Η εναέρια απειλή που προέρχεται από το Ιράν είναι κάτι περισσότερο από ένα ισραηλινό πρόβλημα. Χιλιάδες ρουκέτες, UAV/drones αυτοκτονίας ως και βαλλιστικοί πύραυλοι στη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα (και όχι μόνο) βάλλουν κατά του Ισραήλ, που είναι στόχος του ευρύτατου ιρανικού οπλοστασίου.
Πώς μπορεί το Ισραήλ να αντιμετωπίσει αυτήν την απειλή και γιατί πρέπει να ανησυχούν και άλλες χώρες; Στον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα, το Ισραήλ συνεχίζει να δέχεται επιθέσεις από διάφορους εχθρούς που χρησιμοποιούν ιρανικά όπλα. Αυτά είναι όπλα με ιδιαίτερες δυνατότητες, που αλλάζουν δραματικά τη φύση της εναέριας απειλής που αντιμετωπίζει το Ισραήλ.
Στον τρέχοντα πόλεμο «Swords of Iron» χρησιμοποιήθηκαν ήδη διάφορα όπλα εναντίον του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των εναέριων όπλων, όπως βαλλιστικοί πύραυλοι, νέα βλήματα όλμων, αντιαρματικά βλήματα, UAV συλλογής πληροφοριών και για επιθέσεις αυτοκτονίας, ως και drones για πληροφορίες, καθοδήγηση όπλων και πυρομαχικών κ.λπ. Ενα μεγάλο μέρος αυτών των όπλων κατασκευάζεται από το Ιράν ή βασίζεται στην ιρανική τεχνολογία, ενώ οι άνθρωποι που τα χειρίζονται εκπαιδεύτηκαν από το Ιράν να χρησιμοποιούν, να συναρμολογούν και να συντηρούν αυτά τα όπλα.
Στις 18 Οκτωβρίου 2023, η ιρανική τηλεόραση ανέφερε για τη φύση μιας επίθεσης σε πολλά μέτωπα και ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, φέρεται να είπε ότι οι δυνάμεις της αντίστασης δεν θα μπορούσαν να συγκρατηθούν αν ο πόλεμος συνεχιστεί. Πράγματι, τις εβδομάδες μετά την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, το Ισραήλ δέχθηκε επίθεση όχι μόνο από τη Λωρίδα της Γάζας. Υπήρξαν πύραυλοι και UAV αυτοκτονίας που εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ από την Υεμένη, από τους αντάρτες Χούτι, οι οποίοι είναι Ιρανοί πληρεξούσιοι, ρουκέτες, αντιαρματικοί πύραυλοι, UAV και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο, ακόμη και ένα UAV γεμάτο εκρηκτικά που εκτοξεύτηκε από το συριακό έδαφος, το οποίο έπληξε τη νότια πόλη Εϊλάτ στην Ερυθρά Θάλασσα.
Αυτή είναι η πρώτη σύγκρουση στην οποία οι ισραηλινοί «Iron Dome», «David’s Sling», «Yahalom» και «Arrow» συνεργάστηκαν, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης επιχειρησιακής χρήσης των συστημάτων «Arrow 2» και «Arrow 3», τα οποία αναχαιτίζουν πυραύλους έξω από την ατμόσφαιρα της Γης. Ταυτόχρονα, παρά τις επιτυχείς αναχαιτίσεις, ο βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη στο Ισραήλ στις 19 Οκτωβρίου θα πρέπει να απασχολεί σοβαρά το Ισραήλ (και άλλες χώρες) αφού εκτοξεύτηκε από μη κρατική οντότητα. Οι Χούτι έχουν επίσης εκτοξεύσει στο παρελθόν βαλλιστικούς πυραύλους που αναχαιτίστηκαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Και ακόμα, η εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από έναν μη κρατικό παράγοντα υπογραμμίζει την αλλαγή στη διάδοση της προηγμένης τεχνολογίας και των θανατηφόρων όπλων μεγάλου βεληνεκούς. Τα κράτη δεν έχουν πλέον το μονοπώλιο στη χρήση προηγμένης τεχνολογίας και το Ιράν πρωτοστατεί στη διασπορά αυτών των όπλων. Με τα χρόνια, το Ιράν παρείχε UAV, ρουκέτες και πυραύλους, καθώς και τεχνογνωσία κατασκευής σε μεγάλο εύρος μη κρατικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, των ιρακινών σιιτικών πολιτοφυλακών, των συριακών φατριών και ειδικότερα της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Το σημείο καμπής στην εξαγωγή ιρανικών όπλων ήρθε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όταν η Ισλαμική Δημοκρατία έγινε ο κυρίαρχος παράγοντας στις εξαγωγές UAV και ο μεγαλύτερος προμηθευτής του ρωσικού στρατού. Το Ιράν φέρεται να παρείχε στη Ρωσία τρία μοντέλα των UAV, τα Shahed 131, Shahed 136 και το επιθετικό UAV Mohajer-6, το οποίο χρησιμοποιείται ως πυρομαχικό ή για επιτήρηση και αναγνώριση. Επιπλέον, στις 18 Οκτωβρίου 2023 έληξε το εμπάργκο που επιβλήθηκε στο Ιράν από το Σ.Α./ΟΗΕ, που απαγορεύει στην Ισλαμική Δημοκρατία να εμπορεύεται προηγμένους πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων των UAV. Αυτό θα διευκολύνει το Ιράν να εξάγει UAV όχι μόνο στη Ρωσία αλλά και σε άλλες χώρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου