Ξεκίνησε η μεγάλη άσκηση των ευρωπαϊκών δυνάμεων της Μεσογείου, που διεξάγεται στην Ανατολική Μεσόγειο και κυρίως μες στην Κυπριακή ΑΟΖ, στέλνοντας ηχηρά μηνύματα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης αλλά και αποφασιστικότητας απέναντι σε κάθε απειλή.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Από την Δευτέρα 11 έως την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, διεξάγεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η Τετραμερής Αεροναυτική Άσκηση μεταξύ Ελλάδος, Κυπριακής Δημοκρατίας, Γαλλίας και Ιταλίας, με την επωνυμία «EUNOMIA 4-23», στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Άσκηση ξεκίνησε το 2020 ως τετραμερής πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της ασταθούς κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε που η Τουρκία είχε βγάλει το Oruc Reis στην δυνητική ελληνικό ΑΟΖ και ταυτόχρονα έβγαλε γεωτρύπανα και ερευνητικά στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η Άσκηση ΕΥΝΟΜΙΑ αναφέρεται έκτοτε στη συλλογική πρόθεση και δέσμευση των τεσσάρων Χωρών στην εφαρμογή και στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS), στην προαγωγή και διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή, καθώς και στην συνεισφορά τους στην διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας
Ωστόσο, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία δεν μπορεί να ξεχάσει τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε, όταν στις 27 Αυγούστου, συνολικά 8 μαχητικά F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας βρέθηκαν για πρώτη φορά στην Κύπρο, σπέρνοντας πανικό στους Τούρκους.
Η τουρκική αεράμυνα πιάστηκε στον ύπνο. Χωρίς να καταλάβουν το παραμικρό, 6 πάνοπλα ελληνικά F-16 πέταξαν μέχρι την Μεγαλόνησο όπου ξαφνικά οι Τούρκοι συνειδητοποίησαν ότι η Πολεμική Αεροπορία κατάφερε το αδιανόητο γι’ αυτούς.
Εκεί συνάντησαν τα δύο ελληνικά F-16 που διανυκτέρευσαν για 2η μέρα στο αεροδρόμιο της Πάφου για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια, ζωντανεύοντας επί της ουσίας το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδας – Κύπρου. Ήταν η πρώτη φορά που συνολικά 8 ελληνικά F-16 βρέθηκαν ταυτόχρονα στην Κύπρο για ασκήσεις κι αυτό στέλνει δύο μηνύματα.
Το πρώτο ότι “η Κύπρος δεν κείται μακριά” και το δεύτερο ότι η Πολεμική Αεροπορία μπορεί να επιχειρήσει οπουδήποτε στην Ανατολική Μεσόγειο από το αεροπλανοφόρο… Κρήτη. Βεβαίως όλο αυτό ήταν πρωτοβουλία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, που έφερε σε πέρας η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας.
Φέτος, όπως και πέρυσι, μαζί με τα Ελληνικά F-16, τους αιθέρες στην Ανατολική Μεσόγειο θα σκίσουν και τα ελληνικά Rafale.
Συγκεκριμένα, οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν στην «EUNOMIA 4-23» με τις εξής δυνάμεις:
● Από την Πολεμική Αεροπορία, 2 Μαχητικά Αεροσκάφη F-16, 6 Α/Φ RAFALE και 1 Αεροσκάφος EMB – 145H Αεροφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ).
● Από το Πολεμικό Ναυτικό 1 Φρεγάτα (Φ/Γ) με το οργανικό της Ελικόπτερο (Ε/Π), 1 Υποβρύχιο (Υ/Β) και 1 Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ) της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ).
● Από την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, 1 Τμήμα Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ-ΔΕΕ).
● Αξιωματικοί επιτελείς και σύνδεσμοι στην υλοποίηση ειδικευμένων αντικειμένων.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, η «EUNOMIA 4-23» εντάσσεται στο πλαίσιο της Συντονισμένης Τετραμερούς Πρωτοβουλίας QUAD και αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών ναυτικών και αεροπορικών μονάδων, καθώς και στην ανάπτυξη της ικανότητάς τους να διεξάγουν και να συντονίζουν αεροναυτικές επιχειρήσεις στα διεθνή ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου