Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

Γεωτρήσεις για HELLENiQ Energy, ExxonMobil και την Energean – Υδρογονάνθρακες


Τις… μηχανές τους ζεσταίνουν HELLENiQ ENERGY, ExxonMobil και Energean καθώς πλησιάζει η ώρα των επενδυτικών αποφάσεων για την πραγματοποίηση ή μη ερευνητικών γεωτρήσεων στις υποθαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου και στην χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων. Τις μηχανές τους όμως ζεσταίνουν και τα γεωτρύπανα της ελβετικής εταιρείας Transocean για να βγουν στη διεθνή αγορά, όπου η ζήτηση για νέες έρευνες και ανάπτυξη διαπιστωμένων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων έχει αυξηθεί μετά την ενεργειακή κρίση και αναμένεται να ενισχυθεί μετά και την εν εξελίξει εμπόλεμη κατάσταση στην πετρελαιοφόρο περιοχή της Μέσης Ανατολής.

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δύο γεωτρύπανα της Transocean, που εξαγόρασε το 2018 την εταιρεία γεωτρήσεων Oceon Rig του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου, έχουν σταθμεύσει στο λιμάνι του Αστακού στην Αιτωλοακαρνανία και άλλα τρία στην περιοχή του Ισθμού στην Κόρινθο για εργασίες συντήρησης, πριν «πιάσουν» δουλειά στη διεθνή αγορά που «διψάει» ακόμη για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Τις προηγούμενες ημέρες η διοίκηση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) και εκπρόσωποι της κοινοπραξίας HELLENiQ ENERGY – ExxonMobil ολοκλήρωσαν έναν πρώτο κύκλο επαφών με τους επικεφαλής λιμανιών στις περιοχές της Κρήτης και της Δυτικής Ελλάδας για να διερευνηθούν δυνατότητες συνεργασίας, αφού τόσο το στάδιο των ερευνητικών γεωτρήσεων όσο και το επόμενο των γεωτρήσεων άντλησης των κοιτασμάτων, εφόσον εντοπιστούν και αξιολογηθούν ως εκμεταλλεύσιμα, προϋποθέτουν τη χρήση λιμενικών εγκαταστάσεων.

Στη Δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, επαφές υπήρξαν για τα λιμάνια Ηγουμενίτσας, Πάτρας και Αστακού για τις ερευνητικές δραστηριότητες στα υποθαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου. Αντίστοιχα, για τα υποθαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης διερευνήθηκαν τα λιμάνια Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Σούδας. Η διοίκηση της ΕΔΕΥΕΠ και οι εκπρόσωποι των επενδυτών παρουσίασαν στους εκπροσώπους των λιμανιών τα πλάνα για τις ερευνητικές γεωτρήσεις και όπως μεταφέρεται η ανταπόκριση ήταν θετική, αφού αξιολογήθηκαν οι συνέργειες που δημιουργούνται από τη νέα δραστηριότητα (πρόσθετα έσοδα, θέσεις εργασίας κ.λπ.). Η συζήτηση, κατά τις ίδιες πληροφορίες, συμπεριέλαβε και την αξιοποίηση των λιμανιών μελλοντικά για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου