Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Κλείνει εντελώς τα σύνορα με τη Ρωσία η Φινλανδία


«Αρνούμαστε να υποκύψουμε στη ρωσική υβριδική επιχείρηση», είπε ο Φινλανδός πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα συνεχίζει να σπρώχνει μετανάστες προς το Ελσίνκι. Κλείνει και το τελευταίο χερσαίο πέρασμα στη Λαπωνία.

Κλείνει και το τελευταίο χερσαίο συνοριακό πέρασμα από τη Ρωσία η Φινλανδία, το ένα και μοναδικό που είχε παραμείνει ανοιχτό, αφού η Μόσχα συνέχισε να σπρώχνει μετανάστες προς τη χώρα, σύμφωνα με το Ελσίνκι.

Νέες πληροφορίες και εκτιμήσεις έδειξαν ότι η «εργαλειοποίηση της μετανάστευσης» θα είχε ενταθεί χωρίς την απόφαση, δήλωσαν στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Πέτρι Όρπο και η υπουργός Εσωτερικών Μαρί Ραντάνεν.

Και τα οκτώ οδικά σημεία ελέγχου θα παραμείνουν κλειστά από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 13 Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβανομένης της βορειότερης διάβασης Raja-Jooseppi στη Λαπωνία, που είναι αυτή τη στιγμή η μόνη ανοιχτή. Μια σιδηροδρομική διάβαση στα Βαϊνικάλα παραμένει ανοιχτή για εμπορεύματα, γράφει το Bloomberg.

«Αρνούμαστε να υποκύψουμε στη ρωσική υβριδική επιχείρηση», είπε ο Όρπο. «Η Ρωσία το ξεκίνησε και η Ρωσία μπορεί να το τελειώσει».

Επτά συνοριακοί σταθμοί είχαν ήδη κλείσει μέσα στον Νοέμβριο λόγω της υβριδικής επιχείρησης για την ώθηση αιτούντων άσυλο πέρα από τα σύνορα, όπως ισχυρίζεται το νεότερο κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ. Οι φινλανδικές αρχές θεωρούν την επιχείρηση που οργανώθηκε από τη Μόσχα ως απειλή για την εθνική της ασφάλεια.

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας είχε προειδοποιήσει πολλές φορές ότι θα κλείσει πλήρως τα σύνορα, εάν η Ρωσία συνεχίσει να διευκολύνει την είσοδο μεταναστών. Στόχος είναι η εξομάλυνση της κατάστασης στα σύνορα το συντομότερο δυνατό, είπε ο πρωθυπουργός.

Η Φινλανδία, που εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο, έχει σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία.

Η χώρα επικαιροποίησε τους νόμους της για τη φύλαξη συνόρων πέρυσι, προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπίσει δραστηριότητες όπως η άφιξη εξαιρετικά μεγάλου αριθμού μεταναστών σε σύντομο χρονικό διάστημα -τη λεγόμενη «εργαλειοποίηση της μετανάστευσης».

ΠΗΓΗ https://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου