Από τις εργασίες της διάσκεψης του Παρισιού Gonzalo Fuentes/Pool via AP
Η επόμενη μέρα στη Γάζα αλλά και οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να βοηθηθεί ο άμαχος πληθυσμός κυριάρχησαν στις εργασίες της διεθνούς διάσκεψης για την ανθρωπιστική βοήθεια σήμερα (9/11) στο Παρίσι με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο Γάλλος πρόεδρος, τάχθηκε υπέρ μια «ανθρωπιστικής παύσης» στη Γάζα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει ώθηση προς την κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός.
«Άμεσα, πρέπει να εργαστούμε για την προστασία των αμάχων. Για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε μια ανθρωπιστική παύση πολύ γρήγορα και πρέπει να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται, αυτό είναι απαραίτητο και αδιαπραγμάτευτο και αποτελεί άμεση ανάγκη», πρόσθεσε.
Ο Μακρόν με την τοποθέτησή του περί κατάπαυσης πυρός, πήγε ένα βήμα πιο πέρα από τους περισσότερους συμμάχους του Ισραήλ, που καλούν σε ανθρωπιστικές παύσεις.
Υπενθυμίζεται πως το Ισραήλ έχει αποκλείσει μια άμεση κατάπαυση του πυρός που θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της Χαμάς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει ότι μια κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να βοηθήσει τη Χαμάς να ανασυνταχθεί, αλλά έχουν ζητήσει ανθρωπιστικές παύσεις.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην άμυνα, προστατεύοντας όμως τους αμάχους.
Όπως είπε, «η μάχη ενάντια στην τρομοκρατία δεν σημαίνει ότι θα χάσουμε τις αξίες μας για την ανθρώπινη ζωή και τη δημοκρατία».
Ανέφερε επίσης ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα.
Η ομιλία Μητσοτάκη στη διάσκεψη
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η Ελλάδα και η Κύπρος είναι έτοιμες να συμβάλουν για την ανακούφιση του πόνου των ανθρώπων».
Στη συνέχεια τόνισε πως η Ελλάδα έχει «αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια από αέρος, υπογράμμισε όμως, ότι «δεδομένης της εγγύτητας σκοπεύουμε να παίξουμε σημαίνοντα ρόλο στην προσπάθεια αυτή.
«Υποστηρίζουμε πλήρως την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα με αυξημένο φορτίο, που μόνο θαλασσίως μπορεί να παρασχεθεί» πρόσθεσε.
Για να συμπληρώσει πως «το πιο δύσκολο είναι να διασφαλιστεί η αποστολή και το δρομολόγιο που θα κάνει το πλοίο. Εάν αυτοί οι όροι μπορούν να εκπληρωθούν η Ελλάδα θα παράσχει τη μέγιστη δυνατή βοήθεια και για την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας αυτής βεβαίως περιμένουμε την βοήθεια όλων όσων γνωρίζουν την περιοχή».
Τέλος, τόνισε την αναγκαιότητα, να ξεκινήσει η συζήτηση «για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη σύρραξη αυτή η οποία θα είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η ειρήνη στην περιοχή».
«Το παλαιστινιακό κράτος είναι προϋπόθεση για την μακροημέρευση της ειρήνης αυτής».
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής
Πριν την έναρξη της Συνόδου, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον ομόλογό του της Παλαιστινιακής Αρχής, Μοχάμεντ Ιμπραήμ Στάγιεχ.
«Θέλουμε να παίξουμε πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της δυστυχίας των ανθρώπων στη Γάζα και θέλουμε να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής υπογράμμισε από την πλευρά του ότι: «Πρέπει να σπάσουμε το εμπάργκο. Η πολιορκία της Γάζας είναι ένας αργός θάνατος για όλους, ειδικά για τους τραυματίες», προσθέτοντας πως «δεν είναι μόνο τα τρόφιμα, αλλά και οι ιατρικές προμήθειες.
Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού της Παλαιστινιακής Αρχής
Ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Μοχάμεντ Στάγιεχ παίρνοντας το λόγο κατά της διάρκεια της διάσκεψης επανέλαβε ότι ο στόχος του Ισραήλ να εξαλείψει τη Χαμάς κάτι που «δεν πρόκειται να συμβεί», επειδή η ομάδα είναι «επίσης μια ιδέα» και όχι απλώς μια στρατιωτική οργάνωση.
Ακόμη κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διεξάγει πόλεμο «εναντίον όλων των Παλαιστινίων», ενώ ταυτόχρονα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαπράττει εγκλήματα πολέμου.
«Οι Ισραηλινοί δεν θέλουν καμία κατάπαυση του πυρός γιατί σήμερα οι Ισραηλινοί έχουν διάθεση εκδίκησης», τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι «διεθνής παρέμβαση για να ασκηθεί σοβαρή πίεση στο Ισραήλ».
Τι είπαν ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις
Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, δήλωσε ότι ο παγκόσμιος οργανισμός δεν πρέπει να βοηθήσει να εκδιωχθούν οι Παλαιστίνιοι από τα σπίτια τους.
«Τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε μονομερή πρόταση για να ωθήσουν τους Παλαιστίνιους στις λεγόμενες ασφαλείς ζώνες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το λόγο πήρε και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UΝRWA) Φιλίπ Λαζαρίνι.
«Τα χιλιάδες παιδιά που χάνουν τη ζωή τους δεν είναι παράπλευρες απώλειες. Η εκδίωξη ενός εκατομμυρίου ατόμων από τα σπίτια τους και η συγκέντρωσή τους σε σημεία όπου δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές είναι δια της βίας απομάκρυνση. Ο περιορισμός πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα συνιστά συλλογική τιμωρία».
Η επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Ιζαμπέλ Ντεφουρνί, το προσωπικό της οποίας δραστηριοποιείται στη Γάζα, δήλωσε ότι οι ασφαλείς ζώνες για τους Παλαιστίνιους στη νότια Γάζα είναι μη ρεαλιστικές και ότι χρειάζονται διαρκείς παύσεις στις μάχες, «όχι μια ώρα (παύση) εδώ ή εκεί».
Οι προσδοκίες για την επίτευξη κάποιας επιτυχίας ήταν χαμηλές, καθώς στη Διάσκεψη προσκλήθηκαν κράτη-μέλη της Ε.Ε, κράτη της περιοχής, μέλη της G20, πλην της Ρωσίας, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί –η πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου –, διεθνείς δωρητές, ο ΟΗΕ και περιφερειακοί οργανισμοί, η Παλαιστινιακή Αρχή και μη κυβερνητικές οργανώσεις που εργάζονται στο πεδίο στη Λωρίδα της Γάζας. Απών φυσικά ήταν το Ισραήλ.
ΠΗΓΗ https://www.cnn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου