Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

Ιδέες για τη συνταγματική δομή της Ομοσπονδιακής Κύπρου (τουρκοκυπριακό δημοσίευμα)


«Cyprus Academic Dialogue – CAD», φωτό αρχείου

Δεκέμβριος 4, 2023. Ελλάδα.

Ο Κυπριακός Ακαδημαϊκός Διάλογος ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε ένα ερευνητικό πρόγραμμα με στόχο την «Ανάπτυξη Κοινών Ιδεών για Συνταγματικά Θέματα» σε συνεργασία με τον Yücel Vural (καθηγητής Πολιτικών Επιστημών- Αμμόχωστος).

Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση του Κυπριακού Ακαδημαϊκού Διαλόγου, αυτό το δικοινοτικό ερευνητικό πρόγραμμα, που στοχεύει στην ανάπτυξη ιδεών σχετικά με τη συνταγματική δομή μιας επανενωμένης, ομοσπονδιακής Κύπρου που προβλέπεται να ιδρυθεί στο μέλλον, χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Προγράμματος Βοήθειας για την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα.

Στη δήλωση αναφέρθηκε ότι από το 1960 έως σήμερα, το γεγονός ότι οι Κύπριοι πολίτες δεν είχαν σημαντική συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις και σε άλλες διαδικασίες για τη διαμόρφωση του Συντάγματος της χώρας, πέραν του δικαιώματος «αποδοχής ή απόρριψης» που τους χορηγήθηκε στο δημοψήφισμα που έγινε για το «Σχέδιο Ανάν», αποτέλεσε την έμπνευση για αυτό το ερευνητικό έργο.

Στην ανακοίνωση, ο γενικός σκοπός του έργου αναφέρθηκε ως εξής:

«Ο γενικός στόχος του έργου είναι να συμβάλει στη διαμόρφωση του μελλοντικού Συντάγματος μιας επανενωμένης, ομοσπονδιακής Κύπρου, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής των μελών των δύο κοινοτήτων.

Ειδικός στόχος του έργου είναι η επίτευξη προσέγγισης σε πολύπλοκα ζητήματα που είναι σημαντικά για το μελλοντικό Σύνταγμα της Κύπρου και η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ ενδιαφερόμενων πολιτών, ακαδημαϊκών και διαμορφωτών της κοινής γνώμης από τις δύο κοινότητες, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή στην παραγωγή νέων ιδεών/προτάσεων και μοντέλων σε αυτά τα θέματα».

Οι τομείς εστίασης του διετούς έργου, παρουσιάζονται ως εξής:

• Ένα όραμα του Συντάγματος αποδεκτό από την πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων,

• Η δομή των ομοσπονδιακών εκτελεστικών, ομοσπονδιακών νομοθετικών και ομοσπονδιακών δικαστικών οργάνων,

• Η σχέση και η κατανομή εξουσιών μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των συστατικών μονάδων,

• Αρχές διπεριφερειοποίησης και δικοινοτικότητας,

• Πολιτικά δικαιώματα πολιτών της ομοσπονδιακής Κύπρου.

Στη δήλωση, ο αναμενόμενος αντίκτυπος του έργου εκφράστηκε ως εξής:

Με την ολοκλήρωση του έργου, τα αποτελέσματα που προέκυψαν –συμφωνημένα και διαφωνημένα θέματα και επιλογές– θα παρουσιαστούν σε ανοιχτά/δημόσια φόρουμ με τη συμμετοχή πολιτικών κομμάτων, ΜΚΟ, δημοσιογράφων και ενδιαφερόμενων πολιτών, με στόχο τον εμπλουτισμό και την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των πορισμάτων του έργου.

«Η γραπτή Τελική Έκθεση, η οποία θα περιλαμβάνει νέες ιδέες και συμβιβασμούς, θα παρουσιαστεί στα μέρη που συμμετέχουν στις επίσημες διαπραγματεύσεις αλλά και στο κοινό, συμπεριλαμβανομένων των αναλύσεων, των σχολίων και των προτάσεων των διαχειριστών του Έργου».

Yeni Duzen

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου