Σε πλήρη αντίθεση με τους προκλητικούς ισχυρισμούς του αρχηγού του τουρκικού Ναυτικού που αμφισβητεί ευθέως την κυριαρχία ελληνικών νησιών του Αιγαίου, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιχείρησε, ενόψει και της επικείμενης συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό, να ρίξει τους τόνους, λέγοντας ότι δίνει προτεραιότητα στον διάλογο. Την ίδια ώρα, αναζητά ρόλο στην επόμενη μέρα της Γάζας και συνεχίζει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ.
«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να επιλύσουμε με την Ελλάδα»
«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να επιλύσουμε με την Ελλάδα» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, στην πτήση της επιστροφής του από το Βερολίνο και την «επεισοδιακή» συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
Σε σχετική ερώτηση από δημοσιογράφο, εάν θα υπάρξει βήμα-έκπληξη για την επίλυση των προβλημάτων και τη συνεργασία, επικαλούμενος δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη», υποστήριξε πως ο διάλογος πρέπει να γίνεται σε διμερές επίπεδο, χωρίς την ανάμειξη τρίτων χωρών. Ευχήθηκε να ξεκινήσει μία νέα διαδικασία μεταξύ των δύο χωρών, είπε ότι θεωρεί φυσιολογικό ως δύο σημαντικές χώρες στην περιοχή τα συμφέροντά τους να είναι προς την ίδια κατεύθυνση και τόνισε ότι μπορούμε να επιλύσουμε τις διαφωνίες μας δίνοντας προτεραιότητα στο διάλογο.
«Θα τα συζητήσουμε στη διάσκεψη συνεργασίας που θα έχουμε. Ελπίζω ότι θα γίνουν ακριβώς όπως τα είπε και οι σχέσεις μας με την Ελλάδα θα φτάσουν σε ένα καλύτερο σημείο. Εύχομαι να ξεκινήσουμε μια νέα διαδικασία. Θέλουμε να μειώσουμε τους εχθρούς και να αυξήσουμε τους φίλους. Πρώτα ο Θεός θα κάνουμε αυτό το βήμα. Ως δύο σημαντικές και γειτονικές χώρες στην περιοχή, είναι φυσιολογικό τα συμφέροντά μας να είναι προς την ίδια κατεύθυνση. Μπορούμε να επιλύσουμε τις διαφωνίες μας σε ορισμένα θέματα δίνοντας προτεραιότητα στο διάλογο. Ως χώρες της περιοχής, αν αποκλείσουμε από τη διαδικασία τρίτες χώρες που προσεγγίζουν το θέμα με τη λογική του κέρδους και του παζαριού, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να επιλύσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Αν θέλουν να μας δώσουν τα Eurofighter ας μας τα δώσουν, διαφορετικά...»
Για τη στάση της Γερμανίας έναντι της πρόθεσης της Τουρκίας να προμηθευτεί μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter ρωτήθηκε ο Ερντογάν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την πτήση επιστροφής του από το Βερολίνο.
Ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε ότι ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, δεν έκανε καμία αναφορά εάν το Βερολίνο θα εγκρίνει ή όχι την πώληση ευρωπαϊκών μαχητικών στην Τουρκία και τόνισε:
«Αν θέλουν να μας δώσουν αυτά τα αεροπλάνα, ας μας τα δώσουν! Κι αν δεν τα δώσουν, δεν υπάρχουν πόρτες να χτυπήσουμε; Πάρα πολλές. Γνωρίζετε… Τι έγινε πριν από τους S400 για τα συστήματα αεράμυνας; Η Αμερική δεν έδωσε τα συστήματα αεράμυνας που έπρεπε να δώσει, οπότε αγοράσαμε S400 από τη Ρωσία. Τώρα έχουμε S400. Πρώτα ο Θεός, θα συνεχίσουμε την πορεία μας πολύ πιο ισχυροί. Οδεύουμε να γίνουμε μια χώρα που θα παράγει και θα χρησιμοποιεί τα δικά της όπλα. Κάνουμε επίσης βήματα για να καλύψουμε μόνιμα τις ανάγκες μας, όσον αφορά σε μαχητικά αεροσκάφη».
Ψάχνει ρόλο στη Γάζα
Η Τουρκία θα καταβάλλει προσπάθειες για την αποκατάσταση των καταστραμμένων υποδομών, των νοσοκομείων και των σχολείων στη Γάζα αν επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ.
Μιλώντας στο αεροσκάφος του, κατά την πτήση της επιστροφής από τη Γερμανία, ο Ερντογάν δήλωσε επίσης, ότι η Τουρκία απευθύνει ένα κάλεσμα για την πραγματοποίηση επιθεωρήσεων πυρηνικών όπλων στο Ισραήλ, ώστε να μην υπάρχουν αμφιβολίες για το ζήτημα αυτό, σύμφωνα με μία δημοσιογραφική αναφορά της ηλεκτρονικής σελίδας του τηλεοπτικού δικτύου A Haber.
Νωρίτερα, αυτή την εβδομάδα ο Ερντογάν κάλεσε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να ανακοινώσει αν το Ισραήλ διαθέτει πυρηνικά όπλα και επανήλθε στο θέμα σε σχόλιά του προς τους δημοσιογράφους, ζητώντας επιθεωρήσεις πυρηνικών όπλων εκεί.
«Ως Τουρκία, κάνουμε αυτή την έκκληση. Τα πυρηνικά όπλα του Ισραήλ πρέπει να επιθεωρηθούν πέραν πάσης αμφιβολίας πριν να είναι πολύ αργά. Θα δώσουμε συνέχεια σε αυτό το θέμα», δήλωσε.
Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι οι οικογένειες των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι από την μαχητική οργάνωση Χαμάς του έστειλαν επιστολή με την οποία του ζητούν να παρέμβει για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους και είπε ότι η υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας έχει ενεργοποιηθεί για να εξετάσει το θέμα.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Ερντογάν κάλεσε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να ανακοινώσει αν το Ισραήλ διαθέτει πυρηνικά όπλα και επανήλθε στο θέμα σε σχόλιά του προς τους δημοσιογράφους, ζητώντας επιθεωρήσεις πυρηνικών όπλων εκεί.
«Ως Τουρκία, κάνουμε αυτή την έκκληση. Τα πυρηνικά όπλα του Ισραήλ πρέπει να επιθεωρηθούν πέραν πάσης αμφιβολίας πριν να είναι πολύ αργά. Θα δώσουμε συνέχεια σε αυτό το θέμα», δήλωσε.
Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι οι οικογένειες των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς του έστειλαν επιστολή με την οποία του ζητούν να παρέμβει για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους και είπε ότι η υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας έχει ενεργοποιηθεί για να εξετάσει το θέμα.
Γερμανικά ΜΜΕ για την επίσκεψη Ερντογάν: «Σκανδαλώδης ομιλία»
Σοκ έχει προκαλέσει στο Βερολίνο η προκλητική συμπεριφορά του Ερντογάν, ο οποίος δεν δίστασε να προσβάλει τη Γερμανία, προκειμένου να ισχυριστεί ότι η Τουρκία δεν χρωστά τίποτα στο Ισραήλ σε αντίθεση με το Βερολίνο και τις ενοχές του για το Ολοκαύτωμα.
Για «επαίσχυντη επίσκεψη» του Τούρκου προέδρου, που παρουσίασε τις θέσεις του για τη Χαμάς κάνει λόγο η εφημερίδα Zeit κατηγορώντας τον Γερμανό καγκελάριο για δειλία επειδή «δεν αντέτεινε» τίποτε στον Ερντογάν.
«Ξεκάθαρη διαφωνία σε ανοικτή σκηνή», αναφωνεί στην ιστοσελίδα του το Tagesschau του πρώτου δικτύου της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης (ARD)
Για «παιχνίδι μαστιγίου-καρότου του Ερντογάν με τον Σολτς» κάνει λόγο η Bild σημειώνοντας σε ανάλυσή της ότι ο Τούρκος πρόεδρος μετά την επίθεση στο Ισραήλ και την εξίσωση των ομήρων της Χαμάς με τους τρομοκράτες κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές, πρότεινε γερμανοτουρκική διαμεσολάβηση με ταξίδι του Γερμανού προέδρου Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ στο Ισραήλ και τη συνδρομή του ίδιου «για να εισακουστούν και οι δύο πλευρές».
Η εφημερίδα σημειώνει ότι έκανε εντύπωση που ο Ερντογάν απέφυγε τους βαρείς χαρακτηρισμούς, που χρησιμοποίησε πρόσφατα κατά του Ισραήλ -«τρομοκρατικό κράτος», «γενοκτονία στη Γάζα», φασισμός» με προφανή στόχο να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία για το προσφυγικό με την ΕΕ με ανταλλάγματα τη διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης, την απαλλαγή των Τούρκων πολιτών από την υποχρέωση βίζας για τα ταξίδια τους στην Ευρώπη και εξοπλιστική συμφωνία με Eurofighter για την Τουρκία και τουρκικά drones για τη Γερμανία.
Σολτς: Έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις με τον Τούρκο πρόεδρο
Ανάρτηση στην πλατφόρμα X έκανε ο Γερμανός καγκελάριος μετά το «σόου» Ερντογάν στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας πως υπάρχει διάσταση απόψεων με τον Τούρκο πρόεδρο και ξεκαθαρίζοντας πως «δεν υπάρχει χώρος για αντισημιτισμό στη χώρα μας».
«Ο πρόεδρος Ερντογάν και εγώ έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις για το ζήτημα της Μέσης Ανατολής. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο η απευθείας συνάντηση είναι τόσο σημαντική. Αλλά επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ είναι απόλυτο για τη Γερμανία. Δεν υπάρχει χώρος για αντισημιτισμό στη χώρα μας», έγραψε ο Γερμανός καγκελάριος.
«Υποστηρίζουμε επίσης ότι κάθε ανθρώπινη ζωή έχει την ίδια αξία. Τα δεινά του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού στη Γάζα επίσης μας θλίβει. Η Γερμανία είναι μεταξύ των σημαντικότερων παρόχων ανθρωπιστικής βοήθειας – και έχουμε ήδη αυξήσει τον όγκο αυτής της βοήθειας», κατέληξε.
Τι έγραψε ο τουρκικός Τύπος για την επίσκεψη Ερντογάν στο Βερολίνο
Στη δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν χρωστάει ιστορικά στο Ισραήλ επειδή δεν κουβαλάει το βάρος του Ολοκαυτώματος και ως εκ τούτου μπορεί να μιλάει ελεύθερα επικεντρώνεται συντριπτικά ο φιλοκυβερνητικός Τύπος της Τουρκίας, την επομένη της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στο Βερολίνο.
«Εμείς δεν έχουμε κανένα χρέος στο Ισραήλ. Αυτοί που χρωστούν δεν μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα. Δεν κουβαλάμε το βάρος του Ολοκαυτώματος. Ο σεβασμός μας για τον άνθρωπο είναι διαφορετικός. Είμαι ένας ηγέτης που πήρε πρώτα θέση για τον αντισημιτισμό στην πρωθυπουργία μου. Δεν χρωστάμε σε κανέναν εξαιτίας αυτού» δήλωσε χτες ενώπιον του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς ο Τούρκος πρόεδρος.
Η φιλοκυβερνητική Sabah προβάλλει τις αναφορές Ερντογάν παρουσία του Όλαφ Σολτς για το Ολοκαύτωμα με πρωτοσέλιδο τίτλο τη δήλωσή του ότι «Αν σωπάσουμε δεν θα μπορέσουμε να απολογηθούμε ενώπιον της Ιστορίας».
Η φιλοκυβερνητική Turkiye, εθνικιστικού και ισλαμιστικού προσανατολισμού, έχει τίτλο τη δήλωση του Τούρκου προέδρου «Εμείς δεν έχουμε στο παρελθόν μας Ολοκαύτωμα», τονίζοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος έκανε τη δήλωση αυτή «κοιτάζοντας τον Σολτς στα μάτια». Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Ερντογάν αντέδρασε στη δήλωση Σολτς ότι «το Ισράλη έχει δικαίωμα να αμυνθεί» λέγοντας πως «εμείς δεν χρωστάμε στο Ισραήλ. Όσοι χρωστούν δεν μπορούν να μιλήσουν ελέυθερα».
H επίσης φιλοκυβερνητική Hurriyet με τίτλο «Πρόταση στη Γερμανία για τη Γάζα» επικεντρώνεται στην πρόταση του Τούρκου προέδρου προς τον Γερμανό ομόλογό του, ο οποίος θα επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα το Ισραήλ, να συνεργαστούν προκειμένου να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός. Και η Hurriyet κάνει αναφορά στο πρωτοσέλιδό της στη δήλωση Ερντογάν για το Ολοκαύτωμα.
Η φιλοκυβερνητική Yeni Safak επέλεξε να προβάλει ως κεντρικό θέμα τα βίντεο και τις ανακοινώσεις του ισραηλινού στρατού για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Τα εγγόνια του Γκέμπελς», ενώ η επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία καλύπτεται σε παρεμπίπτουσα στήλη με τον ουδέτερο τίτλο: «Τον υποδέχτηκε ο Σταϊνμάιερ».
Η φιλοκυβερνητική Aksam επίσης τονίζει στον τίτλο της ότι «Όσοι χρωστούν στο Ισραήλ δεν μπορούν αν μιλούν ελεύθερα» τονίζοντας πως «Εμείς δεν έχουμε το βάρος του Ολοκαυτώματος. Δεν χρωστάμε στο Ισραήλ».
Η Milliyet κάνει μεν αναφορά στο πρωτοσέλιδό της στις δηλώσεις Ερντογάν για το Ολοκαύτωμα αλλά υποβαθμισμένα και έχει τίτλο: «Σκληρό μήνυμα Ερντογάν στη Δύση από το Βερολίνο: Γιατί δεν βλέπετε τη Γάζα;».
Η Karar κάνει λόγο για «επίσκεψη υψηλής έντασης» στο Βερολίνο εξαιτίας της Γάζας και αναφέρεται στην ατζέντα των θεμάτων που έθεσε ο Τούρκος πρόεδρος στις συνομιλίες, όπως τα Eurofighter, το μεταναστευτικό και τα ευρωτουρκικά.
ΟΙ δύο μεγάλες εφημερίδες της αντιπολίτευσης που πρόσκεινται στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) δεν κάνουν καμία αναφορά στα πρωτοσέλιδά τους στην επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία.
Πληροφορίες: ΕΡΤ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου