Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τα αιτήματα για εξοπλισμούς που περιμένουν την υλοποίηση τους: Οι ομογενείς μας επιμένουν για την απόκτηση των μαχητικών F-35


Δεν είναι μικρός ο κατάλογος των αιτημάτων για όπλα που έχει ζητήσει η Αθήνα από τις ΗΠΑ κι αυτός ακόμη δεν έχει ικανοποιηθεί. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα

Η αδήριτη ανάγκη εξοπλισμού της ραχοκοκαλιάς του εναέριου στόλου των F-16 με σύγχρονα όπλα κρούσης αποτελεί εδώ και χρόνια πάγιο αίτημα της πολεμικής αεροπορίας προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής άμυνας, η οποία σαφώς δεν είχε αντιρρήσεις και πολλές φορές επικοινώνησε αυτές τις ανάγκες.

Κατά το πρόσφατο παρελθόν δεν ήταν λίγες οι συζητήσεις που είχαν εκκινήσει είτε επί ελληνικού ή επί αμερικανικού εδάφους, όταν Έλληνες αξιωματούχοι, υπουργοί κυβερνήσεων, Αρχηγοί επιτελείων, είχαν συναντήσεις με τους ομόλογούς τους.

Το αίτημα πάντοτε «καταγράφονταν» και η Αθήνα ήλπιζε ότι ολοκλήρωνε ένα ακόμη βήμα προς την ουσιαστική κεφαλαιοποίηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Οι στρατιωτικοί και πολύ περισσότερο οι πολιτικοί γνωρίζουν ότι αυτά τα όπλα περνούν μέσα και από διπλωματικούς διαύλους, πίσω από τις κλειστές πόρτες, τα γραφεία, στα οποία οι διαπραγματεύσεις καθώς και η άσκηση πίεσης δεν σταματούν.

Το παράδειγμα του Ισραηλινού Rampage

Τα μαχητικά F-16 της πολεμικής αεροπορίας δεν έχουν στους φορείς των πτερύγων τους πυραύλους μακράς εμβέλειας και χαμηλής διατομής ραντάρ JASSM.

Oι επιτελείς έδειξαν και προώθησαν την λύση του Ισραηλινού Rampage κι αυτό απαντά με τον καλύτερο ίσως τρόπο κάθε ερωτηματικό που μπορεί να χει ο καθένας για τι είδους πιέσεις έχουν ασκηθεί προς την ελληνική πλευρά όταν ζήτησε τον συγκεκριμένο πύραυλο.

Και η διάκριση γίνεται ακόμη πιο ουσιώδης αν δει κανείς ότι οι JASSM αποδεσμεύτηκαν πρόσφατα σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία που διαθέτει F-16 Block 52 Advanced, σαν αυτά της 116 Πτέρυγας Μάχης στον Άραξο.

Το φρένο σε όπλα που σαφώς ανοίγουν την βεντάλια του ισοζυγίου αεροπορικών δυνάμεων, βοηθώντας καταλυτικά στην αποστολή της αεροπορικής υπεροχής, πάντοτε έμεναν στον πάτο της διαπραγματευτικής ατζέντας, ουδέποτε όμως με ευθύνη της ελληνικής πλευράς.

Η αναφορά στον JASSM δεν είναι τυχαία και θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και τους αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon για τα F-16, αλλά και να μεγαλώσουμε ακόμη περισσότερο την λίστα των όπλων που βρίσκονται «στ’ αζήτητα».

Στο πρόσφατο παρελθόν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, δημόσια είχαν τοποθετηθεί, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ «δεν αρνούνται όπλα στην Ελλάδα». Η πραγματικότητα και τα γεγονότα τους έχουν διαψεύσει, τουλάχιστον ως τώρα.

Από το ρεπορτάζ μας εκείνο που προκύπτει είναι πως η ελληνική πλευρά και διερεύνησε τις προθέσεις και συζήτησε με την άλλη πλευρά (Αμερικανούς) εκτενώς τις ανάγκες που υπάρχουν και έχει στείλει τα έγγραφα εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Και αυτό δεν το έκανε εν έτει 2023, αλλά τουλάχιστον δυο ή τρία χρόνια πριν.

Από το σίριαλ των όπλων για τα F-16 στα F-35…

Η επιστολή του Έντι Ζεμενίδη, Εκτελεστικού Διευθυντή του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) για την πολύμηνη καθυστέρηση των F-35, προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είναι μια ακόμη κίνηση που δείχνει ότι οι Έλληνες της ομογένειας στις ΗΠΑ δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια.

«Είμαστε απογοητευμένοι διότι η κυβέρνηση ΗΠΑ δείχνει να θεωρεί δεδομένη την αξιοπιστία και την αφοσίωση της Ελλάδας ως σύμμαχο.

Δεν μπορεί η εμβάθυνση της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας να παραμένει όμηρος της δυσλειτουργικής σχέσης με την Τουρκία», αναφέρει.

Μέσα σε λίγες λέξεις του ο κος. Ζεμενίδης λέει όλη την αλήθεια και απαντά για όλα εκείνα που βρίσκονται δυστυχώς στ’ αζήτητα…

Και μπορεί η Αθήνα να μην βιάζεται ιδιαίτερα, κυρίως λόγω οικονομίας, για τα stealth μαχητικά, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν αναμένει την επίσημη απάντηση της Αμερικής στο αίτημα που είχε σταλεί, μετά την στρατηγική απόφαση τα «μπλε φτερά», να είναι και αόρατα!

Μπορεί να ομιλούμε για τα όπλα των ελληνικών F-16 (σ.σ. που η πλειονότητά τους μετατρέπεται σε συνεργασία με την κατασκευάστρια εταιρεία και την USAF στο επίπεδο Viper, με τεράστιο οικονομικό όφελος για τις ΗΠΑ) και για τα F-35, αλλά μπορούμε να θυμηθούμε και ναυτικές αρνήσεις δεκαετιών από την Αμερική, τόσο για όπλα, όσο και για συγκεκριμένα πλοία που είχε ζητήσει επανειλημμένως το πολεμικό ναυτικό…

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου