Σάββατο 5 Αυγούστου 2023

Η Τουρκία “θέλει βελτίωση” σχέσεων”… αλλά πολεμά τον Ελληνισμό παντού


Εδώ και έξι μήνες, η Τουρκία στα λόγια είναι ο “καλός γείτονας” στην ανατολική Μεσόγειο. Σταμάτησε να προκαλεί την Ελλάδα στον Αιγαίο, αλλά συνεχίζει τον πόλεμο στην Κύπρο, όπου και εκεί «εργαλειοποιεί» τους άμοιρους πρόσφυγες και μετανάστες.

Βεβαίως, δεν σταμάτησε να τους στέλνει και στον Έβρο, όπως και στο Αιγαίο, αλλά βρίσκει αντίσταση. Η αυστηρή εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι να στέλνονται στον …αποστολέα, που είναι η ισλαμική Τουρκία.

TOY ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ HELLAS JOURNAL

Για να είμαστε δίκαιοι πρέπει να καταγράψουμε ότι από τους σεισμούς του περασμένου Φεβρουαρίου είχαμε σχεδόν μηδενικές υπερπτήσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο. Ευχή μας είναι να συνεχιστεί αυτή η νέα και ευπρόσδεκτη τακτική των Τούρκων. Την ίδια στιγμή, ο Ταγίπ Ερντογάν μάχεται με νύχια και με δόντια να ολοκληρώσει την πορεία βελτίωσης των σχέσεων με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος αλ Σίσι, που δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι στυγνός δικτάτορας, κλωτσάει καθώς απαιτεί να τερματιστεί η κατοχή σε αραβικά εδάφη και εννοεί τη Συρία και τη Λιβύη, αλλά και το ταλαιπωρημένο Ιράκ. Εκεί οι Τούρκοι πήγαν για μερικές νύχτες και έμειναν, μέχρι σήμερα, δέκα και πλέον χρόνια. Μερικά από τα προβλήματα με το Κάιρο είναι άλυτα και αυτό το γνωρίζουν οι πάντες, όχι μόνο ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας. Ο αλ Σίσι ανέβαλε την επίσκεψη στην Άγκυρα και αντί για την Τουρκία επέλεξε την Αγία Πετρούπολη και τον «Βλαδίμηρο» Πούτιν.

Θα δούμε αν καθοριστεί ξανά η επίσκεψη. Αλλά ακόμα και αν πάει στην Άγκυρα, οι όροι που έθεσε πρέπει να γίνουν δεκτοί για να βελτιωθούν απόλυτα οι σχέσεις. Με το Ισραήλ τα ίδια. Μισεί τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και αυτός τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά ο τελευταίος για να εξυπηρετήσει τον εαυτό του και τα σχέδια του πουλάει και τη μάνα του. Η Ιερουσαλήμ ζητά να κλείσουν τα γραφεία της Χαμάς και να εκδιωχθούν οι ηγέτες της, και ο Ερντογάν απάντησε με την ανάρτηση φωτογραφιών του με ένα εκ των ηγετών της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Τον αυταρχικό πρόεδρο της Τουρκίας βασικά ενδιαφέρει η Ελλάδα, για τον εξής λόγο: Οι Αμερικανοί νομοθέτες, προεξάρχοντος του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ απαιτούν να σταματήσει τις απειλές εναντίον των ελληνικών νησιών του Αιγαίου για να εγκρίνουν την πώληση των μαχητικών F-16. Πιστεύει, λοιπόν, ότι αν συνεχίσει την τακτική του «καλού παιδιού», οι νομοθέτες θα λυγίσουν. Λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Ο τερματισμός των απειλών εναντίον της Ελλάδας πρέπει να συνοδευτεί με δέσμευση ότι δεν θα ξαναρχίσουν.

Ο κ. Μενέντεζ και οι υπόλοιποι νομοθέτες είπαν στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πως η συμφωνία πρέπει να συνοδεύεται από γραπτή δέσμευση ότι η παράδοση των F-16 πρέπει να σταματήσει στην περίπτωση κατά την οποία ο Ερντογάν κάνει αυτό που νομίζει πως δεν αντιλήφθηκαν στην Ουάσιγκτον.Ότι δηλαδή, μόλις ξεκινήσει η παράδοση των F-16, θα κάνει τα γνωστά: Υπερπτήσεις, απειλές, παραβιάσεις και αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίαςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου