Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Από βορρά, νότο και θάλασσα το Τελ Αβίβ επιδιώκει να «τελειώσει» το στρατηγείο της Χαμάς


Smoke rises from the northern part of the Gaza Strip as a result of an Israeli airstrike, 30 October 2023. More than 8,000 Palestinians and at least 1,400 Israelis have been killed, according to the Israel Defense Forces (IDF) and the Palestinian health authority, since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA/HANNIBAL HANSCHKE

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL, Aθήνα

Έξι εβδομάδες είχε κρατήσει η στρατιωτική επιχείρηση των Ισραηλινών δυνάμεων κατά της Χαμάς το 2014.

Εννέα χρόνια μετά, βρισκόμαστε ήδη στην 3η εβδομάδα των εχθροπραξιών και φτάνουμε στο πέμπτο 24ωρο της χερσαίας επέμβασης του IDF προς την Λωρίδα της Γάζας.

Πόση διάρκεια θα έχει η επιχείρηση των Ισραηλινών δυνάμεων εντός της Λωρίδας της Γάζας και τι είδους αποτελέσματα θα υπάρχουν το επόμενο διάστημα κανείς δεν μπορεί να τα προβλέψει με ασφάλεια.

Μπορεί ως αποστολή το Τελ Αβίβ να έχει θέσει την πλήρη εξαφάνιση της Χαμάς και των τρομοκρατών, όμως αυτοί πολύ εύκολα μπορούν να «χαθούν» μέσα στον άμαχο πληθυσμό ο οποίος εκείνο που θέλει είναι να σωθεί από τις άθλιες συνθήκες τις οποίες ζει.

 

Πάντως στο πιο βόρειο τμήμα της Λωρίδας, στη συνοικία Μπέϊντ Χανούν διεξάγονται ίσως οι πιο σκληρές μάχες σε αστικό περιβάλλον, με τους Ισραηλινούς να λένε ότι δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις εισόδους των τούνελ που ανακαλύπτουν τα στελέχη του IDF.

Επιχείρηση «τανάλια»

Οι Ισραηλινοί όπως έχει ανακοινωθεί δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο μέτωπο που έχει ανοίξει στο βόρειο σημείο, πριν την πόλη της Γάζας. Σε αυτά τα χιλιόμετρα που έχουν εδραιώσει, δεν σταματούν τις επιχειρήσεις «εξασφάλισης» της συγκεκριμένης περιοχής.

Την ίδια στιγμή όμως, και ενώ ο Νετανιάχου απορρίπτει τις εισηγήσεις για εκεχειρία,  εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι διεξάγονται μάχες κοντά στην περιοχή Γουάντι και Αλ Μπερεϊτζ, σημεία τα οποία βρίσκονται νότια της Γάζας.

Και όπως όλα δείχνουν, οι Ισραηλινοί έχουν βάλει ως κύριο σκοπό να χωρίσουν στα δυο τα περίπου 350 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αυτού που ορίζεται στον χάρτη ως «Λωρίδα της Γάζας».

Η περικύκλωση της πόλης της Γάζας είναι βασική επιδίωξη του IDF ο οποίος επιχειρεί από τέσσερα διαφορετικά σημεία, συμπεριλαμβανομένης και της θάλασσας, με τις δυνάμεις που έχει συγκεντρώσει στο νότιο Ισραήλ.

Οι Ισραηλινές δυνάμεις που επιχειρούν από τη νότια πλευρά επιδιώκουν να προσεγγίσουν ακόμη και ως την κεντρική οδική αρτηρία Σαλάχ Αλ Ντεν, μέσα από την οποίο μπορούν οι άμαχοι να κατευθυνθούν προς το πέρασμα της Ράφα. Από τα συρματοπλέγματα ως τον κεντρικό δρόμο η απόσταση είναι περίπου 6 χλμ και αυτό το δρομολόγιο τις ώρες αυτές προσπαθούν να εξασφαλίσουν οι Ισραηλινές δυνάμεις.

Με τις δύο ταξιαρχίες, από τον βορρά και από το νοτιοανατολικό τμήμα, ο IDF χτυπά με διπλό τρόπο την Χαμάς. Από τη μια κόβει τη Λωρίδα της Γάζας στα δυο και αφήνει το νότιο κομμάτι «καθαρό» για το άμαχο πληθυσμό κι από την άλλη σφίγγει ακόμη περισσότερο τον κλοιό, τόσο για την πόλη της Γάζας, όσο και για το περιβόητο πλέον νοσοκομείο Αλ Σίφα που βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο της πόλης.

Το στοίχημα της επιβεβαίωσης για τον υπόγειο κόσμο…

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Τελ Αβίβ, έχουν δηλώσει σίγουροι ότι κάτω από εκεί βρίσκεται το στρατηγείο της τρομοκρατικής οργάνωσης. Το βέβαιο είναι ότι μετά τα όσα έγιναν με το «άγνωστο» χτύπημα στο προαύλιο του νοσοκομείου Αλ Αχλί, και τις κατηγορίες της μιας προς την άλλη πλευρά, το Ισραήλ δεν θα δώσει την ευκαιρία στη Χαμάς να το κατηγορήσει για ένα αεροπορικό πλήγμα στο Αλ Σίφα.

Κατά συνέπεια ο έλεγχος για τον αν όντως υπάρχει κάτω από το νοσοκομείο ο υπόγειος «κόσμος» της Χαμάς μπορεί να γίνει μόνο με τις χερσαίες δυνάμεις και με ιδιαίτερα προσεκτικές κινήσεις, διότι εκεί κανείς δεν γνωρίζει αν βρίσκονται όλοι οι όμηροι ή ένας αριθμός εξ αυτών.

Μάλιστα σ’ ότι αφορά το νοτιοανατολικό μέτωπο, θεωρείται πιο εύκολο για τις δυνάμεις του Ισραήλ να προσεγγίσουν το Αλ Σίφα, καθώς πρόκειται για μια αραιοκατοικημένη περιοχή, σε σχέση με τον αστικό ιστό της Γάζας με σαφώς λιγότερους κινδύνους για τα στελέχη του IDF.

Μπορεί όμως η διείσδυση από το νότο να θεωρείται πιο εύκολη, όμως για να κλείσει η «τανάλια» του Ισραήλ πρέπει να υπάρξει ταυτόχρονη κίνηση από τον βορρά. Άρα οι δυνάμεις του Ισραήλ θα πρέπει να διασχίσουν κατ’ ουσίαν, ολόκληρο τον δαιδαλώδες και γεμάτο ενέδρες διάδρομο της πόλης της Γάζας.

«Πυρά» της Χαμάς προς τη Χεζμπολάχ

Στον αντίποδα η Χαμάς μέσω τηλεοπτικού μηνύματος, εμφανίζει τα μέλη της να δηλώνουν πιστοί στον αγώνα που δίνουν και τον πόλεμο που διεξάγεται. Και τονίζουν ότι θα συνεχίσουν να μάχονται για τους Παλαιστινίους και την θρησκεία τους. Παράλληλα έστρεψαν τα βέλη τους και προς την Χεζμπολάχ λέγοντας ότι δεν στηρίζουν τον αγώνα που γίνεται κατά του Ισραήλ.

Και στο σημείο αυτό εκείνο που μπορεί κανείς να καταγράψει από την 7η Οκτωβρίου ως σήμερα είναι ότι στο νότιο Λίβανο η Χεζμπολάχ λειτουργεί «σποραδικά». Η ίδια δείχνει ότι πιθανά να θέλει να διατηρήσει την ηρεμία στον Λίβανο και μακριά από μια σφοδρή απάντηση του Τελ Αβίβ. Επιπλέον φαίνεται ότι η οργάνωση του Λιβάνου δεν έχει λάβει ακόμα το πράσινο φως του Ιράν για κλιμάκωση των επιθέσεων προς το Ισραήλ.

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου