Η ταραχώδης περιοχή της Μέσης Ανατολής φλέγεται για άλλη μια φορά, με την κλιμάκωση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων να επιφέρει συνέπειες, που θα επηρεάσουν αναμφίβολα την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Κάθε κρίση, ωστόσο, δημιουργεί προκλήσεις και ευκαιρίες, ανάλογα με τη διαχείριση που τυγχάνουν οι τρέχουσες εξελίξεις.
Σε μια περιοχή, λοιπόν, που εξάγει αστάθεια, παρουσιάζεται για την Κύπρο για δεύτερη φορά, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, μετά από την κρίση στο Σουδάν, η ευκαιρία να λειτουργήσει ως ασφαλής διαμετακομιστικός κόμβος και ως υποβοηθητής διατήρησης της ασφάλειας στην ταραχώδη περιοχή της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής, μέσω της ενεργοποίησης του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου ΕΣΤΙΑ.
Πρόκειται για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο ενεργοποιείται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή κρίσης, για να επιτρέψει την ασφαλή εκκένωση πολιτών από την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής μέσω της Κύπρου.
Στο πλαίσιο αυτό, η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω της ενεργοποίησης του Σχεδίου παρέχει διευκολύνσεις για τον επαναπατρισμό ξένων υπηκόων από το Ισραήλ. Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρου Γκότση, γύρω στα 160 άτομα μεταφέρθηκαν τις προηγούμενες δύο μέρες με αεροσκάφος C-130 της πολεμικής αεροπορίας της Πορτογαλίας από το Ισραήλ προς την Κύπρο, μεταξύ των οποίων και 8 Κύπριοι πολίτες, ενώ, όπως επεσήμανε, σχετικό αίτημα για εκκένωση πολιτών από το Ισραήλ με στρατιωτικό αεροσκάφος υπέβαλε και η Αυστρία, με την πρώτη πτήση να είχε προγραμματιστεί χθες το βράδυ.
Οι επιβάτες μεταφέρονται στο Συντονιστικό Κέντρο ΖΗΝΩΝ, στη Λάρνακα, όπου τους παρέχονται διευκολύνσεις, μέχρι να καθοριστεί η πτήση επαναπατρισμού τους. Πρόκειται για ένα έργο στο οποίο χρειάζεται ο συντονισμός διαφόρων υπηρεσιών και αρμόδιων φορέων, όπως η Πολιτική Άμυνα με διοικητική μέριμνα, το Υπουργείο Υγείας με ασθενοφόρα και νοσηλευτικό προσωπικό, ο Ερυθρός Σταυρός για παροχή σίτισης, ενώ υπάρχει συντονισμός και με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για θέματα που έχουν να κάνουν με τους ξένους υπηκόους.
-Ανάλογη ετοιμότητα και στην κρίση στο Σουδάν
Εξάλλου, ανάλογη ετοιμότητα παρουσίασε η Κύπρος και κατά την πρόσφατη κρίση στο Σουδάν, αφού επιδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά, παρείχε τη δυνατότητα για την υποδοχή και επαναπατρισμό χιλιάδων ξένων πολιτών. Πάνω από 2000 ξένοι υπήκοοι επαναπατριστήκαν μέσω Κύπρου, η οποία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΥΠΕΞ, Θεόδωρου Γκότση, «είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που προσφέρει τη δυνατότητα, μέσω του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου ΕΣΤΙΑ».
Σημαντικός ήταν ο αποτελεσματικός συντονισμός, που επιδείχθηκε από πλευράς αρμοδίων υπηρεσιών και εθελοντών (Πολιτική Άμυνα, Ερυθρός Σταυρός), κατά την υποδοχή των ξένων υπηκόων στην Κύπρο, υποβοηθώντας με τη δράση τους στην ασφαλή άφιξη των ξένων πολιτών στον τελικό τους προορισμό.
- Έγκαιρη ανταπόκριση σε περιφερειακές κρίσεις
Η Κύπρος, λοιπόν, μπορεί να αναδείξει πέραν από τη γεωστρατηγική της θέση μεταξύ Ευρώπης, Ασίας, Αφρικής έναν επιπλέον ρόλο, ο οποίος αφορά τη δυνατότητα για έγκαιρη ανταπόκριση σε περιφερειακές ή άλλες κρίσεις, μέσω του πλαισίου οργάνωσης που διαθέτει, γεγονός που δημιουργεί προϋποθέσεις για αναβάθμιση του ρόλου της στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια γειτονιά η οποία βρίσκεται σε συνεχή αναβρασμό, αφού η τεχνογνωσία που δημιουργείται και η συγκεντρωτική εμπειρία διαχείρισης κρίσεων, μπορούν να καταστήσουν την Κύπρο σημείο αναφοράς στην περιοχή.
Ο συγκεκριμένος ρόλος της Κύπρου, που αφορά σε θέματα διαχείρισης κρίσεων και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί περαιτέρω στο πλαίσιο της συμμετοχής της Κύπρου σε διμερή ή πολυμερή σχήματα συνεργασίας.
- Η Κύπρος ως αξιόπιστος εταίρος του Ισραήλ
Περαιτέρω, την κρίσιμη στιγμή, η Κύπρος παρουσιάστηκε ως αξιόπιστος εταίρος του Ισραήλ. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του πρέσβη του Ισραήλ, Όρεν Ανόλικ, ο οποίος, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η Κύπρος στη γειτονική χώρα για τη φιλοξενία τραυματιών στα κυπριακά νοσοκομεία, ανέφερε πως «το εκτιμούμε πολύ αυτό. Αυτή η εισήγηση είναι πολύ θετική.
Προσδίδουμε σημασία στις στρατηγικές μας σχέσεις με την Κύπρο. Είμαστε ευγνώμονες που έχουμε την ευκαιρία εάν χρειαστεί να λάβουμε βοήθεια από την Κύπρο και αυτό θα ληφθεί υπόψη στους μελλοντικούς μας σχεδιασμούς».
- Aνάδειξη του γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου και στον αμυντικό τομέα
Καταληκτικά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις συζητήσεις που διεξάγονται για τη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας της ΕΕ, στο πλαίσιο της Στρατηγικής Πυξίδας, η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη κοινής εξωτερικής άμυνας και ασφάλειας για προστασία των κρατών μελών της Ένωσης, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί περαιτέρω η ανάδειξη του γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου και στον αμυντικό τομέα, ως αεροναυτική βάση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου