Το αγόρι με την ποντιακή λύρα που κοιτάζει ψηλά αποτελεί μέρος της σύνθεσης που δημιούργησε ο Γιώργος Κικώτης, στο μνημείο της Λαμίας για τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Φθιώτιδας)
Ένα αγόρι από μπρούτζο που κρατά την ποντιακή λύρα και κοιτάζει ψηλά, με φόντο το λευκό μάρμαρο και τη φράση για τη Ρωμανία που «κι αν επέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο», είναι το νέο ορόσημο μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Τοποθετήθηκε στη Νέα Άμπλιανη Λαμίας, στην πλατεία δίπλα στο ναό του Αγίου Γεωργίου, και είναι το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας χρόνων από την Ένωση Ποντίων Φθιώτιδας.
Τα αποκαλυπτήρια έγιναν το απόγευμα της Δευτέρας σε κλίμα συγκίνησης, καθώς στο ίδιο σημείο πριν από 100+1 χρόνια βρισκόταν συνοικισμός προσφύγων.
Σε φωτογραφία του Ελασσώνειου Νοσοκομείου (το οποίο χτίστηκε με πρότυπο τον «Ευαγγελισμό», ήταν δωρεά του Κωνσταντίνου Παπαθανασίου Ελασσώνα) και λειτούργησε από το 1911), διακρίνονται συγκεντρωμένες οικογένειες προσφύγων και από πίσω υπάρχει η λεζάντα «Συνοικισμός προσφύγων Ελασσωνείου Νοσοκομείου και διανομή αγαθών, Εν Λαμία 1922».
Από αυτή και μόνο τη φωτογραφία τεκμηριώνεται ότι σε κοντινή απόσταση είχαν εγκατασταθεί πρόσφυγες, ώστε η περιοχή να χαρακτηρίζεται ως συνοικισμός.
Μιλώντας στο pontosnews.gr η γραμματέας της Ένωσης Ηλιάνα Κόκκοτα εξήγησε: «Η επιθυμία για τη δημιουργία μνημείου αφιερωμένου στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου υπήρχε πάντα. Ήταν όνειρο όλων των μελών και όλων των ΔΣ, από την ίδρυση του συλλόγου μας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι και περήφανοι γι’ αυτό το έργο».
Το σχετικό αίτημα κατατέθηκε πριν από έναν χρόνο στο Δήμο Λαμιέων, με τον δήμαρχο Ευθύμη Καραΐσκο να αγκαλιάζει την ιδέα. «Εκτός από το δήμο μας, συμπαραστάτης σε αυτόν τον αγώνα, αλλά και σε ό,τι χρειαστούμε, είναι η Νίκη Χειμωνίδου, χήρα του Βασίλη Χειμωνίδη που ήταν ο ευεργέτης της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδας, αφού βοήθησε και στη δημιουργία της στέγης μας που έχει λάβει το όνομά του», πρόσθεσε η Ηλιάνα Κόκκοτα.
Δημιουργός του μνημείου ο Γιώργος Κικώτης, ο οποίος προσπάθησε να φτιάξει κάτι που θα συμβολίζει τη συνέχιση της παράδοσης.
Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών. «Λέει το Ευαγγέλιο ότι ακόμα και αν σιγήσει κάθε φωνή αλήθειας, φωνάζουν και κραυγάζουν οι λίθοι, οι πέτρες. Και αυτό το μνημείο υπάρχει εδώ για να φωνάζει, για να κραυγάζει, ακόμα και όταν επιβάλλεται για λόγους γνωστούς ή άγνωστους, έκδηλους ή άδηλους, τεχνηέντως ή αγάρμπως, η σιωπή, στο όνομα του αναθεωρητισμού, στο όνομα συγκάλυψης νέων γενοκτονιών που πραγματοποιούνται και σήμερα», είπε στο χαιρετισμό του.
Από τη μεριά του ο Ευθύμης Καραΐσκος τόνισε την υποχρέωση να διατηρηθεί άσβεστη η μνήμη, ενώ ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργος Βαρυθυμιάδης σημείωσε ότι κάθε μνημείο που είναι αφιερωμένο στους γενοκτονηθέντες προγόνους αποτελεί «διαχρονικό θεμέλιο στη διάσωση της συλλογικής μνήμης, αιώνιος φόρος τιμής στις 353.000 αδικοχαμένες ψυχές».
Στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων έλαβαν μέρος μέρος πυρριχιστές του ΣΠοΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων καθώς και χορευτές της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου