FILE PHOTO: Τhe Leader of the Labor Party, Merav Michaeli during a speech in 2017. EPA/ABIR SULTAN
«Κατηγορώ» κατά των ομοϊδεατών της στην Αριστερά διεθνώς εξαπολύει η ηγέτις του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ Merav Michaeli (Μεράβ Μιχαέλι).
Σε συνέντευξή της στο Politico η Μιχαέλι ότι λέει χωρίς περιστροφές ότι κάτι πάει «πολύ στραβά» με την Αριστερά σε όλο τον κόσμο, καθώς «υποτιθέμενοι προοδευτικοί ευθυγραμμίζονται με τους ισλαμιστές μαχητές, τους μεγαλύτερους εχθρούς των δικαιωμάτων των γυναικών και των LGBTQ+ ατόμων».
Μαζικές διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε πόλεις σε όλη την ΕΕ και τις ΗΠΑ ζητώντας την άμεση κατάπαυση του πυρός, με πολλούς να φωνάζουν «από το ποτάμι στη θάλασσα», σύνθημα που θεωρείται από πολλούς Εβραίους και Ισραηλινούς ως έκκληση για εξόντωση του κράτους του Ισραήλ, σημειώνει εισαγωγικώς το Politico και προσθέτει:
«Σε διαδηλώσεις και πανεπιστημιουπόλεις, άνθρωποι που περιγράφουν τους εαυτούς τους ως αριστερούς εκφράζουν την υποστήριξή τους στη Χαμάς -χρισθείσα ως τρομοκρατική οργάνωση από ΗΠΑ, ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο.
Εντάσεις στο στρατόπεδο της Αριστεράς ήδη καταγράφονται σε Γαλλία και Βρετανία.
Για παράδειγμα, η ακροαριστερή «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν Λικ Μελανσόν, αποφεύγει να χαρακτηρίσει τη Χαμάς ως «τρομοκράτες» και ήταν το μόνο μεγάλο πολιτικό κόμμα που δεν παρευρέθηκε σε συγκέντρωση, το περασμένο Σαββατοκύριακο, ενάντια στον ογκούμενο αντισημιτισμό.
Την ίδια στιγμή, ο Κιρ Στάρμερ, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου, αντιμετωπίζει κριτική από τα αριστερά του κόμματός του επειδή αρνήθηκε να ζητήσει κατάπαυση του πυρός.
«Νομίζω ότι κάτι πολύ άσχημο συμβαίνει στην Αριστερά», δηλώνει η ηγέτις των Εργατικών του Ισραήλ, Μεράβ Μιχαέλι.
«Στη συγκεκριμένη επίθεση, έγινε πολύ, μα πολύ σαφές ότι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους δημοκρατικούς, προοδευτικούς, υποστηρίζουν ένα ολοκληρωτικό τρομοκρατικό καθεστώς που καταπιέζει τις γυναίκες και την LGBTQ+ κοινότητα».
Οι δηλώσεις της έγιναν στο περιθώριο διεθνούς συνάντησης σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κόμματα στην Ισπανία.
«Όσο πιο Αριστερά πάει κανείς, τόσο περισσότερο υπάρχει ένα μεγάλο μπέρδεμα. Κάτι πήγε πολύ στραβά στην πορεία», είπε η Μιχαέλι στο POLITICO, προσθέτοντας πάντως ότι το Ισραήλ διατηρεί και μερικούς «πολύ ισχυρούς συμμάχους» στην κεντροαριστερά.
«Αδυνατώ να καταλάβω πώς το να φωνάζεις τζιχάντ και να ζητάς μαζική δολοφονία Εβραίων είναι φιλοπαλαιστινιακό», προσθέτει.
«Είναι σημαντικό για μένα να τους εξηγήσω ότι όταν δεν τάσσεστε σθεναρά εναντίον της Χαμάς και των όσων αυτή κάνει στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του λαού της, είστε συνένοχοι».
Το Ισραήλ έχει επιβάλει πλήρη πολιορκία στη Γάζα, επιτρέποντας μόνο μια στάλα ανθρωπιστικής βοήθειας στο πυκνοκατοικημένο έδαφος και υποχρεώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους να μετακινηθούν νότια για να γλιτώσουν από τους καθημερινούς βομβαρδισμούς.
Η Μιχαέλι, υπουργός Μεταφορών στην προηγούμενη ισραηλινή κυβέρνηση, είναι επί μακρόν επικριτής του ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου, του οποίου και ζητά την άμεση αποχώρηση.
Την ίδια στιγμή όμως, εστιάζει την προσοχή της στο τραύμα που υπέστη η ισραηλινή κοινωνία στον απόηχο των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.
«Όταν μιλώ σε ανθρώπους εκτός Ισραήλ, τότε πρέπει να καταλάβουν ότι ακόμη και οι μεγαλύτεροι ακτιβιστές της ειρήνης και ακόμη και οι μεγαλύτεροι πιστοί στις λύσεις των δύο κρατών δέχονται τώρα μια φρικτή επίθεση», λέει.
- Το Εργατικό Κόμμα και τα προηγούμενα πολιτικά του κινήματα κυριάρχησαν στην πολιτική του Ισραήλ για περίπου 30 χρόνια μετά τη δημιουργία του κράτους το 1948. Μέλη του υπήρξαν εξέχοντες πολιτικοί όπως ο Γιτζάκ Ράμπιν, ο Σιμόν Πέρες και ο Εχούντ Μπάρακ. Αλλά καθώς το Ισραήλ μετακινήθηκε προς τα δεξιά, οι Εργατικοί άρχισαν να παραγκωνίζονται τηκαν ως πολιτική δύναμη. Σημερα μόνο τέσσερα μέλη – συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Μιχαέλι – έχουν εκλεγεί στην (120 εδρών) Κνεσέτ.
«Ο τρόπος για να σωθεί το Ισραήλ είναι να επανέλθει στο σιωνιστικό, δημοκρατικό, φιλελεύθερο μονοπάτι», λέει η Μιχαέλι και εξηγεί:
«Αυτό σημαίνει ότι πιέζουμε για μια λύση δύο κρατών, όπως περιγράφεται στις συμφωνίες του Όσλο που διαπραγματεύτηκε ο Ράμπιν, ο προκάτοχός της ηγέτης του Εργατικού Κόμματος τη δεκαετία του 1990».
Η εκεχειρία διχάζει
Στην εν λόγω συνάντηση στην Ισπανία, οι εκκλήσεις ορισμένων κομμάτων από χώρες όπως η Γαλλία, η Ιρλανδία και το Βέλγιο για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα δίχασαν τους αντιπροσώπους τους. Ετσι δεν προσυπέγραψαν όλοι το τελικό κείμενο.
Η Μιχαέλι, το κόμμα της οποίας είναι απλός παρατηρητής στις εργασίες των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, δεν μπορούσε να διαπραγματευτεί απευθείας το τελικό κείμενο που συμφωνήθηκε στη Μάλαγα.
Λέει όμως τα εξής: «Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός δίνει άδεια στη Χαμάς να συνεχίσει να επανεξοπλίζεται, να συνεχίσει να κλέβει τρόφιμα, νερό, φάρμακα και καύσιμα από τους δικούς της ανθρώπους και -ναι- να αναδιοργανωθεί».
Υποστηρίζει μάλιστα ότι οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός είναι αποτέλεσμα «PR» (δημ. σχέσεων) υπέρ της Χαμάς.
Ρίχνει μάλιστα την ευθύνη για τους χιλιάδες θανάτους αμάχων στη Γάζα στη Χαμάς, παρά στον ισραηλινό στρατό, τις ενέργειες του οποίου υπερασπίζεται.
«Πεθαίνουν επειδή η Χαμάς τους χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες, επειδή έχουν ριζώσει τα πάντα, από τον εξοπλισμό μέχρι τους πυραύλους και τα κεντρικά τους γραφεία, μέσα σε υποδομές και λειτουργίες που αφορούν τους πολίτες»….
Με πληροφορίες από Politico
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου