Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Εναέριες μάχες πάνω από τον Θεσσαλικό κάμπο: 20 Ισραηλινά μαχητικά στην Ελλάδα – Ακόμη πιο ισχυρός ο στρατιωτικός άξονας Αθήνας-Τελ Αβίβ


Κώστας Σαρικάς

Τα μαχητικά της IAF πέταξαν από το Ισραήλ στην Ελλάδα συνοδευόμενα από τέσσερα ιπτάμενα τάνκερ Boeing 707 τα οποία προχώρησαν σε συνεχείς ανεφοδιασμούς

Την ώρα που στις πληγείσες περιοχές του Θεσσαλικού κάμπου η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων συνεχίζεται με προσωπικό και μέσα ψηλά πάνω από τα ‘’πνιγμένα’’ χωριά της περιοχής πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη άσκηση συνεργασίας της Πολεμικής Αεροπορίας και την Israeli Air Force.

Συνολικά 20 Ισραηλινά μαχητικά F-15 και F-16 πέταξαν πάνω από τη Θεσσαλία και μαζί με Ελληνικά F-16 συνεκπαιδεύτηκαν σε μια σειρά από σενάρια με τελική κατάληξη βολές με πραγματικά πυρά στο Πεδίο Βολής στην Κρανέα.

Τα μαχητικά της IAF πέταξαν από το Ισραήλ στην Ελλάδα συνοδευόμενα από τέσσερα ιπτάμενα τάνκερ Boeing 707 τα οποία προχώρησαν σε συνεχείς ανεφοδιασμούς ενώ στον σχηματισμό συμμετείχε και ιπτάμενο ραντάρ  G 550.

Το βασικό σενάριο της άσκησης προέβλεπε τον Ισραηλινό Σχηματισμό σε ρόλο επιτιθέμενου και αντίδραση της επίγειας αεράμυνας με βλήματα εδάφους-αέρος ενώ ακολούθησε σενάριο προσβολής επίγειων στόχων. Η άσκηση είχε προγραμματιστεί πριν από την πρωτόγνωρη κακοκαιρία με τα καταστροφικά αποτελέσματα ωστόσο με απόφαση του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΑ πραγματοποιήθηκε κανονικά  χωρίς την παραμικρή διαφοροποίηση. Γεγονός που καταδεικνύει τη δυνατότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να ανταποκρίνονται με επιτυχία στο αίτημα για συνδρομή στην αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών και ταυτόχρονα να συνεχίζουν τις εκπαιδευτικές τους δράσεις πόσο μάλλον ασκήσεις  μεγάλης κλίμακας και υψηλού αποτυπώματος όπως η ‘’FRIZIS-DAMAS23’’.

H άσκηση πραγματοποιήθηκε χθες πάνω από τον Θεσσαλικό κάμπο για να ακολουθήσει σήμερα ανάλογη άσκηση στο Ισραηλινό FIRαυτή τη φορά. Μεγάλος αριθμός μαχητικών F-16 από την Σούδα και τον Άραξο απογειώθηκε με προορισμό το Ισραήλ. Τα  αεροσκάφη της HAF ανεφοδιάστηκαν στον αέρα πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο από Ισραηλινά ιπτάμενα τάνκερ για να φτάσουν στις ακτές του Ισραήλ. Εκεί συνάντησαν μαχητικά F-16 αλλά και F-35 της IAF και ακολούθησε η πραγματοποίηση σεναρίων εναέριας μάχης.  Όμως τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ προχώρησαν ακόμη περισσότερο και πέταξαν πάνω από τα εδάφη του Ισραήλ για να εκτελέσουν σενάρια προσβολής και να αντιμετωπίσουν με τη σειρά τους την επίγεια αεράμυνα.

Η ‘’FRIZIS-DAMAS 23’’ εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του  ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις.Η Άσκηση διεξήχθη στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Αμυντικής συνεργασίας (ΠΑΣ) μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ έτους 2023, και σκοπός της είναι η εξάσκηση των συμμετεχόντων σε σύνθετες Αεροπορικές Επιχειρήσεις (Composite Air Operations – COMAO) μεγάλης εμβέλειας με την υποστήριξη Αεροσκαφών Α/Φ) Εναέριου Ανεφοδιασμού (Air to Air Refueling – AAR) και Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (Airborne Early Warning and Control – AEW&C) καθώς επίσης και η αντιμετώπιση εναέριων απειλών και προσβολή επίγειων στόχων.

Η «FRIZIS DAMAS – 23» αποτελεί συνέχεια της αντίστοιχης «FRIZIS DAMAS – 22», με την διεξαγωγή της οποίας επιβεβαιώνεται η ήδη στενή στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ και εμβαθύνει περαιτέρω τους ισχυρούς δεσμούς των Ενόπλων Δυνάμεών τους, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ρόλου που διαδραματίζουν οι δύο Χώρες για την εξασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής.

ΠΗΓΗ newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου