Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Το βιολί της η Τουρκία: Συμπαρίσταται στην τραγωδία της Λιβύης υπενθυμίζοντας το μνημόνιο


Αλεξία Τασούλη

Μπορεί οι παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών να έχουν σταματήσει, μπορεί οι προκλητικοί τόνοι να έχουν πέσει, όμως η Τουρκία δεν αλλάζει την εξωτερική της πολιτική απέναντι στην Ελλάδα.

Ένα από τα θέματα μάλιστα που παραμένει «αγκάθι» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο παραμένει σε ισχύ αφού κανένα από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη δεν το έχει ακυρώσει και οι συντεταγμένες παραμένουν κατατεθειμένες στον ΟΗΕ.

Ήταν όμως τουλάχιστον άκομψο εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης, σε αυτή τη χρονική συγκυρία που η Λιβύη βιώνει μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην Ιστορία της, όταν η φονική κακοκαιρία Daniel έχει σκοτώσει περισσότερους από 6.000 ανθρώπους στη χώρα, να γίνονται δηλώσεις συμπαράστασης και μέσα σε αυτές να υπενθυμίζουν το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Προκάλεσε λοιπόν αλγεινή εντύπωση στην ελληνική διπλωματία η δήλωση του αντιπροέδου της τουρκικής κυβέρνησης που είπε ότι «Χθες έγινε μια μεγάλη καταστροφή, από πλημμύρες στη Λιβύη στη “Γαλάζια Πατρίδα” μας τη γειτονική μας Λιβύη. Υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες. Λάβαμε αμέσως κάθε είδους μέτρα για να δείξουμε ότι είμαστε μαζί με τον αδελφό λαό της Λιβύης και λήφθηκαν όλα τα μέτρα για να στείλουμε τα αεροσκάφη μας για βοήθεια. Κανείς δεν έχει τη δύναμη να βλάψει αυτή τη σχέση. Θα προχωράμε μαζί», δήλωσε με νόημα ο Τζεβντέτ Γιλμάζ.

Τι σχέση έχει το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας με την ανθρώπινη καταστροφή; Γιατί επέλεξε σε αυτή τη χρονική συγκυρία να θυμίσει τις μαξιμαλιστικές τάσεις που έχει η Αγκυρα που αποτυπώνεται και στη συμφωνία που υπέγραψε ο Ταγίπ Ερντογάν με τον τότε πρόεδρο της Λιβύης Σάρατζ;

Το τουρκολιβυκό μνημόνιο υπεγράφη το 2019 ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη και παρά το γεγονός ότι η συμφωνία καταδικάστηκε από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαικής Ενωσης αλλά και από το State Department, η Τουρκία δύναται θεωρητικά και με ψευδεπίγραφα επιχειρήματα, να επιχειρήσει για πρώτη φορά έρευνες δυτικά του 28ου μεσημβρινού. Μέχρι τώρα έκανε έρευνες μέχρι τη Ρόδο όπως είναι η περίπτωση του Oruc Reis, θεωρητικά διεκδικεί να να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές όπως η Κάσος, η Κάρπαθος, νοτίως της Κρήτης.

Η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία που εγκρίθηκε από την ολομέλεια μπορεί να ικανοποιεί την Αθήνα και τη Λευκωσία ως προς το αυστηρό λεκτικό, δεν αλλάζει όμως την ουσία. Ότι η Τουρκία έχει προκαλέσει τετελεσμένα τα οποία οι Βρυξέλλες δεν θέλουν ή δεν μπορούν να ανατρέψουν.

Η έκθεση καλωσορίζει την αποκλιμάκωση της έντασης. Καλεί την Τουρκία να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία των ευρωπαϊκών κρατών στα νησιά και τις θάλασσες και αναγνωρίζει το δικαίωμά τους να εκμεταλλευτούν ενεργειακά τους πόρους, όπως το φυσικό αέριο. Στο τέλος εκφράζει τη ρητή και πλήρη υποστήριξη και συμπαράσταση στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα.

Ωστόσο, εκφράζει την ανησυχία για δηλώσεις που έχουν γίνει από τουρκικής πλευράς για κατάληψη των ελληνικών νησιών κατά το παρελθόν έτος.

ΠΗΓΗ https://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου