Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Το «Drass DG900» είναι ένα από τα πιο πρόσφατα στην κληρονομιά των συμπαγών υποβρυχίων ιταλικής κατασκευής που γνωρίζουν τεράστια επιτυχία σε όλο τον κόσμο.


 
Η επιτυχία του συμπαγούς υποβρυχίου οφείλεται στην ιταλική λαμπρότητα στη σχεδίαση, στην απλότητα της κατασκευής της γάστρας, στην αξιοπιστία του εξοπλισμού επί του σκάφους, καθώς και στην ευκολία ελιγμών και συντηρησιμότητας. Επιπλέον, με το συμπαγές υποβρύχιο, ο τελικός χρήστης είναι αυτάρκης στη διαχείριση ενός σκάφους αφιερωμένου στις λειτουργίες καφέ και μπλε νερού και, χάρη στο μοναδικό σχεδιασμό, και στη συντήρησή του.



Ο σχεδιασμός του Drass DG900 βασίζεται σε μια επιχειρησιακή ιδέα που κάνει αυτό το σκάφος εξαιρετικά παρόμοιο με ένα συμβατικό υποβρύχιο SSK παρά τις πιο συμπαγείς διαστάσεις του. Η μοναδική ευελιξία του Drass Design επιτρέπει στον τελικό χρήστη να διαμορφώσει αυτό το σκάφος για πολυάριθμες αποστολές που καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα που είναι αφιερωμένο σε ένα συμβατικό υποβρύχιο. Το σκάφος έχει σχεδιαστεί για να περνά σχεδόν το 80% της ζωής του σε λειτουργία, περιορίζοντας την περίοδο συντήρησης στο 20% της ωφέλιμης ζωής του. 

Ως σημαντική εξέλιξη των μικρότερων υποβρυχίων Drass Midget, για παράδειγμα του DG160 Midget, το DG900 έχει σχεδιαστεί για να ξεπερνά το όριο των ρηχών υδάτων (βάθος 200 m) με σημαντική αύξηση στην αντοχή και το εύρος βύθισης. Ο σχεδιασμός του χαρακτηρίζεται από το ελάχιστο απαραίτητο προσωπικό για τις λειτουργίες, την ισχυρή ικανότητα AUV, την υψηλή ολοκλήρωση και τη διαρθρωτικότητα  συστημάτων, κυρίως ηλεκτρικών.

Υπάρχει από καιρό μια ανανεωμένη προσοχή στην ιταλική παράδοση του σχεδιασμού και της κατασκευής υποβρυχίων midget. Το Κατάρ παρήγγειλε πρόσφατα δύο υποβρύχια από έναν άγνωστο ιταλικό κατασκευαστή υποβρυχίων μικρού μεγέθους. Μία από τις πιθανές εταιρείες είναι η Drass (η άλλη είναι η GSE Triste). Το DG-900 αντιπροσωπεύει την πιο ικανή σχεδίαση στην τρέχουσα σειρά της Drass. 

Αυτό το έργο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον γιατί ουσιαστικά αφορά την περιπολία υποβρυχίων επεκτείνοντας την αποδεδειγμένη τεχνολογία υποβρυχίων midget. Εννοιολογικά αυτό θα μπορούσε να έχει κάποια πλεονεκτήματα σε σχέση με την προσπάθεια κλιμάκωσης των παραδοσιακών σχεδίων υποβρυχίων.

Η άκρα μυστικότητα γύρω από την ιταλική παραγωγή υποβρυχίων midget είναι θρυλική και το Drass είναι ένα καθιερωμένο όνομα στην αμυντική βιομηχανία, παρέχοντας υπερβαρικούς θαλάμους για υποβρύχια αποσυμπίεση. Η εταιρεία προσφέρει επίσης μια σειρά από SDV και υποβρύχια μικρού μεγέθους που αποτελούν την εξέλιξη προηγούμενων σχεδίων του θρυλικού «Cos.Mo.S». Η σύνδεσή τους με την Cos.Mo.S είναι γνωστή στους ναυτικούς κύκλους, αλλά μόλις πρόσφατα δημοσιοποίησαν την προσφορά τους για τη νέα κατασκευή.

Το DG900 είναι το μεγαλύτερο μοντέλο στη σειρά συμπαγών υποβρυχίων Drass. Όπως υποδηλώνει το όνομα, εκτοπίζει 900 τόνους. Η επιχειρησιακή πτυχή είναι ότι το υποβρύχιο είναι αρκετά μεγάλο ώστε να λειτουργεί ως κανονικό υποβρύχιο περιπολίας, αλλά ταυτόχρονα αρκετά συμπαγές για να λειτουργεί σε ειδικούς παράκτιους ρόλους. Σε σύγκριση με τους μικρότερους τύπους Drass, προσφέρει βελτιωμένη υποβρύχια απόδοση, αντοχή και οπλισμό.

Το πιο χαρακτηριστικό χαρακτηριστικό είναι το νέο του σχέδιο κοίτους με σμιλεμένες εμπρός επιφάνειες και υποβρύχιο κατάδυσης τοποθετημένα σχετικά πίσω. Αυτό περιέχει πολλά μη διεισδυτικά δέντρα, συμπεριλαμβανομένου ενός οπτρονικού δέντρου DRASS. Η γάστρα χρησιμοποιεί κατασκευή διπλού κύτους αλλά με τα πλαίσια της γάστρας πίεσης μέσα. Αυτή η ασυνήθιστη διάταξη είναι η εξέλιξη του σχεδίου υποβρυχίου μικρού μεγέθους Cos.Mo.S. Στην πρύμνη, οι νέες επιφάνειες ελέγχου σε σχήμα Χ οδηγούν σε μια βασική «έλικα-τζετ» μεγάλης διαμέτρου.


Το εσωτερικό είναι σχετικά παραδοσιακό, τουλάχιστον σε σύγκριση με τα μικρότερα μοντέλα Drass: υπάρχουν τέσσερις σωλήνες τορπιλών 533 mm (21 in) στην πλώρη. Αυτά εισέρχονται σε ένα δωμάτιο τορπιλών με χωρητικότητα για δύο επαναφορτώσεις. Και δύο πρόσθετες τορπίλες μπορούν να τοποθετηθούν κάτω από το περίβλημα σε εξωτερικούς σωλήνες. Κάτω από τους σωλήνες υπάρχει μια μικρή κυλινδρική διάταξη σόναρ.

Όπως και άλλοι τύποι Drass, ο σχεδιασμός δίνει έμφαση στις ελάχιστες ανάγκες του πληρώματος. Είναι επίσης ικανό να μεταφέρει AUV (Autonomous Underwater Vehicles) και SDV (Swimmer Delivery Vehicles). Η Drass κατασκευάζει και τους δυο τύπους υποβρυχίων.

Τεχνικές προδιαγραφές του DG-900:

    Εκτόπισμα: 790 τόνοι στην επιφάνεια, 900 τόνοι βυθισμένοι.

    Μήκος: 50μ.

    Πλάτος: 5,5μ.
    διάμετρος γάστρας, 5,5 m;
    συνολικό ύψος: 9,8 m;

    Πλήρωμα: 18 + 9 PAX (αυξήθηκε σε 16 αν δεν φέρει επαναφόρτωση τορπίλης).

    Αυτονομία: 5.500 nm, 250 nm με μπαταρίες. Ταχύτητα: 16 kt max όταν βυθίζεται, 5 kt στην κρουαζιέρα, 9 kt στην επιφάνεια.

    Βάθος λειτουργίας: 250 m;

    Οπλισμός: 4 σωλήνες τορπιλών 533 χλστ. συν 2 τυπικές επαναφορτώσεις, συν 2 εξωτερικές τορπίλες 533 χλστ., 12 νάρκες.

    Άλλο: 1 x SDV 8 ατόμων (Raider Transport Vehicle) ή 3 AUV (Αυτόνομο Υποβρύχιο Όχημα). Ή 3 ROV (απομακρυσμένα οχήματα) ή 1 UAV (μη επανδρωμένο όχημα).

Το SDV που μεταφέρεται είναι πιθανώς το Drass DS-8 που είναι γενικά ανάλογο με το US NAVY SDV Mk.VIII Mod-0 και το πιο πρόσφατο Mk.XI. Είναι μεγαλύτερο από το ιταλικό Deep Shadow από το CABI Cattaneo.

Αυτό το μικρούλι, μήκους 9 μέτρων, μπορεί να μεταφέρει 8 υποβρύχιους επιδρομείς για 60 ναυτικά μίλια σε μέγιστο βάθος 30 μέτρων (βάθος διέλευσης 100 μέτρα). Έχει πλάτος 1,42 μέτρα και έχει ταχύτητα λειτουργίας 7 κόμβους.


Αυτό είναι το μικρότερο υποβρύχιο DG -550 των 550 τόνων.

 https://www.drass.tech/projects/drass-dg550/

Υπάρχουν μικρότερα σχέδια DG 450

https://www.drass.tech/wp-content/uploads/2020/01/dg450_web.pdf

 Προδιαγραφές:

Εκτόπισμα: 369 τόνοι στην επιφάνεια, 451 τόνοι υποβρύχιο
Μήκος: 34,8 μ
Πλάτος: 3 m, διάμετρος σώματος, 4,3 m
Ύψος: 7,15μ
Πλήρωμα: 9 + 12 Extra (ειδικές δυνάμεις)
Εμβέλεια: 3000 μίλια, 200 μίλια με μπαταρίες
Ταχύτητα: 12 km μέγιστη, 5 km cruising, 9 km στην επιφάνεια
Βάθος λειτουργίας (κατάδυση): 150 m

Οπλισμός και εξοπλισμός:

Τορπίλες 3 × 533 mm, επιπλέον 4 ελαφριές τορπίλες ή 8 νάρκες.

Επίσης φορτώνει 2 SDV για 6 άνδρες ή 2 σκάφη ικανά να μεταφέρουν 12 ειδικές δυνάμεις.

Εξοπλισμός: παθητικό και ενεργό βυθόμετρο, σύστημα μέτρησης απόστασης και εμποδίων, βυθόμετρο αναχαίτισης, ραντάρ λήψης, ηλεκτρονικός εξοπλισμός υποστήριξης, σύστημα τηλεσκοπίου τηλεόρασης, πομποδέκτης, UHF / VHF, σύστημα υποβρύχιας επικοινωνίας, INS.

 DG-350

Προδιαγραφές:

Εκτόπισμα: 291 τόνοι στην επιφάνεια, 352 τόνοι υποβρύχιο
Μήκος: 34,8 μ
Πλάτος: 3 m, διάμετρος σώματος, 4,3 m
Ύψος: 7,15μ
Πλήρωμα: 9 + 12 Extra (ειδικές δυνάμεις)
Εμβέλεια: 3000 μίλια, 200 μίλια με μπαταρίες
Ταχύτητα: 12 km μέγιστη, 5 km cruising, 9 km στην οροφή
Βάθος λειτουργίας (κατάδυση): 150 m

Οπλισμός και εξοπλισμός:

Τορπίλες 3 × 533 mm, επιπλέον 2 ελαφριές τορπίλες ή 8 νάρκες,

Επίσης φορτώνει 2 SDV για 4 άνδρες ή 2 σκάφη ικανά να μεταφέρουν 12 ειδικές δυνάμεις,
Εξοπλισμός: παθητικό και ενεργό βυθόμετρο, σύστημα μέτρησης απόστασης και εμποδίων, βυθόμετρο αναχαίτισης, ραντάρ λήψης, ηλεκτρονική υποστήριξη, σύστημα τηλεσκοπίου τηλεόρασης, πομποδέκτης, UHF / VHF, σύστημα υποβρύχιας επικοινωνίας, INS.


DG-160

Προδιαγραφές:

Εκτόπισμα: 141 τόνοι στην επιφάνεια, 169 τόνοι υποβρύχιο
Μήκος: 32,24 μ
Πλάτος: 2,5 m, διάμετρος σώματος, 4,12 m
Ύψος: 6,45μ
Πλήρωμα: 7 + 8 επιπλέον (ειδικές δυνάμεις)
Εμβέλεια: 2000 μίλια, 160 μίλια με μπαταρίες
Ταχύτητα: 10 km μέγιστη, 5 km cruising, 8,5 km στην οροφή
Βάθος λειτουργίας (κατάδυση): TBC


left: photo of Cos.Mo.S MG-120 bow with twin torpedo tubes and sonar dome on top, right: CG of DG-160 with two DRASS DG2 SDVs on deck.


Οπλισμός και εξοπλισμός:

Τορπίλες 2 × 533 mm, επιπλέον 2 ελαφριές τορπίλες ή 6 νάρκες,

φορτώνει 2 SDV ή 2 σκάφη ικανά να μεταφέρουν 6 ειδικές δυνάμεις,
Εξοπλισμός: παθητικό και ενεργό βυθόμετρο, σύστημα μέτρησης απόστασης και εμποδίων, βυθόμετρο αναχαίτισης, ραντάρ ηλεκτρονικής λήψης, σύστημα τηλεσκοπίου τηλεόρασης, πομποδέκτης, UHF / VHF, σύστημα υποβρύχιας επικοινωνίας, INS.

DG-120 Shallow-water Attack Submarine

Το DG-120 θυσιάζει το ωφέλιμο φορτίο των Ειδικών Δυνάμεων για ένα μεγαλύτερο συμπλήρωμα τορπιλών 400mm με σύρμα καθοδήγησης με εμβέλεια 11 ναυτικών μιλίων. Μόνο δύο καταδρομείς μπορούν να μεταφερθούν εκτός από το επταμελές πλήρωμα.

Προδιαγραφές:

Το εκτόπισμα είναι 115 τόνοι στην επιφάνεια, 130 τόνοι υποβρύχιο
Μήκος: 28,2 m
Πλάτος: 2,3 m, διάμετρος σώματος, 3,92 m
Ύψος: 6,4 μ
Πλήρωμα: 7 + 2 προσθήκες
Εμβέλεια: 1800 μίλια, 120 μίλια με μπαταρίες
Ταχύτητα: 0 km μέγιστη, 4 km cruising, 7,5 km στην οροφή
Βάθος λειτουργίας (κατάδυση): TBC

Οπλισμός και εξοπλισμός:

Τορπίλες 6 × 400 mm ή 6 νάρκες,

1 Φουσκωτές βάρκες
Εξοπλισμός: παθητικό βυθόμετρο, σύστημα μέτρησης απόστασης και εμποδίων, βυθόμετρο αναχαίτισης, δέκτης ραντάρ, ηλεκτρονική υποστήριξη, σύστημα τηλεσκοπίου τηλεόρασης, πομποδέκτης, UHF / VHF, σύστημα υποβρύχιας επικοινωνίας, INS.

DG-85 Shallow-water Attack Submarine

Το μικρότερο από τα σχέδια υποβρυχίων DRASS midget, το DG-85 προορίζεται για α) επιθέσεις σε πλοία αγκυροβολημένα σε λιμάνι ή εγκατάσταση λιμανιού χρησιμοποιώντας τις 6 νάρκες που μεταφέρονται εξωτερικά, β) περιπολία παράκτιων περιοχών ως αποτρεπτικό ενάντια σε εχθρικά πλοία που πλησιάζουν τις δικές τους ακτές στόχους που χρησιμοποιούν τορπίλες 400mm, γ) Συγκέντρωση πληροφοριών με χρήση ακουστικών, ηλεκτρονικών και επικοινωνιακών αισθητήρων (SIGNIT) και δ) ανάπτυξη ναρκών σε πολύ ρηχά νερά / στόμια λιμανιών.

Προδιαγραφές:

Εκτόπισμα: 81 τόνοι στην επιφάνεια, 94 τόνοι υποβρύχιο
Μήκος: 21,06 μ
Πλάτος: 2,2 m, διάμετρος σώματος, 3,82 m
Ύψος: 7,75μ
Πλήρωμα: 6 +1 επιπλέον
Εμβέλεια: 1500 μίλια, 100 μίλια με μπαταρίες
Ταχύτητα: 7,5 km μέγιστη, 4 km cruising, 6 km στην επιφάνεια
Βάθος λειτουργίας (κατάδυση) : TBC

Οπλισμός και εξοπλισμός:

Τορπίλες 2 x 400 mm ή 6 νάρκες,

Επίσης φορτώνει 2 SDV για 4 άνδρες ή 2 σκάφη ικανά να μεταφέρουν 12 ειδικές δυνάμεις,
Εξοπλισμός: παθητικό βυθόμετρο, σύστημα μέτρησης απόστασης και εμποδίων, βυθόμετρο αναχαίτισης, λήψη ραντάρ, ηλεκτρονική υποστήριξη, πομποδέκτης τηλεόρασης, πομποδέκτης, πομποδέκτης UHF / VHF, INS.

DG2-EN 2-man SDV



Ο σχεδιασμός DG2 EN είναι μια άμεση εξέλιξη του σχεδιασμού Cos.Mo.S CE2F X100 και προορίζεται καθαρά ως επιθετικό σύστημα για τη μεταφορά δύο κολυμβητών μάχης Από ένα υποβρύχιο (ή σκάφος) υποδοχής σε εντός εμβέλειας εχθρικών πλοίων τους στο λιμάνι ή στο αγκυροβόλιο τους.

Η γάστρα εξακολουθεί να είναι αναγνωρίσιμη ως CE2F, αλλά αναδιατάσσεται με τα μπουκάλια αέρα του πληρώματος να μετακινούνται μέσα στη γάστρα (όχι κάτω από τη γάστρα) και να αφαιρείται το ωφέλιμο φορτίο της κοιλιάς. Αυτό είναι παρόμοιο με το σχέδιο Cos.Mo.S CE3F που κατασκευάστηκε για τη Νότια Κορέα. Και όπως το CE3F, η δομή του θόλου έχει χάσει τη διατομή «κεφαλιού και ώμων». Το ωφέλιμο φορτίο μεταφέρεται πίσω από το πλήρωμα σε ένα ντουλάπι στο πίσω μέρος του σκάφους.

DG2 EN Προδιαγραφή
Μήκος: 7,56μ
Πλάτος: 0,8 m χωρίς υδροπλάνα
Ύψος: 1,3 μ
Βάρος (στεγνό): 2,4 τόνοι
Πλήρωμα: 2
Εύρος: 80 nm
Ταχύτητα: 4,8 kt max, 3,5 kt cruising
Βάθος λειτουργίας: TBC
Βάθος διέλευσης υποβρυχίου υποδοχής: 100μ
Ωφέλιμο φορτίο: Αποθήκες Ειδικών Δυνάμεων ή 6 νάρκες πεταλούδας που μεταφέρονται στο ντουλάπι στο πίσω μέρος του σκάφους

DS4 4-man SDV

Το DS4 είναι μια ελάχιστη εξέλιξη του έργου Cos.Mo.S CE4F για το SAT του Τουρκικού Ναυτικού (Su Altı Taarruz) στα τέλη της δεκαετίας του 1990 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Ο σχεδιασμός δεν έχει κάποιες από τις αλλαγές μετά την παράδοση που προστέθηκαν στο CE4F (βλ. παρακάτω), αλλά έχει τους πρόσθετους σταθεροποιητές που τρέχουν κατά μήκος του κάτω κύτους.


Προδιαγραφές DS4
Μήκος: 8,6μ
Πλάτος: 1,44 m διάμετρος γάστρας, 2,0 m μέγ
Ύψος: TBC
Βάρος (στεγνό): 3,49 τόνοι
Πλήρωμα: 2 + 2 PAX
Εύρος: 110 nm
Ταχύτητα: 7,5 kt max, 5 kt cruising
Βάθος λειτουργίας: 50 m
Βάθος διέλευσης υποβρυχίου υποδοχής: 100μ
Ωφέλιμο φορτίο: Δύο σφραγισμένα εμπορευματοκιβώτια για εκρηκτικά- οπλισμό Ειδικών Δυνάμεων ή νάρκες πεταλούδας. Πρόβλεψη για 8 μίνι τορπίλες.


Αυτές οι φωτογραφίες, που χρησιμοποιούνται από τον Drass σε σχέση με το DS4, είναι του Cos.Mo.S CE4F πριν από την παράδοση στην Τουρκία! 

DS6 6-man SDV 

Το DS6 είναι η απάντηση του Drass στην αγορά SDV 6 ατόμων, η οποία κυριαρχείται από αμερικανικά, γαλλικά και βρετανικά σχέδια. Αυτό επιτρέπει σε μια ομάδα τεσσάρων χειριστών των Ειδικών Δυνάμεων να μεταφερθεί για μια αποστολή στην παραλία.

Drass SDVs - Covert Shores
Ανάλογο με τον άκτιστο σχεδιασμό Cos.Mo.S CE6F, το DS6 είναι ένα επιμηκυμένο DS4 με μια πρόσθετη σειρά δυτών που κάθεται στο πίσω μέρος. Η παροχή αέρα είναι αυξημένη, αλλά κατά τα άλλα τα περισσότερα συστήματα παραμένουν ίδια, οδηγώντας σε έναν ελαφρύ συμβιβασμό στην απόδοση για την υποδοχή των επιπλέον επιβατών.

Προδιαγραφές DS6
Μήκος: 9,1 m
Πλάτος: 1,44 m διάμετρος κύτους, 2,16 m max
Ύψος: TBC
Βάρος (στεγνό): 3,66 τόνοι
Πλήρωμα: 2 + 4 ΑΤΟΜΑ
Εύρος: 70 nm
Ταχύτητα: 7 kt max, 5 kt cruising
Βάθος λειτουργίας: 50 m
Βάθος διέλευσης υποβρυχίου υποδοχής: 100μ
Ωφέλιμο φορτίο: Δύο σφραγισμένα εμπορευματοκιβώτια για εκρηκτικά και όπλα των Ειδικών Δυνάμεων ή νάρκες πεταλούδας. Πρόβλεψη για 8 μίνι τορπίλες.

DS8 8-man SDV

Το SDV που μεταφέρεται είναι πιθανό να είναι το Drass DS-8 που είναι γενικά ανάλογο του SDV Mk.VIII Mod-0 του Ναυτικού των ΗΠΑ και του νεότερου Mk.XI. Είναι μεγαλύτερο από το αντίπαλο ιταλικό Deep Shadow της CABI Cattaneo.

Αυτό το υποβρύχιο είναι μήκους 9 μέτρων μπορεί να μεταφέρει 8 κολυμβητές μάχης 60 ναυτικά μίλια σε βάθη έως και 30 μέτρα (100 μέτρα βάθος διέλευσης). Έχει πλάτος 1,42 μέτρα και μπορεί να πλεύσει με 7 κόμβους.

Drass submarines - Covert Shores
DS-8 SDV.

Το σχέδιο είχε προηγουμένως παρουσιαστεί με σταυροειδή ουρά παρόμοια με το DS6, αλλά τώρα απεικονίζεται με τις επιφάνειες ελέγχου τύπου X.

Για τα υποβρύχια μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ:

https://svppbellum.blogspot.com/2020/04/drass-il-nemico-invisibile-90-anni-di.html

Για το υποβρύχιο DG-550 θα διαβάσετε την αναλυτική παρουσίαση εδώ:

https://svppbellum.blogspot.com/2021/12/lazienda-italiana-drass-ha-presentato.html

(Fonti: https://svppbellum.blogspot.com/, Web, Google, Drass.tech, Defence.pk, Hisutton, Wikipedia, You Tube, αρχείο Γεωργίου Δικαίου)

ΠΗΓΗ https://hellenicdefencenet.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου