Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023

Δυσαρέσκεια Τουρκίας από την ΕΕ: «Οι Κούρδοι του YPG της Συρίας δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση»


Νοέμβριος 10, 2023. Ελλάδα.

Στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) Πίτερ Στάνο απάντησε στην ερώτηση δημοσιογράφου του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu, σχετικά με τη φράση «YPG που συνδέεται με το ΡΚΚ» στην «Έκθεση για την Τουρκία» που ανακοινώθηκε στις 8 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του Πακέτο Διεύρυνσης του 2023, όπως γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Στην έκθεση, όπως σημειώνεται, συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

«Οι παραμεθόριες περιοχές της Τουρκίας αντιμετώπισαν κινδύνους για την ασφάλεια λόγω τρομοκρατικών επιθέσεων από το PKK, το οποίο βρίσκεται στον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ».

«Η Τουρκία συνέχισε τις αεροπορικές της επιδρομές εναντίον του PKK και των συνδεδεμένων με αυτό ομάδων στη βόρεια Συρία και το Ιράκ», αναφέρεται.

Για την επίμαχη αυτή φράση «των συνδεδεμένων με αυτό ομάδων»,  η Τουρκάλα δημοσιογράφος επέμεινε εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει την κουρδική ομάδα της Συρίας YPG, ως τρομοκρατική οργάνωση.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης , Πίτερ Στάνο,  απέφυγε να απαντήσει ευθέως στο ερώτημα, όπως σημειώνεται.

Ο Στάνο εξήγησε ότι προτάσεις για ένταξη μιας οργάνωσης στον τρομοκρατικό κατάλογο της ΕΕ γίνονται από ένα κράτος μέλος και στη συνέχεια αυτή η πρόταση συζητιέται από όλα τα κράτη μέλη και λαμβάνεται ομόφωνη απόφαση.

Όταν ρωτήθηκε από την δημοσιογράφο του Anadolu πως χαρακτηρίζει η Επιτροπή, που είναι εκτελεστικό όργανο της ΕΕ,  την οργάνωση των Κούρδων YPG που συνδέεται με το PKK, ο Στάνο δήλωσε ότι «το YPG δεν περιλαμβάνεται στον τρομοκρατικό κατάλογο της ΕΕ,  σε αυτόν υπάρχει μόνο το PKK».

Σε προηγούμενες εκθέσεις, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα,  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εν λόγω ‘τρομοκρατική’ οργάνωση αναφερόταν  μόνο ως «YPG», την οποία η Τουρκία θεωρεί ότι συνδέεται με το PKK. Η άμεση χρήση της φράσης «YPG που συνδέεται με το ΡΚΚ» στη φετινή έκθεση τράβηξε το ενδιαφέρον.

Το PKK βρίσκεται στον κατάλογο τρομοκρατών της ΕΕ από το 2004.

Haber7

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου