Ο παραληρηματικός λόγος του αρχηγού του τουρκικού Ναυτικού ναυάρχου Ερτσουμέντ Τατλίογλου, στον οποίο κωδικοποιήθηκε το σύνολο των τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος της Ελλάδας, εγείρει σοβαρό ζήτημα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εν όψει την επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα με μια κουστωδία πολιτικών και επιχειρηματιών.
Σε αυτήν προγραμματίζεται η υπογραφή σειράς συμφωνιών, το περιεχόμενο των οποίων ακόμα αγνοείται. Το ζητούμενο είναι όμως, εάν η Αθήνα αποκωδικοποιεί ορθά τα μηνύματα που της στέλνει η Άγκυρα, ώστε τουλάχιστον να μην τρέφει τις γνωστές ψευδαισθήσεις για την πραγματική εμβέλεια της αποκαλούμενης ως «ελληνοτουρκικής επαναπροσέγγισης».
Του Ζαχαρία Μίχα
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)
Όταν η ελληνική πλευρά συζητά εκ νέου για τα περιώνυμα «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» (ΜΟΕ), ωσάν το διμερές πρόβλημα να είναι η… έλλειψη εμπιστοσύνης και όχι το περιεχόμενο δημοσίων διακηρύξεων όπως αυτές του Τούρκου ναυάρχου, τις οποίες, παρεμπιπτόντως, ουδείς εκ της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας σχολίασε, εμμέσως προσυπογράφοντάς τις, το ζήτημα που εγείρεται είναι ακόμα πιο σοβαρό. Όχι πως δεν το γνωρίζαμε. Θα αποφευχθούν τουλάχιστον συμφωνίες με περίεργες, τουλάχιστον, διαρρυθμίσεις που θα αφορούν την είσοδο των τουρκικών μαχητικών εντός του ελληνικού εναέριου χώρου με «συμμαχικό» πρόσχημα;
Ο ναύαρχος Τατλίογλου, λοιπόν, μιλώντας στη Σχολή Υπαξιωματικών του Κλάδου, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Ελλάδας, κατηγορώντας την ότι προσπαθεί να αποκλείσει την Τουρκία από το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, έχοντας «πλάτες» από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Ακολούθησε δηλαδή τη γνωστή επικοινωνιακή πεπατημένη, που εμφανίζει την Ελλάδα ως ενεργούμενο ξένων δυνάμεων, οι οποίες -υποτίθεται πως- επιβουλεύονται την τουρκική ασφάλεια. Επιπρόσθετα, ισχυρίστηκε ότι ιστορικά δεν υπήρχε ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο.
Στο ίδιο πλαίσιο, κατηγόρησε την Ελλάδα, ότι έχει δημιουργήσει… αντιτουρκικό μπλοκ σε συνεργασία με την «ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου», όπως αποκαλεί η Τουρκία τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και με Ισραήλ – Αίγυπτο, με τον ίδιο στόχο και τους ίδιους «σπόνσορες», την Ουάσινγκτον και το Παρίσι. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε τη μόνιμη στάθμευση τουρκικών ναυτικών δυνάμεων βορειοανατολικά της Αμμοχώστου, όπου κατασκευάζεται ναυτική βάση…
Κι όλα αυτά τα «συνωμοτικά», πέραν των συνηθισμένων αναφορών περί αποστρατιωτικοποίησης των νήσων του ανατολικού Αιγαίου, των γκρίζων ζωνών και της γενικευμένης αμφισβήτησης των δικαιωμάτων της Ελλάδας σε θαλάσσιες ζώνες. Πάντα με βάση τη γνωστή τουρκική αντίληψη περί διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τα την οποία τα νησιά δεν δικαιούνται Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)!
Ο Τούρκος αρχηγός του Ναυτικού, υποστήριξε ότι οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις έχουν αποτρέψει περί τα 35 πλοία να πραγματοποιήσουν έρευνες μεταξύ των οποίων και για την χαρτογράφηση της περιοχής που θα περνάει ο αγωγός East Med. Αποκάλεσε, μάλιστα, τα περιστατικά αυτά ως πολύ σοβαρά, που φέρνουν τις δυο χώρες στα πρόθυρα του πολέμου. Ξεκαθαρίζει δε, ότι δεν θα επιτραπεί στην Ελλάδα να κάνει οποιαδήποτε κίνηση σε θαλάσσια περιοχή που η Τουρκία θεωρεί δική της ΑΟΖ, υπενθυμίζοντας τα περί «Γαλάζιας Πατρίδας» (Mavi Vatan). Καταλόγισε δε ευθύνες στην ελληνική πλευρά για την επιθυμία διενέργειας νηοψιών σε τουρκικά πλοία στο πλαίσιο της επιχείρησης «IRINI» της ΕΕ!
Αναφερόμενος στα ελληνικά εξοπλιστικά, σε συνδυασμό με την αμερικανική παρουσία, είχε το θράσος να δηλώσει, ότι η Τουρκία έχει δυτικά σύνορα… με τις ΗΠΑ! Τότε για ποιον λόγο έρχεται ο Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου; Φυσικά, βρήκε την ευκαιρία να κατηγορήσει την Ελλάδα για «παρενόχληση» παντός είδους τουρκικών στρατιωτικών μέσων, ενώ οργανώνει επισκέψεις σε «αμφισβητούμενης κυριαρχίας» νήσους!
Αναρωτιέται κανείς, ως πότε θα συνεχιστεί η υποκριτική αφωνία των δυτικών συμμάχων της Ελλάδας απέναντι στον γενικευμένο αναθεωρητισμό της Τουρκίας, τη στιγμή που ο Τούρκος ναύαρχος έθεσε ευθέως θέμα ακόμα και για την αμερικανική / νατοϊκή ναυτική παρουσία στη Μαύρη θάλασσα; Πομποδώς δε δήλωσε, ότι η Τουρκία έχει την ευθύνη της ασφάλειας της περιοχής, διότι δεν θέλει να μετατραπεί σε… Μέση Ανατολή! Εάν δεν πρόκειται για έμμεση, τουλάχιστον, επίρριψη της ευθύνης του πολέμου στη Γάζα στους υποτίθεται συμμάχους του, αναρωτιέται κανείς τι άλλο μπορεί να σημαίνει.
Το ερώτημα που εγείρεται είναι μήπως θα έπρεπε και κάποιος από την Ελλάδα να απαντήσει έμμεσα, εξισορροπώντας την άθλια εικόνα μιας Ελλάδας που «καταπίνοντας» τα πάντα, ετοιμάζεται να καλωσορίσει τον πρόεδρο μιας χώρας, της οποίας ο αρχηγός του Ναυτικού ξεσαλώνει στην κυριολεξία σε βάρος της, λίγες μόλις ημέρες προ της άφιξης του προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα. Πώς θα φαινόταν, για παράδειγμα, εάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του, ένας Έλληνας αρχηγός Επιτελείου -άρα στο ίδιο επίπεδο- ισχυριζόταν ότι η χώρα μας συνορεύει στα ανατολικά… με το «Χαμαστάν»;
Τρέμουμε μήπως στην ιδέα ο Ερντογάν να ακυρώσει την επίσκεψη, καταστρέφοντας το κλίμα της επίπλαστης και τακτικού χαρακτήρα ηρεμίας; Ένα κλίμα το οποίο δεν δείχνουμε καν να το αξιοποιούμε τουλάχιστον, ώστε ο επόμενος γύρος της στρατιωτικής αντιπαράθεσης να μας βρει σε καλύτερη κατάσταση από πλευράς μέσων για την αντιμετώπισή της; Υπάρχουν άραγε ακόμα αφελείς εις Αθήνας που τρέφουν ψευδαισθήσεις, ότι αυτό δεν θα έρθει νομοτελειακά, παρόλες τις… αποδείξεις που πάσχισε να μας προσφέρει απλόιχερα η ομιλία του Τούρκου αρχηγού του Ναυτικού,
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου