Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Πέταξε από λάθος! 35 ΧΡΟΝΙΑ F-16 Fighting Falcon στην Ελλάδα… Φτερά της Π.Α για μισό αιώνα (vid.)


Μισός αιώνας F-16 – Το μικρό μονοκινητήριο μαχητικό θα γράφει τη δική του ιστορία για τρεις τουλάχιστον ακόμα δεκαετίες! Το βίντεο της 11Aviation Videos είναι ένας μικρός φόρος τιμής στην σχεδόν 35ετή ελληνική υπηρεσία του F-16 Fighting Falcon. 

45 τουλάχιστον χρόνια έχουν περάσει από την ένταξη του σε υπηρεσία στην USAF! Τα νούμερα του F-4 Phantom θα τα ξεπεράσει σίγουρα… Βαριά ιστορία λοιπόν που ξεκίνησε πριν από 50 ολόκληρα χρόνια, μάλλον… ανορθόδοξα! Το ζητούμενο είναι βέβαια, εάν υπάρχει κάτι που ξεκινά και εξελίσσεται… ορθόδοξα εν Ελλάδι. Τουλάχιστον εδώ καταγράφεται ένα γνήσιο “success story”!

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Στις 20 Ιανουαρίου του 1974 το αρχικό πρωτότυπο YF-16 πέταξε για πρώτη φορά. Κατά λάθος, ή μάλλον εξ ανάγκης, και για έξι μόλις λεπτά… Ο δοκιμαστής πιλότος Phil Oestricher της General Dynamics (πρώην Convair) εκτελούσε την ημέρα εκείνη δοκιμή τροχοδρόμησης υψηλής ταχύτητας (μέχρι τους 135 κόμβους…) στη βάση Edwards, όταν το μαχητικό, λόγω του εξαιρετικά ευαίσθητου ελέγχου περί τον διαμήκη άξονα (roll control), σε συνδυασμό με μία εσφαλμένη ηλεκτρική συνδεσμολογία στη μονάδα ελέγχου του ακροφυσίου εξαγωγής καυσαερίων του κινητήρα, παραλίγο να συντριβεί λόγω έντονων διατοιχισμών.

Ο Oestricher προτίμησε να απογειωθεί για να αποτρέψει την καταστροφή και μετά από ένα μεγάλο κύκλο προσγειώθηκε με ασφάλεια. Έσωσε δηλαδή όχι μόνο το πρωτότυπο, αλλά και το ίδιο το πρόγραμμα LWF (Light Weight Fighter). Δυο εβδομάδες αργότερα, στις 2 Φεβρουαρίου του 1974, το YF-16 θα βρεθεί επισήμως στον αέρα για πρώτη φορά και ένα χρόνο αργότερα, τον Ιανουάριο του 1975, θα το επιλέξει η USAF, έναντι του δικινητήριου YF-17 της Northrop, ως το νέο της ελαφρύ μαχητικό.

Οι εξελίξεις ήταν ταχύτατες. 650 μονάδες παραγγέλθηκαν για την Αεροπορία των ΗΠΑ και 350 ακόμη για τις αεροπορικές δυνάμεις τεσσάρων ευρωπαϊκών κρατών. Της Δανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας και του Βελγίου. Το Δεκέμβριο του 1976 θα πετάξει το πρώτο F-16A παραγωγής (ραντάρ APG-66, κινητήρας F100-PW-200) και τον Ιανουάριο του 1979 θα του αποδοθεί αρχική επιχειρησιακή ικανότητα (IOC). Τον Ιούνιο του 1984 θα πετάξει η έκδοση πολλαπλών ρόλων F-16C (Block 25 με ραντάρ APG-68) και τον Δεκέμβριο του 2003 θα ακολουθήσει το F-16E/F Block 60, η ανάπτυξη του οποίου χρηματοδοτήθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Από την έκδοση αυτή προήλθε το F-16V.


Στα καθ’ ημάς τώρα… Μέσα από τέσσερις ξεχωριστές παραγγελίες, η Πολεμική Αεροπορία απέκτησε τέσσερις εκδόσεις του F-16C. Η αρχική έκδοση F-16C Block 30, χρειάστηκε μεταξύ άλλων να υποστεί εκτεταμένη δομική αναβάθμιση, γιατί σε σχέση με το αναχαιτιστικό F-16A, το F-16C είχε μετατραπεί σε μαχητικό πολλαπλών ρόλων με δυνατότητα μεταφοράς βομβών και όπλων αέρος – εδάφους. Τόσο η Αεροπορία των ΗΠΑ, όσο και οι περισσότερες από τις 25 αεροπορικές δυνάμεις ανά τον κόσμο που το αξιοποιούν, εξακολουθούν να επενδύουν σε αυτό, μέσω της λύσης του εκσυγχρονισμού.

Η Ελλάδα δεν το έχει πράξει ακόμη. Μέχρι σήμερα δηλαδή δεν έχει λάβει την εξαιρετικά κρίσιμη επιχειρησιακά απόφαση ομογενοποίησης του συνόλου των μαχητικών F-16 που διαθέτει. Ο χρόνος που έχει χαθεί είναι πολύτιμος και ελπίζουμε όχι καθοριστικός… Το F-16 που συμπλήρωσε μισό αιώνα ζωής και εξακολουθεί να βρίσκεται σε παραγωγή, έχει ακόμα τουλάχιστον τρεις δεκαετίες επιχειρησιακής ζωής!



ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου