Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ anti-drone και counter-UAS στα οποία επενδύει ο US Army


Συστήματα anti-drone σε επίπεδο Διμοιρίας για τον Στρατό των ΗΠΑ – Τα διδάγματα από τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία οδηγός στην ανάπτυξη νέων όπλων και πυρομαχικών. Ενώ στην Ελλάδα υπάρχει τεχνογνωσία για την ανάπτυξη αντίστοιχων συστημάτων με πολύ χαμηλό κόστος, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ουσιαστική εξέλιξη, συνεπεία της αδιαφορίας για τις εγχώριες δυνατότητες. Αξιοποιώντας τα επιχειρησιακά δεδομένα από τα πεδία αντιπαράθεσης στην Ουκρανία, ο Στρατός των ΗΠΑ αποφάσισε τον εξοπλισμό του συνόλου των μονάδων του σε επίπεδο Διμοιρίας, με φορητά και επί οχημάτων συστήματα anti-drone (counter-UAS).

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Σε πρώτη φάση στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος, δύο Μεραρχίες του Αμερικανικού Στρατού, η 82η Αερομεταφερόμενη και η 1η Ιππικού, θα παραλάβουν αριθμό συστημάτων προσβολής drones και UAV, αλλά και παρεμβολής τους (EW), τα οποία θα εξοπλίσουν τις Διμοιρίες των Λόχων των Ταγμάτων τους. Αρχικός στόχος είναι η εκπαίδευση του προσωπικού σε τακτικές αντιμετώπισης UAS Κατηγορίας 1, 2 και 3. Δηλαδή ιπτάμενων μη επανδρωμένων συστημάτων με βάρος από 250 γραμμάρια μέχρι 1000 λίβρες (450 περίπου κιλά)! Η εκπαίδευση του προσωπικού συνολικά, στην αντιμετώπιση της νέας απειλής των UAS, αποτελεί βασική επιδίωξη του Joint Counter – small unmanned aircraft systems Office) που έχει συγκροτήσει ο US Army.

Με βάση τη βασική επιχειρησιακή φιλοσοφία του JCO “κάθε στρατιωτικός ανεξαρτήτως βαθμούς και ειδικότητας, θα πρέπει να έχει βασικές γνώσεις αντιμετώπισης απειλών UAS”. Από εκεί και πέρα και σε ό,τι αφορά στον εξοπλισμό αποστολής, εντός του οικονομικού έτους 2024, ο Στρατός των ΗΠΑ επιδιώκει την ένταξη σε υπηρεσία μεγαλύτερου αριθμού συστημάτων M-LIDS (Mobile – Low slow small unmanned aircraft Integrated Defeat System) που φέρεται επί οχημάτων καταστροφής UAS Κατηγορίας 3.

Τα συστήματα αυτά σήμερα αποκτούν πυροβόλα Μ230LF Bushmaster των 30 χιλιοστών, με πυρομαχικά διασποράς, ενώ διασύνδεση έχει επιτευχθεί και με συστήματα παρεμβολής (EW) με ευθύνη της Leonardo DRS Land Systems. Δύο Μεραρχίες έχουν ήδη παραλάβει τέτοια συστήματα για αξιοποίηση σε επίπεδο Τάγματος και στόχος είναι η παράδοση 10 συστημάτων ανά Μεραρχία, τουλάχιστον. Σε αρχική φάση ο US Army επιδιώκει τον εξοπλισμό εννέα Μεραρχιών εντός του 2024, με πέντε τουλάχιστον πλήρη συστήματα M-LIDS για κάθε μία.

Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι το JCO, μετά την ευρύτατη αξιοποίηση των ιρανικών UAV – περιφερόμενων πυρομαχικών Shahed (Κατηγορίας 3) από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, αξιολόγησε κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ με χαρακτήρα κατεπείγοντος, το σύστημα AGT (Agnostic Gun Truck) της Northrop Grumman, τον Ιανουάριο του 2023. Το AGT αποτελείται από πυροβολαρχίες τριών οχημάτων.

Σε αυτά φέρονται η μονάδα παροχής ισχύος, πυροβόλο Μ230LF των 30 χιλιοστών και ο κλωβός ελέγχου πυρός μαζί με τα ραντάρ καθοδήγησης των βολών του πυροβόλου ή των πυροβόλων. Αν και το ΑGΤ δεν έχει ακόμη εισαχθεί σε παραγωγή, η Northrop Grumman έχει δεσμευθεί έναντι του Πενταγώνου ότι μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία παραδόσεων σε χρονικό διάστημα 30 έως 90 ημερών από την ημέρα της υπογραφής συμβολαίου.

Αναφορικά με τις δυνατότητες του συστήματος, ο υπεύθυνος προμηθειών του JCO, Ταγματάρχης Mike Parent, δήλωσε ότι οι επιδόσεις του AGT αποδείχθηκαν εξαιρετικές κατά τη διάρκεια των δοκιμών. Η αποτελεσματικότητα του εναντίον drones με βάρος μέχρι τις 55 λίβρες (25 κιλά), με τη χρήση ενός και μόνο βλήματος διασποράς (burst) των 30 χιλιοστών, είναι απόλυτη. Τον ίδιο συνδυασμό πυροβόλων – πυρομαχικών αξιοποιεί και η CENTCOM.

Οι Αμερικανοί φαίνεται ότι βασίζονται περισσότερο σε αυτό το συνδυασμό, δεδομένου ότι η τεχνική των παρεμβολών με σκοπό τη διακοπή της επικοινωνίας ελέγχου κάθε drone με τον χειριστή του, δεν αποδίδει στην περίπτωση των περιφερόμενων πυρομαχικών. Γιατί αυτά χρησιμοποιούν πλήρως αυτόνομα συστήματα καθοδήγησης και σε πολλές περιπτώσεις λογισμικό ΑΙ, προκειμένου να εντοπίζουν και να εγκλωβίζουν τους στόχους τους. Εναλλακτικά επομένως ο Στρατός των ΗΠΑ πειραματίζεται και με την αξιοποίηση συστημάτων εκπομπής μικροκυμάτων υψηλής ισχύος, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι έχουν τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα εναντίον σμηνών (swarms) drones. Μία εκτεταμένη σειρά δοκιμών με τέτοια συστήματα πρόκειται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2023.

M230LF Bushmaster – Ένα παλιό όπλο με νέα πυρομαχικά σε ρόλο Counter UAS

To πυροβόλο Μ230 των 30 χιλιοστών (30 Χ 113) σχεδιάστηκε αρχικά για χρήση στο ρύγχος του επιθετικού ελικοπτέρου AH-64 Apache αλλά έχει υιοθετηθεί ευρύτερα από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Γνωστό και ως ΧΜ914, έχει υιοθετηθεί από τη Northrop Grumman και ως το κύριο Counter UAS όπλο λόγω των κατάλληλων τεχνικών χαρακτηριστικών του και των δυνατοτήτων του. Με βάρος 73 κιλών χωρίς πυρομαχικά και ισχύ ανάκρουσης μικρότερη των 7.400 Ν, μπορεί να εγκατασταθεί σε όλες σχεδόν τις πλατφόρμες που μπορούν να δεχθούν πολυβόλα των 12,7 χιλιοστών. Έχει τη δυνατότητα μονής βολής, κατά ριπάς με ελεγχόμενο ρυθμό και λειτουργίας σε αυτόματο ρυθμό με μέγιστο ρυθμό βολής κοντά στα 200 βλήματα ανά λεπτό και δραστική ακτίνα 2000 μέτρων.

Το όπλο εφοδιάστηκε με βλήματα HEPD (High-Explosive Dual-Purpose) στα επιθετικά ελικόπτερα Apache, που αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικά εναντίον UAS Κατηγορίας 1. Σε μία προσπάθεια περαιτέρω βελτίωσης του όπλου αλλά και των πυρομαχικών του, προκειμένου να καταστεί περισσότερο αποτελεσματικό σε αυτό το ρόλο, η Northrop Grumman σε συνεργασία με τον Στρατό των ΗΠΑ, ανέπτυξε μία νέα έκδοση του βλήματος HEPD των 30 χιλιοστών, εξοπλισμένη με ηλεκτρομαγνητικό πυροσωλήνα προσέγγισης.

Το νέο πυρομαχικό που ονομάζεται HEP (High Explosive Proximity) και έχει κωδική ονομασία XM1211, εισάγεται τώρα σε υπηρεσία στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Παρά το σημαντικά υψηλότερο κόστος του, λόγω του πυροσωλήνα προσέγγισης που διαθέτει, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό εναντίον μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAS) των Κατηγοριών 1 και 2. Με ένα μόνο τέτοιο βλήμα μπορεί να επιτευχθεί η καταστροφή ενός drone, ενώ λόγω της διασποράς θραυσμάτων με έκρηξη της κεφαλής του (θραυσματογόνος) σε συγκεκριμένη απόσταση από το στόχο, είναι κατάλληλο και για την αντιμετώπιση σμηνών drones.

Με στόχο τη μείωση του κόστους ανά βλήμα HEP, η Northrop Grumman έχει αυτοματοποιήσει πλήρως τη γραμμή παραγωγής, ενώ παράλληλα εξελίσσει ένα νέο σύστημα διπλής τροφοδοσίας πυρομαχικών που θα επιτρέπει στον χειριστή του πυροβόλου Μ230LF την άμεση επιλογή πυρομαχικών (βλημάτων) των 30 χιλιοστών με πυροσωλήνα ή χωρίς, ανάλογα με τον προς αντιμετώπιση στόχο. Η διαδικασία αυτή της αλλαγής ζώνης τροφοδοσίας πυρομαχικών, που σήμερα απαιτεί κάποιο κρίσιμο χρονικό διάστημα, θα γίνεται με το γύρισμα ενός και μόνο διακόπτη από το χειριστή του όπλου.

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου