Την άποψη πως στο επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις εξέφρασε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας και επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, Αλκιβιάδης Στεφανής.αναφορικά με την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.
«Καταρχάς θετικά νέα προσδοκά η Τουρκία, έτσι ώστε να ισορροπήσει τη στάση της σε σχέση και με την Ουκρανία αρχικά, αλλά και σε σχέση με τη στάση που τηρεί τώρα στο ζήτημα της Μέσης Ανατολής. Θέλει από τη μια να δείξει ότι μπορεί εγώ να έχω αυτή την άποψη για τη Χαμάς, για τον πρόεδρο Νετανιάχου και το Ισραήλ, από την άλλη μεριά είμαι ένα πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ θέλω και επιζητώ την καλυτέρρευση της σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οπότε συζητώ με τους συμμάχους μου με σκοπό την πρόοδο» είπε ο κ. Στεφανής στην ΕΡΤ.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι ο Ερντογάν είναι με «το ένα πόδι στη μία βάρκα έχοντας ένα σκληρό πρόσωπο και θέλοντας να κάνει τον ηγέτη του μουσουλμανικού χώρου, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως αυτόν ο οποίος θα δώσει λύση για τους ομήρους. (..) Κι από την άλλη μεριά θέλει να κάνει δύο ενέργειες. Η μια είναι με την προσωπική του στάση στο θέμα της Σουηδίας, που ενώ είπε ότι ναι θα προχωρήσουμε σε όλες τις διαδικασίες για να ενταχθεί, αφήνει βέβαια το ενδεχόμενο να μην το εγκρίνει αυτό η Βουλή του, η Γερουσία του και το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με εμάς (σσ την Ελλάδα) θέλοντας να δείξει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την Ελλάδα στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας κι εμείς συζητούμε ως καλοί σύμμαχοι».
Όσο για το αν θα βγει κάτι καλό από αυτές τις συναντήσεις είπε ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις καθώς το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας θα συμπεριλάβει στην ατζέντα του πάρα πολλούς τομείς, δεν είναι καθόλου αμυντικά θέματα στη μέση.
Ο κ. Στεφανής τόνισε ότι μετά το μεγάλο σεισμό στην Τουρκία έχει αλλάξει τελείως και η επιθετική ρητορική του Ερντογάν αλλά και στο επιχειρησιακό πεδίο η στάση της Τουρκίας εναντίον μας. Από την άλλη μεριά όμως, επειδή και στο παρελθόν έχει ξαναγίνει αυτό, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο δυνατό σενάριο.
Ακόμα τόνισε ότι δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι για τη Χάγη, διότι η Ελλάδα έχει ένα πρόβλημα, ένα θέμα το οποίο θέτει, ενώ η Τουρκία έχει 50. «Θα υπάρξει Χάγη αν αλλάξουν οι συνθήκες να πάμε να συζητήσουμε επί ίσοις όροις και όχι με μια Τουρκία να θέτει ένα σύνολο 100 θεμάτων, τα οποία κάποια ούτε καν υφίστανται ως θέματα και η Ελλάδα να πηγαίνει να συζητάει με σοβαρότητα και με επιχειρήματα ένα θέμα».
Όσο για το αν θα μπορούσε να υπάρξει μια συνεργασία στο κομμάτι των υποχωρήσεων ώστε να βρεθεί μια φόρμουλα συνεργασίας σε ανώτατο επίπεδο πλέον, ο κ. Στεφανής εξέφρασε την προσωπική του άποψη και όπως είπε, «Θεωρώ και πιστεύω ότι υπάρχουν θέματα στα οποία θα μπορέσει να υπάρξει συνεννόηση, αλλά υπάρχει μια σειρά θεμάτων, όπως είναι τα εθνικά θέματα, η εθνική κυριαρχία, η εθνική ανεξαρτησία πάνω στην οποία δεν μπορείς να κάνεις ούτε βήμα πίσω. Κανένας δεν μας δίνει το δικαίωμα να διαπραγματευτούμε την εθνική κυριαρχία».
Για το Μεσανατολικό είπε ότι διεξάγονται δύο πόλεμοι, ένας επικοινωνιακός πόλεμος που τον βλέπουμε να εξελίσσεται και να έχει κλιμακωθεί, ενώ η επιχειρησιακός πόλεμος μένει εκεί και καλά κάνει και μένει εκεί. «Βλέπουμε έναν ατελείωτο αγώνα για το ηθικό κομμάτι του πολέμου να καταδείξει ο καθένας ότι έχει ηθικά ερείσματα και ότι ο καθένας από τις δύο πλευρές κάνει το καλό».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου