Τουλάχιστον 16-18 Ρωσοεβραίοι πολίτες έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της επίθεσης της Χαμάς στο Νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, αλλά η Μόσχα δεν καταδίκασε ευθέως τη Χαμάς για την τρομοκρατική επίθεση.
Αντίθετα, ο Πούτιν κατηγόρησε τις πολιτικές των ΗΠΑ για την τρέχουσα κρίση στη Μέση Ανατολή. Συνέκρινε τον αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ με την πολιορκία της Αγίας Πετρούπολης (Λένινγκραντ) από την τότε ναζιστική Γερμανία, ένα από τα πιο τραυματικά γεγονότα στην ιστορία της Ρωσίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πούτιν προσφέρθηκε να χρησιμεύσει ως μεσολαβητής(!) μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, ενώ η Χαμάς, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου, επαίνεσε τη θέση του Πούτιν για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.
Η Ρωσία είχε μια μακροχρόνια και καλά τεκμηριωμένη σχέση με τη Χαμάς. Η απάντηση της Μόσχας στην απαράδεκτη επίθεση της Χαμάς δείχνει ότι ευθυγραμμίζεται πιο πολύ με τον παγκόσμιο Νότο, καθώς επιδιώκει να διαβρώσει τη φιλελεύθερη παγκόσμια τάξη πραγμάτων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αυτό που ο Πούτιν υποστήριξε τον Ιούνιο ότι είναι ένα «άσχημο νεοαποικιακό σύστημα» που θα καταλήξει σε τέλμα και θα υπάρξει(;) ένας πολυπολικός κόσμος. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η τότε Σοβιετική Ενωση προσέγγιζε τη Μέση Ανατολή μέσα από ένα άκαμπτο ιδεολογικό πρίσμα. Η διαβόητη KGB χρηματοδότησε, εκπαίδευσε, συμβούλευε, ως και εξόπλισε αντιδυτικές τρομοκρατικές και εξτρεμιστικές ομάδες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων οργανώσεων που έβλεπαν την καταστροφή του Ισραήλ ως πρωταρχικό τους στόχο. Η αλήστου μνήμης ΕΣΣΔ δεν είχε διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ από το 1967 (μετά τον Πόλεμο των Εξι Ημερών) μέχρι τον Οκτώβριο του 1991, περίπου δύο μήνες πριν πάψει να υπάρχει .
Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του ’90 και του 2000, η ρωσική κυβέρνηση ακολούθησε μια πιο ευέλικτη προσέγγιση. Επεδίωξε καλές σχέσεις με το Ισραήλ, αυτοπροσδιορίστηκε ως μεσολαβητής, εντάχθηκε στο κουαρτέτο και καταδίκασε τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς. Ωστόσο, δεν χαρακτήρισε τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση. Τον Φεβρουάριο του 2007, ο Πούτιν κάλεσε τον τότε ηγέτη της Χαμάς, Χάλεντ Μεσάλ, να έρθει στη Μόσχα μετά τη νίκη της στις βουλευτικές εκλογές επί της Φατάχ. Στη συνέχεια, η Χαμάς επαίνεσε τη Μόσχα για την υποστήριξή της. Η αναγνώριση της νομιμότητας ήταν σημαντική για αυτόν. Κατά την επίσκεψή του τον Μάρτιο του ίδιου έτους, ο Mασάλ δήλωσε στη «Rossiyskaya Gazeta»: «Πάντα ξέραμε ότι θα ερχόταν η μέρα που θα μπορούσαμε να επισκεφτούμε τις παγκόσμιες πρωτεύουσες». Μιλώντας τον Αύγουστο του 2007 στο Καζάν, ο τότε ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Γεβγκένι Πριμακόφ, φέρεται να είπε ότι θεωρεί τη Χαμάς «μια ανθρωπιστική οργάνωση, αλλά αναγνωρίζει ότι έχει μια μαχητική πτέρυγα που διαπράττει βίαιες ενέργειες».
Εκτοτε, ακολούθησαν κι άλλες επισκέψεις της Χαμάς στη Ρωσία και το 2010 ο Μεσάλ συναντήθηκε με τον τότε πρόεδρο, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Οι Ρώσοι αξιωματούχοι έδωσαν δύο λόγους για τους οποίους χρειάζονταν καλές σχέσεις με τη Χαμάς. Πρώτον, ένας μικρός αριθμός Ρώσων πολιτών, ίσως αρκετές εκατοντάδες, ζούσαν στη Γάζα και εργάζονταν στο ρωσικό πολιτιστικό κέντρο Kalinka, υπό την αιγίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών (προφανώς κατάσκοποι). Στην πράξη, ωστόσο, τα ρωσικά πολιτιστικά κέντρα είναι γνωστό ότι λειτουργούν ως μέτωπα πληροφοριών. Οι Παλαιστίνιοι πολιτικοί, από την πλευρά τους, είδαν τη Μόσχα ως αντίβαρο στις ΗΠΑ. Αν και η Χαμάς αντιτάχθηκε στον Μπασάρ αλ Ασαντ κατά τη διάρκεια του μακροχρόνιου εμφύλιου πολέμου της Συρίας που ξέσπασε το 2011, η θέση της Ρωσίας έναντι της Χαμάς δεν άλλαξε, παρόλο που υποστήριζε το συριακό καθεστώς.
Τον Νοέμβριο του 2015, για παράδειγμα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ (γνωστός μεσανατολόγος), επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν θεωρεί τη Χαμάς (ούτε τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ) τρομοκρατική οργάνωση.
Υλική υποστήριξη
Τα ρωσικής κατασκευής όπλα είχαν βρει το δρόμο τους προς τη Χαμάς εδώ και χρόνια. Τον Μάιο του 2021, ο ανώτερος ηγέτης της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν, έδωσε συνέντευξη στη ρωσική ερευνητική εφημερίδα «Novaya Gazeta». Στην ερώτηση «πού βρήκε η Χαμάς τόσο μεγάλο αριθμό ρουκετών ρωσικής κατασκευής που χρησιμοποιούνται για να επιτεθούν στο Ισραήλ;», απάντησε: «Νομίζω ότι ο ρωσικός λαός πρέπει να είναι περήφανος που έδωσε στους καταπιεσμένους λαούς του κόσμου όπλα με τα οποία μπορούν να αμυνθούν. Αυτά τα όπλα στάλθηκαν στην περιοχή μας τις δεκαετίες του ’60 και του ’70».
Σχέδια της Μόσχας
Δεν υπάρχουν άμεσες αποδείξεις ότι η Μόσχα συμμετείχε στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ή ότι γνώριζε γι’ αυτήν. Αλλά ο Πούτιν επωφελείται από το χάος που προκύπτει, συμπεριλαμβανομένης της απόσπασης της προσοχής της Δύσης από τον πόλεμό του στην Ουκρανία. Είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία για να επιδεινώσει αυτή την κατάσταση, μεταξύ άλλων, μέσω κυβερνοεπιχειρήσεων κατά των αμερικανικών δυνάμεων, εκστρατειών παραπληροφόρησης, ως και της χρήσης της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ, για να υποστηρίξει άλλους αντιαμερικανικούς παράγοντες στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Μπορεί να εκπλήσσει ορισμένους το γεγονός ότι ο Πούτιν επέλεξε τώρα να συμπαραταχθεί ρητά με τη Χαμάς, αφού καλλιέργησε προσωπικά τη σχέση της Ρωσίας με το Ισραήλ για τόσο καιρό και έθεσε σε κίνδυνο την εικόνα του ως μεσολαβητή στη Μέση Ανατολή που μπορεί να μιλήσει με όλες τις πλευρές. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι το Κρεμλίνο βλέπει τις παγκόσμιες υποθέσεις μέσα από ένα στενό μηδενικό πρίσμα: για να κερδίσει η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Δύση πρέπει να χάσουν.
Η Μόσχα παρείχε υλική υποστήριξη
Η Ρωσία του Πούτιν, από την πλευρά της, τουλάχιστον παρείχε υλική υποστήριξη στη Χαμάς. Σύμφωνα με μια έκθεση της «Wall Street Journal» της 13ης Οκτωβρίου 2023, τρομοκρατικές ομάδες που συνδέονται με τη Χαμάς βρήκαν τρόπους να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις χρησιμοποιώντας τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων της Ρωσίας. Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Αλί Μπαράκα είπε σε συνέντευξη που μεταδόθηκε στο κύριο ρωσικό μέσο προπαγάνδας RT ότι η Χαμάς έχει άδεια από τη Ρωσία να παράγει τοπικά σφαίρες για Καλάσνικοφ και ότι η Ρωσία «συμπαθεί» τη Χαμάς. Υποστήριξε επίσης ότι η επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου θα διδάσκεται στις στρατιωτικές ακαδημίες της Ρωσίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου