Ένα λάθος δεν γίνεται αλήθεια επειδή είναι ευρέως διαδεδομένο, ούτε η αλήθεια γίνεται λάθος επειδή δεν τη βλέπει κανείς.
Μαχάτμα Γκάντι
Προχθές ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ ματαίωσε την προγραμματισμένη από καιρό επίσημη συνάντηση με το Έλληνα πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, εξαιτίας των δηλώσεων του τελευταίου σε σχέση με τα εκθέματα του Βρετανικού Μουσείου που προέρχονται από τον Παρθενώνα.
Η διένεξη αυτή είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες. Η κάθε πλευρά έχει τα επιχειρήματά της και προσπαθεί να προωθήσει αυτό που θεωρεί συμφέρον της με τον τρόπο που εκτιμά πως προσφέρεται.
Η ματαίωση μιας επίσημης συνάντησης λίγες ώρες πριν αυτή λάβει χώρα, δεν αποτελεί δείγμα αξιοπιστίας για αυτόν που παίρνει τη σχετική πρωτοβουλία.
Τούτο για τους εξής λόγους:
Αν η συνάντηση αυτή δεν συνέφερε την πλευρά του Η.Β. η κυβέρνησή του θα 'πρεπε να το προβλέψει και να μην την προγραμματίσει ποτέ.
Είναι σύνηθες το φαινόμενο χώρες που έχουν διαφορές να συναντώνται τακτικά οι ηγεσίες τους και να ανταλλάσσουν απόψεις, επιμένοντας η κάθε πλευρά σε αυτά που θεωρεί "κόκκινες" γραμμές για τις επιδιώξεις της. Αυτό συμβαίνει ακόμη και με χώρες οι οποίες βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση.
Η ματαίωση της συνάντησης λόγω των δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού σε σχέση με τη διεκδίκηση της επιστροφής των εκθεμάτων, υποδηλώνει την πεποίθηση της κυβέρνησης του Η.Β. πως η ελληνική πλευρά δεν έχει το δικαίωμα να εκφράζει δημόσια τις απόψεις της.
Τούτο εκτός από λάθος στη σύγχρονη εποχή είναι γελοίο...
Η κυβέρνηση Σούνακ του Ηνωμένου Βασιλείου δεν τήρησε καν τους στοιχειώδεις κανόνες της διπλωματικής αβρότητας και αυτό κυρίως αποτελεί πλήγμα για τον ίδιο και τη χώρα.
Επιπλέον, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο σε όλους τους μεγάλους πολέμους τα τελευταία 200 χρόνια βρέθηκαν στην ίδια πλευρά.
Οι Έλληνες και οι Βρετανοί έχυσαν το αίμα τους για τις ίδιες επιδιώξεις. Τούτο, οι νεότεροι πολίτες και πολιτικοί οφείλουν να μην το ξεχνούν.
Η γεωγραφία όπως και οι κοινές πολιτικές και πολιτισμικές πεποιθήσεις μεταξύ δυο λαών είναι ισχυρότερες από πρόσκαιρες και με επιμέρους διαφορές. Ως δυνάμεις της θάλασσας η Ελλάδα και το Η.Β. είναι πολύ πιθανό να βρεθούν και στο μέλλον στο ίδιο στρατόπεδο, έναντι των χερσαίων δυνάμεων που συνασπίζονται γύρω από το μέτωπο των ολιγαρχιών.
Η απρέπεια της ματαίωσης μιας προγραμματισμένης επίσημης συνάντησης στο "πάρα πέντε" δεν είναι το μοναδικό λάθος που καταδεικνύει την προσήκουσα έλλειψη αυτοπεποίθησης εκ μέρους του Η.Β.
Το Brexit εντάσσεται στην ίδια χορεία λαθών που πηγάζουν από τη νευρικότητα που παράγει η αίσθηση της υποβάθμισης μιας πρώην αυτοκρατορικής παγκόσμιας υπερδύναμης, σε μια δεύτερης σειράς μικρομεσαία διεθνή οικονομική, στρατιωτική και πολιτική οντότητα.
Πριν τον Β’ Π.Π. το Ηνωμένο Βασίλειο όπως και η Γαλλία ήταν μεταξύ των υπερδυνάμεων της εποχής. Μετά τον πόλεμο οι υπερδυνάμεις ήταν οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ.
Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ έμειναν μόνο οι ΗΠΑ και τα τελευταία 20 χρόνια δίπλα στις ΗΠΑ αναδεικνύονται η Κίνα, η Ινδία και ακολουθούν η Ρωσία, η Τουρκία, η Βραζιλία κλπ.
Οι Ευρωπαίοι μπορούν να ανταπεξέλθουν δίπλα στον αναδυόμενο ανταγωνισμό μόνο μέσω της εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας με αντάλλαγμα τη συγκυριαρχία. Δηλαδή, οι Ευρωπαίοι έχουν ελπίδα να επιπλεύσουν ως παγκόσμια δύναμη μόνο μέσω της οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής ενοποίησης.
Η Βρετανοί, κυρίως οι μεγαλύτεροι που μεγάλωσαν με την αίσθηση πως ανήκουν σε μια αυτοκρατορία με παγκόσμια ισχύ, αρνούνται να συμβιβαστούν με την πεποίθηση πως είναι πολίτες μιας μικρομεσαίας δυτικής δημοκρατίας που συναποφασίζει εντός Ε.Ε. με χώρες όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία κλπ. τις οποίες παλαιότερα θεωρούσε υποτελείς τους.
Από αυτή την αίσθηση του τραύματος των περασμένων μεγαλείων πηγάζει και το Brexit που αποδείχτηκε άσκοπο και μπορεί να εξελιχθεί σε καταστροφικό αλλά και αντιδράσεις όπως αυτή της ματαίωσης μιας προγραμματισμένης επίσημης συνάντησης.
Επιπλέον, το γεγονός πως επικεφαλής της κυβέρνησης του Η.Β. είναι ένας πολίτης με καταγωγή από κάποια μειονότητα μεταναστών, αποτελεί επιπλέον πίεση γι’ αυτόν να αποδείξει στο ακροατήριο των συντηρητικών πως είναι "βρετανικότερος" των Βρετανών και αυτοκρατικότερος της αυτοκρατορίας...
Υ.Γ. Χθες η Εφημερίδα των Συντακτών κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο τίτλο: Διασυρμός στο Λονδίνο! Τα γλυπτά του Παρθενώνα δεν επιστρέφουν με... γλείψιμο. Ο τίτλος αυτός καταδεικνύει και τους λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ ως φορέας της αριστεράς "εξατμίζεται"...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου