ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα
Πριν από λίγες ώρες οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης λέγεται ότι πραγματοποίησαν μια εκ των μεγαλύτερων επιθέσεων «κορεσμού» κατά εμπορικών πλοίων που έπλεαν στην περιοχή της Ερυθράς θάλασσας.
Δεκαοκτώ (18) Μη Επανδρωμένα, οπλισμένα αεροσκάφη και 3 αντιπλοϊκοί πύραυλοι εξουδετερώθηκαν από πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας, αναχαιτίζοντας έτσι την επίθεση αυτή.
Την ίδια στιγμή στον Αργοσαρωνικό ολοκληρώθηκαν ορισμένες δοκιμές που είχαν προγραμματιστεί τόσο για την φρεγάτα ΥΔΡΑ, όσο και για την φρεγάτα ΨΑΡΑ, τα δυο δηλαδή πολεμικά πλοία, που έχουν θέσει υποψηφιότητα για να λάβουν αποστολή ένταξης στη ναυτική αρμάδα κατά των ανταρτών Χούθι.
Την ερχόμενη Δευτέρα μάλιστα αναμένεται να παρουσιαστεί στο Μπαχρέϊν και ο Πλοίαρχος του πολεμικού ναυτικού που επιλέχθηκε για την θέση του συνδέσμου.
Επιτελείς σημειώνουν ότι ο συγκεκριμένος αξιωματικός έχει εμπειρία στον σχεδιασμό επιχειρήσεων και στην έδρα του 5ου αμερικανικού στόλου στον Κόλπο, θα βρεθεί με τους
συναδέλφους του των άλλων χωρών ώστε όλοι μαζί να δημιουργήσουν το πλωτό τείχος απέναντι στους Χούθι.
Πίσω στην Αθήνα και ιδιαίτερα στο ναυτικό επιτελείο αναμένουν όλες εκείνες τις πληροφορίες που θα συγκεντρώσει ο αξιωματικός- σύνδεσμος και θα τις μεταφέρει εκεί που χρειάζεται, ώστε να ξεκινήσει ο ελληνικός σχεδιασμός. Και οι προτάσεις της στρατιωτικής ηγεσίας να ετοιμαστούν και να σταλούν στην κυβέρνηση, με σκοπό στη συνέχεια, να συνταχθούν όλα εκείνα που χρειάζονται να γνωρίζει ο κυβερνήτης και το πλήρωμα που πλοίου για την αποστολή.
Από το ναυτικό επιτελείο επισημαίνεται πως δεν αποκλείεται να χρειαστεί και δεύτερος
αξιωματικός ο οποίος θα βρίσκεται στο κέντρο επιχειρήσεων, εφόσον υπάρξει διεύρυνση της
ναυτικής επιχείρησης.
Στο Μπαχρέϊν αναμένεται να ξεκαθαριστεί το τοπίο και σε κάτι ακόμη που θεωρείται κομβικής
σημασίας. Αν δηλαδή τα πολεμικά πλοία και τα πληρώματά τους θ’ αρκεστούν στις αναχαιτίσεις των επιθέσεων που κάνουν από αέρος οι Χούθι ή αν θα υπάρξουν και πιο δυναμικές κινήσεις όπως νηοψίες ή και αμφίβιες κινήσεις αποτροπής από τμήματα ναυτικών ειδικών επιχειρήσεων έναντι απειλών.
Πάντως ως τώρα από τις επιθέσεις των Χούθι οι επιτελείς που παρακολουθούν από πολύ κοντά την εξέλιξη των δεδομένων διατυπώνουν ορισμένα συμπεράσματα που έχουν να κάνουν με το είδος της απειλής τόσο για να εμπορικά πλοία, όσο και για τα πολεμικά που βρίσκονται στην περιοχή, αλλά και τους τρόπους αντίδρασης- απάντησης εφόσον αποφασιστεί η περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης.
Το βέβαιο είναι ότι η Αθήνα θα ήθελε ως «ομάδα» να βρεθεί κοντά με αμερικανικές ισχυρές
μονάδες επιφανείας οι οποίες έχουν ιδιαίτερα αυξημένες δυνατότητες αεράμυνας και ηλεκτρονικά συστήματα που μπορούν να προειδοποιήσουν για το είδος της επίθεσης που είναι σε εξέλιξη.
Και η Μ. Βρετανία αλλά και η Δανία που μετέχουν στην επιχείρηση έχουν μονάδες με δυνατότητες αεράμυνας, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με αυτές των δυο υποψηφίων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.
Επιτελείς σημείωναν ότι από την στιγμή που ξεκίνησαν οι πληροφορίες για την επιχείρηση,
φρόντισαν στον στόλο να ετοιμάσουν δυο πλοία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο εφαρμόστηκε και επιπλέον σύστημα υποκλοπών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, ώστε να υπάρχει ένα ακόμη όπλο στα έμπειρα χέρια των πληρωμάτων του ναυτικού.
Τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι η επιχείρηση «Prosperity Guardian» ενδέχεται να μην
εξαπλωθεί από το Σουέζ, την Ερυθρά θάλασσα, τον κόλπο του Άντεν, ως τον Περσικό Κόλπο. Αλλά να εστιάσει σε θαλάσσιες περιοχές που οι Χούθι ως τώρα έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις σε εμπορικά πλοία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου