Στις αρχές του 2024 από την Καβάλα, θα πραγματοποιηθεί ένα πρωτοφανές για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα δρομολόγιο μεταφοράς εμπορευμάτων. Το μεγάλο ιπτάμενο όχημα που θα τα μεταφέρει, δεν έχει πιλότο, παρά μόνο χειριστές εδάφους. Η εταιρεία Dronamics, η πρώτη που έχει λάβει άδεια για μεταφορές cargo με drones στην ΕΕ, δηλώνει πανέτοιμη να ξεκινήσει μια επανάσταση στο χώρο των μεταφορών με το πρώτο της τέτοιο όχημα, το οποίο ονομάζει «Μαύρο Κύκνο». «Η πρώτη εταιρεία cargo drones στον κόσμο» και «Παραδίδουμε την ίδια μέρα».
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ
ΠΗΓΗ newmoney.gr
Έτσι διαφημίζεται η εταιρεία Dronamics που ίδρυσε ο Βούλγαρος μηχανικός Κονσταντίν Ρανγκέλοφ, μαζί με τον αδερφό του, Σβίλεν, το 2014 και κατάφερε να πάρει τα «ΟΚ» από τις ευρωπαϊκές αρχές ασφαλείας πτήσεων, ώστε να μεταφέρει εμπορεύματα με μη επανδρωμένα οχήματα. Ήδη, η βουλγαρική εταιρεία η οποία έδωσε το παρών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία ενός drone port, δηλαδή της βάσης απογείωσης και προσγείωσης των drones στην Καβάλα και προχωρά στις δοκιμές για τις πρώτες εμπορικές πτήσεις.
Σε πρώτη φάση, τα drones της Dronamics, τα οποία έχουν άνοιγμα φτερών 16 μέτρα και έχουν δυνατότητα μεταφοράς φορτίων μέχρι 350 κιλά, θα εκτελούν αυθημερόν μεταφορές αλληλογραφίας και δεμάτων που αποστέλλονται από εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου. Τα ατού που προσφέρει αυτός ο τρόπος μεταφοράς, είναι πολλά.
Πρώτα-πρώτα το κόστος: Οι υπεύθυνοι της εταιρείας υπόσχονται ότι μια αυθημερόν μεταφορά ενός δέματος κοστίζει ως και 50% χαμηλότερα από την ίδια διαδικασία με αεροπλάνο. Στην πράξη, το κόστος προσδιορίζεται σε λιγότερα από 5 ευρώ ανά κιλό βάρους του δέματος, καθώς από το αυτό αφαιρούνται κόστη καυσίμων, τέλη αεροδρομίων κ.α.. Έπειτα, είναι η ταχύτητα και η διαδικασία.
Η φόρτωση μπορεί να γίνεται γρηγορότερα και ευκολότερα στο drone port της εταιρείας και να παραδίδεται ταχύτατα (κατά κανόνα εντός της ίδιας μέρας) στον προορισμό του, καθώς «παρακάμπτεται» μια σειρά διαδικασιών που σχετίζεται με την ασφάλεια των αεροδρομίων. Η εταιρεία υπόσχεται ότι ο χρόνος μεταφοράς μπορεί να μειωθεί ως και κατά 80%, ενώ, λόγω του μεγέθους των ιπτάμενων μέσων, οι εκπομπές ρύπων είναι μειωμένες κατά 60% σε σχέση με τις άλλες εταιρείες μεταφορών. Το «μόνο» το οποίο χρειάζεται είναι ένας διάδρομος προσγείωσης και απογείωσης ο οποίος δεν θα είναι μεγαλύτερος από 400 μέτρα.
Και γιατί Καβάλα;
Η πόλη της Βόρειας Ελλάδας επιλέχθηκε από τη Dronamics επειδή αποτελεί ιδανικό port για την εκκίνηση των εργασιών της. Έχει εύκολη πρόσβαση σε λιμάνι και σε αυτοκινητόδρομο, βρίσκεται κοντά στη συμπρωτεύουσα ώστε να αποτελέσει «κόμβο» για την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά κυρίως βρίσκεται σε «γεωστρατηγική» θέση σε ό,τι αφορά τον μελλοντικό σχεδιασμό της Dronamics.
Η με έδρα τη Βουλγαρία εταιρεία, σκοπεύει να ξεκινήσει με ένα μόνο drone, το οποίο αρχικά θα πραγματοποιεί μόνο συγκεκριμένα δρομολόγια, σε συγκεκριμένη γραμμή. Εάν το εγχείρημα πετύχει και πάνε όλα σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο στόλος της εταιρείας σταδιακά θα αυξηθεί και θα επεκταθούμε σε όλη την Ελλάδα, με τελικό στόχο να εξυπηρετούνται οι γρήγορες και φτηνές μεταφορές από και προς όλα τα ελληνικά νησιά. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου