Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Γιαχία Σινουάρ: Το «Πρόσωπο του κακού», ο καταζητούμενος από Ισραήλ τρομερός ηγέτης της Χαμάς


Νοέμβριος 29, 2023. Ελλάδα.

Για τους Ισραηλινούς, είναι ο άνθρωπος που πρέπει να δολοφονηθεί: Ο Γιαχία Σινουάρ, ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, θεωρείται ο εγκέφαλος της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ. Στα 61 του είναι πολύ γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών.

« Ονειρεύομαι τον Σινουάρ, τον σκέφτομαι όταν τρώω… Τον σκέφτομαι συνέχεια! », παραδέχεται ο  Μιχαέλ Κόμπι. Στα 78, αυτός ο βετεράνος της Shin Bet, της ισραηλινής εσωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών, στοιχειώνεται από τον Γιαχία Σινουάρ.

Έτριβε τους ώμους μαζί του στις ισραηλινές φυλακές όπου ήταν υπεύθυνος για τις ανακρίσεις.

 Κατέγραψε 150 ώρες ανάκρισης με τον άνδρα που ήταν τότε επικεφαλής μιας πολιτοφυλακής που ήταν υπεύθυνη για τον εντοπισμό προδοτών της παλαιστινιακής υπόθεσης.

«Δεν έχω γνωρίσει ποτέ κάποιον τόσο σκληρό», καταθέτει. Χρησιμοποίησε ένα κρεοπωλείο και αποκεφάλισε τα θύματά του. Στη Γάζα του έδωσαν το παρατσούκλι «ο χασάπης του Χαν Γιούνις». Μιλούσε με ψυχρότητα, αδιαφορία. Τίποτα δεν τον άγγιζε».

Ο «χασάπης του Χαν Γιουνές»

Ο Γιαχία Σινουάρ είναι «το πρόσωπο του κακού», δήλωσε πρόσφατα ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

 Γεννημένος στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνές στη Γάζα, ο Γιαχία Σινουάρ μεγάλωσε στη σκιά του Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, του ιδρυτή της Χαμάς, αναφέρει η Murielle Paradon , δημοσιογράφος της Διεθνούς υπηρεσίας του RFI. Σύντομα, ανέλαβε την ηγεσία μιας πολιτοφυλακής που είναι επιφορτισμένη με τον εντοπισμό προδοτών. Η σκληρότητά του, του χάρισε το παρατσούκλι του. Ο ριζοσπαστισμός του απέναντι στο Ισραήλ είναι γνωστός.

Ο τέλειος αραβόφωνος, ο Μιχαέλ Κόμπι, συνομιλεί μαζί του, προσπαθεί να καταλάβει τον χαρακτήρα, το όραμά του.

Κατά τη διάρκεια 22 χρόνων στη φυλακή στο Ισραήλ, ο Γιαχία Σινουάρ έμαθε Εβραϊκά και είχε την ευκαιρία να μάθει για τον εχθρό, πριν απελευθερωθεί το 2011 ως μέρος μιας  ανταλλαγής κρατουμένων με στόχο την απελευθέρωση του στρατιώτη Gilad Shalit, στα χέρια της Χαμάς. «Ποτέ δεν έκρυψε τον στόχο του», θυμάται ο πρώην πράκτορας.

Εγκέφαλος των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου

Όταν όμως έγινε επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στη Γάζα το 2017, η ομιλία του άλλαξε. Ο Γιαχία Σινουάρ λέει ότι θέλει να αναπτύξει οικονομικά τον παλαιστινιακό θύλακα αντί να διεξάγει πόλεμο. Ήταν μια πρόσοψη ή μια ειλικρινής φιλοδοξία που απέτυχε;

Αυτός ο άνθρωπος, τόσο χαρισματικός όσο και χειριστικός, είναι ούτως ή άλλως ύποπτος ότι ήταν η πηγή των πρωτοφανών επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου που βύθισαν το Ισραήλ στον φόβο και οδήγησαν σε μια αιματηρή καταστολή κατά των Γάζας.

«Το 1989 είπε ότι σχεδίαζε μια μεγάλη σφαγή Εβραίων, σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη της Χαμάς. Θεωρεί λοιπόν επιτυχία αυτό που έκανε. Έπρεπε να τον είχαμε εξαλείψει εδώ και πολύ καιρό».

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ υποσχέθηκε να τον  «βρει» και να «τον εξαφανίσει». Θα είναι κρυμμένος στις σήραγγες κάτω από τον παλαιστινιακό θύλακα.

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου