Ολόκληρη η συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΡΤ.
Ο πρωθυπουργός άνοιξε τα χαρτιά του για το ζήτημα της ισότητας στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανέφερε:
«Είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει εν μέρει την κοινωνία αλλά κάποιους τους ενδιαφέρει άμεσα και πολύ. Θα νομοθετήσουμε την ισότητα στον γάμο. Ο γάμος ενέχει μια έννοια σταθερότητας και μονιμότητας. Το νομοσχέδιο θα είναι κάτι που ισχύει ήδη σε 20 χώρες στην Ευρώπη και σε 15 στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μιλάμε πάντα για πολιτικό γάμο. Σέβομαι απόλυτα όλες τις απόψεις. Το θέμα αυτό δεν πρέπει να διχάσει τον κόσμο. Σέβομαι απόλυτα την άποψη της εκκλησίας. Η εκκλησία είναι απέναντι και στον πολιτικό γάμο αλλά και στην καύση, η πολιτεία όμως νομοθέτησε. Η πολιτεία νομοθετεί και δεν συνομοθετεί με την εκκλησία. Θέλω να ωριμάσει η συζήτηση στην κοινωνία πριν έρθει κάποιο νομοσχέδιο.
Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο οικογενειακό δίκαιο γίνονταν από την κεντροαριστερά και η κεντροδεξιά έμενε πίσω.
Τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια: Τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν παιδιά ήδη. Όμως δεν έχουν ίσα δικαιώματα. Αν αποβιώσει όμως ένας από τους δύο συντρόφους, το παιδί πάει αμέσως σε ίδρυμα.
Δεν θα πειράξουμε καθόλου το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Δεν θα υπάρχει στο νομοσχέδιο γονέας 1 και γονέας 2. Όσα παιδιά έχουν ήδη γεννηθεί με παρένθετη μητέρα από ομόφυλα ζευγάρια ανδρών θα έχουν ίσα δικαιώματα, αλλά πλέον αυτό δεν θα επιτρέπεται. Επίσης δεν θα μπορεί κάποιος άνδρας μόνος του να χρησιμοποιήσει παρένθετη μητέρα για να φέρει ένα παιδί στον κόσμο.
Πιστεύω ότι είναι μια συζήτηση η οποία δεν θα κρατήσει πολύ. Δεν θα τεθεί κομματική πειθαρχία στους βουλευτές. Μπορεί οι υπουργοί να δεσμεύονται λίγο παραπάνω στις κυβερνητικές πολιτικές, ωστόσο πρέπει να πείσουμε και τους βουλευτές που δεν θέλουν να ψηφίσουν.
Ο κ. Ανδρουλάκης εργαλειοποιεί το ζήτημα λέγοντας για κορδόνια και παπούτσια. Κάποιοι άνθρωποι θα ωφεληθούν και κανείς δεν ζημιώνονται από αυτήν την κίνηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η πρόθεσή μου είναι από τη στιγμή που θα φέρουμε το νομοσχέδιο, να το περάσουμε. Λαμβάνουμε υπόψη μας φυσικά την κοινωνία, αλλά δεν νομοθετούμε με βάση τις δημοσκοπήσεις. Δεν το έκανα ποτέ.»
Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΡΤ
Ελληνοαμερικανικές σχέσεις: Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει τεκμηριωμένο αίτημα για την απόκτηση F35 και είναι σχετικά ώριμο για να υλοποιηθεί για να προχωρήσουμε με μία σημαντική αγορά για να ενισχυθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Το αίτημα είναι απολύτως ώριμο για να εγκριθεί.
Θα βρεθώ στις ΗΠΑ σε δύο εβδομάδες από τώρα για ένα μεγάλο επενδυτικό φόρουμ στη Νέα Υόρκη. Θα βρεθώ και στο Σικάγο για μία παρουσία στην ομογένεια, για να σας θυμίσω σε δύο εβδομάδες θα έχει ψηφιστεί σε λίγο καιρό το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο.
Ελληνοτουρκικά: Σημαντική εξομάλυνση στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Μπορούμε να την κρατήσουμε ως κεκτημένο. Φαίνεται πως προς το παρόν το νερό έχει μπει στ' αυλάκι.
Ακρίβεια: Ενιαία πολιτική της κυβέρνησης για την ακρίβεια. Τον Δεκέμβρριο εκταμιεύσαμε πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ για να στηρίξουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Αδικαιολόγητο για τις πολυεθνικές να πωλούν ακριβότερα στην Ελλάδα απ' ότι σε άλλες χώρες. Δεν είμαστε μπανανία. Στο βρεφικό γάλα προχωρήσαμε ένα βήμα παραπάνω με πλαφόν κέρδους. Οι διατιμήσεις οδηγούν σε ελλείψεις στο ράφι. Οι επιχειρήσεις δεν θα κερδοσκοπούν εις βάρος των καταναλωτών αλλά δεν θα φτάσουμε στο σημείο να έχουμε ελλείψεις στην αγορά. Αυτήν την ισορροπία πρέπει να κρατήσουμε. Πιστεύω στην ελεύθερη αγορά αλλά γνωρίζω ότι το υπερκέρδος είναι στο μυαλό κάποιων.
Τα πολύχρωμα τιμολόγια στην ενέργεια λειτούργησαν, ο ανταγωνισμός λειτούργησε, το κράτος παρεμβαίνει στην αγορά μόνο όταν είναι απαραίτητο.
Γυναικοκτονία: Η γυναικοκτονία είναι η αναγνώριση, η λέξη από μόνη της, είναι η αναγνώριση ενός εγκλήματος, μιας δολοφονίας, με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Δεν αλλάζει όμως το αποτέλεσμα, δολοφονία είναι.
Και στο κάτω-κάτω εμείς ήμασταν αυτοί που αυστηροποιήσαμε τις ποινές, ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε τις ποινές για τέτοιου είδους εγκλήματα. Άρα, τώρα αυτή η κριτική νομίζω ότι δεν έχει καμία απολύτως υπόσταση.
Αυτό το οποίο, αντίθετα, έχει αξία είναι το γεγονός ότι αρκετές εκατοντάδες γυναίκες σήμερα έχουν το «panic button». Το «panic button» έχει ενεργοποιηθεί πολλές φορές και έχει σώσει ανθρώπινες ζωές.
Αυτές είναι οι πολιτικές, μαζί με τη γραμμή υποστήριξης, το 1555, μαζί με τα κέντρα οικογενειακής βίας, τα γραφεία οικογενειακής βίας στα αστυνομικά τμήματα, μαζί με την εκπαίδευση της Αστυνομίας ότι όταν κάποια γυναίκα πηγαίνει και καταγγέλλει ένα περιστατικό πρέπει να το παίρνουν σοβαρά, δεν είναι «έλα μωρέ τι έγινε». Και έχουμε δει σημαντικές διαφορές. Αλλά πρέπει να τρέξουμε ακόμα περισσότερο.
Ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την οδική ασφάλεια, τη συμπεριφορά στους δρόμους, αυτή την απίστευτη αίσθηση ότι παίρνουμε το τιμόνι και μετατρέπουμε ειδικά τους άδειους δρόμους σε πίστα ράλι. Μεγαλύτερη παρουσία της Τροχαίας, μεγαλύτερη χρήση της τεχνολογίας, κάμερες. Η τεχνολογία μπορεί να μας λύσει πολλά τέτοια προβλήματα. Δηλαδή πια δεν μπορώ να φανταστώ ποιος μπορεί να διαφωνεί με κάμερες οι οποίες θα φωτογραφίζουν την πινακίδα και θα σου έρχεται μετά η κλήση κατευθείαν στο σπίτι και θα μπορείς και να την εισπράττεις με έναν αυτοματοποιημένο τρόπο. Θα πρέπει να σταματήσουμε πια να θρηνούμε τόσες ζωές στην άσφαλτο.
Όλα λοιπόν αυτά είναι σύνθετα ζητήματα, είναι πολύ ψηλά στην προτεραιότητα τη δική μου. Προφανώς κάθε αλλαγή προσώπου είναι και μία έμμεση αναγνώριση ότι μπορούμε καλύτερα και δεν το έκρυψα εξάλλου ποτέ αυτό. Και ο νυν υπουργός σίγουρα είναι ένας άνθρωπος με πολύ μεγάλη εμπειρία στον τομέα αυτό.
Υγεία, προσλήψεις, ανακαινίσεις νοσοκομείων: Καταρχάς, για να είμαστε δίκαιοι, για κάθε ιστορία δύσκολης επαφής ενός ασθενούς με το σύστημα υγείας μπορώ να σας πω και άλλες ιστορίες ασθενών οι οποίοι μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, για τους γιατρούς, για τους νοσηλευτές, παρά τις δύσκολες συνθήκες που μπορεί να επικρατούν. Άρα, έχουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας με πολλά πλεονεκτήματα και με πολλά προβλήματα, τα οποία πρέπει όμως ταυτόχρονα να διορθώσουμε.
Οι προσλήψεις, όπως ξέρετε, δρομολογούνται ήδη. Έχουμε κάποια ουσιαστικά ζητήματα κάλυψης θέσεων, κυρίως σε νησιά, όπου πρέπει να δώσουμε ενδεχομένως ακόμα πιο αυξημένα κίνητρα γιατί έχουμε μεγάλο πρόβλημα, διότι βγαίνουν προκηρύξεις και οι προκηρύξεις καταλήγουν άγονες.
Ξέρετε, φέρνουμε και αρκετούς γιατρούς από το εξωτερικό πια. Κάνουμε πρωτοποριακές επεμβάσεις πια και στην Ελλάδα. Πρόσφατα έγινε μια επέμβαση τελείως πρωτοποριακή, μεταμόσχευση από ζωντανό δότη ήπατος. Αυτά είναι πράγματα τα οποία είναι εξαιρετικά καινοτόμα. Είναι στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας οι επιστήμονές μας και το Εθνικό Σύστημα Υγείας συνολικά.
Και πρέπει να σας πω ότι τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης τρέχουν με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Θα με βλέπετε πολύ συχνά τους επόμενους μήνες να εγκαινιάζω δομές οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και αυτό είναι η καλύτερη απάντηση σε αυτούς που μας έλεγαν «μα δεν διοχετεύετε αρκετούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης στην υγεία».
Εξάλλου, το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ορόσημο το τέλος του 2025 και τα έργα αυτά πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί. Κάντε λίγο υπομονή και θα δείτε πολλά καινούργια έργα να εγκαινιάζονται τους επόμενους μήνες.
Αντιπολίτευση και συναινέσεις: Εγώ δεν έχω ποτέ αποκρούσει οποιαδήποτε διάθεση για συναίνεση. Και πρέπει να σας θυμίσω ότι και την προηγούμενη τετραετία, παρά τα όσα έλεγαν τα κόμματα στην προεκλογική τους περίοδο, πολλά νομοσχέδια τελικά, ή τμήματα νομοσχεδίων, ψηφίστηκαν με θετικές ψήφους και από το ΠΑΣΟΚ και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θετικό είναι αυτό.
Και μακάρι ο καινούργιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, αν και τον βλέπω μερικές φορές να παλινωδεί μεταξύ συναινετικών κινήσεων και ενός λόγου που είναι πολύ ακραίος και μου θυμίζει τα χειρότερα πρόσωπα, τουλάχιστον ως προς την οξύτητα του λόγου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλά είναι νέος ακόμα και καινούργιος Πρόεδρος, θα κριθεί στην πορεία.
Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τον κ. Ανδρουλάκη. Και θα κριθούν στα δύσκολα.Για το νομοσχέδιο το οποίο συζητήσαμε, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταθέσει καμία πρόταση ακόμα. Να δούμε λοιπόν πώς θα τοποθετηθεί απέναντι σε αυτό το οποίο εμείς εισηγούμαστε.
Από εκεί και πέρα όμως, όπως έχω πει πολλές φορές, εμείς έχουμε μια εντολή δραστικών και τολμηρών μεταρρυθμίσεων. Και υλοποιούμε, όπως βλέπετε, αυτή την εντολή. Θυμάμαι ότι τους πρώτους μήνες της νέας κυβερνητικής μας θητείας υπήρχε κάποια επιφύλαξη σχετικά με τους ρυθμούς του κυβερνητικού έργου.
*Γιώργος Κουβαράς:* Ότι έχετε ανακόψει ρυθμούς.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Είχα πει τότε: «κοιτάξτε, έκανα ένα μεγάλο και εκτεταμένο rotation, δώστε λίγο χρόνο στους Υπουργούς να εξοικειωθούν με τα Υπουργεία τους». Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δεν έχουμε πατήσει «φουλ το γκάζι» στις μεταρρυθμίσεις και ότι υλοποιούμε με μεγάλη ταχύτητα το προεκλογικό μας πρόγραμμα, χωρίς εκπτώσεις.
Γι’ αυτό εκλεγήκαμε, γι’ αυτό θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας και πιστεύω ότι τα αποτελέσματα και τα δείγματα γραφής, τουλάχιστον ως προς την οικονομία -παρά το πρόβλημα της ακρίβειας, θέλω να το τονίσω- είναι θετικά.
Βλέποντας και την κίνηση στην αγορά τα Χριστούγεννα και αναγνωρίζοντας απόλυτα, κ. Κουβαρά, ότι υπάρχει κόσμος που τα βγάζει πέρα πολύ δύσκολα, αλλά η κίνηση στην αγορά ήταν αυξημένη, οι έμποροι ήταν ικανοποιημένοι, τα καταλύματα στους χειμερινούς προορισμούς ήταν γεμάτα. Είναι εικόνα μιας οικονομίας η οποία βασικά πηγαίνει καλά.
Και οι προβλέψεις μου για το 2024, ειδικά ως προς τις επενδύσεις και ως προς την δυναμική δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, οι εκτιμήσεις μου είναι πολύ αισιόδοξες.
*Γιώργος Κουβαράς:* Να γυρίσω λίγο στην αντιπολίτευση. Έγινε μια μεγάλη συζήτηση το τελευταίο διάστημα ότι μπορεί να υπήρξε κάποια δική σας πρόταση προς τον κ. Κασσελάκη να γίνει Υπουργός το 2019. Έχει κάποια βάση αυτή η συζήτηση; Έγινε ποτέ καμία επαφή;
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Θα αστειεύεστε, βέβαια.
*Γιώργος Κουβαράς:* Λέω αυτό που διάβασα.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω.
Το ευρωπαϊκό αξίωμα: Τα διαβάζω κι εγώ αυτά τα σενάρια, τα οποία δεν ξέρω ποιος τα τροφοδοτεί. Ίσως κάποιοι μη μπορώντας να με αντιμετωπίσουν πολιτικά να σκέφτονται κάποια έξοδο διά της «προαγωγής», προς τα πάνω.
Θα επαναλάβω λοιπόν αυτό το οποίο είχα πει και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης: ο ελληνικός λαός με εμπιστεύτηκε για να κυβερνήσω, να κυβερνήσουμε τη χώρα για την επόμενη τετραετία. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για εμένα από το να είμαι Πρωθυπουργός της χώρας. Δεν είναι η πρωθυπουργία ένα σκαλοπάτι για κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα. Είναι η πιο σημαντική δουλειά την οποία δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα μπορούσα να κάνω. Και δουλειά μου είναι να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη και όχι την Ευρώπη στην Ελλάδα.
Για τα 8 χρόνια στο τιμόνι της ΝΔ: Γυρίζοντας το ρολόι του χρόνου πίσω και βλέποντας τις δεσμεύσεις που είχα αναλάβει: να αλλάξω τη Νέα Δημοκρατία, να τη διευρύνω, να την ανανεώσω, να την φέρω πιο κοντά σε κοινωνικά ρεύματα, να την κάνω πιο συμπεριληπτική αλλά και πιο προοδευτική, κρατώντας ταυτόχρονα ακέραιες και ατόφιες τις αξίες μας, νομίζω ότι αυτή τη δέσμευση που είχα δώσει τότε στους ανθρώπους εκείνους που στήθηκαν στην ουρά να με ψηφίσουν, πολλοί εκ των οποίων μπορεί να μην ανήκαν και στη Νέα Δημοκρατία, την τήρησα.
Όπως τήρησα και τη δέσμευσή μου απέναντι στον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας ότι θα ξανακάνω τη Νέα Δημοκρατία ένα μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα. Νομίζω ότι αν το 2016 λέγατε «αυτός ο νέος αρχηγός» -για τον οποίον κάποιοι μπορεί να είχαν επιφυλάξεις, όπως θυμάστε, κάποιοι τον είχαν αντιμετωπίσει και με μεγάλη ειρωνεία, με απαξίωση σχεδόν θα έλεγα-, αν σας έλεγαν το 2016 ότι αυτός θα μπορέσει να κερδίσει δύο εκλογές, φέρνοντας δύο φορές ποσοστό 40%, μάλλον δεν θα το πιστεύατε ή δεν θα βάζατε λεφτά σε αυτή την πρόβλεψη.
Η Νέα Δημοκρατία μπορεί κάλλιστα να συγκεράσει τα παραδοσιακά συντηρητικά της χαρακτηριστικά με έναν νεοτερισμό, ο οποίος -όπως σας λέω- είναι ευθυγραμμισμένος με τον τρόπο με τον οποίον προοδεύει η ίδια η κοινωνία. Η κοινωνία είναι πολύ πιο σύνθετη από ένα κόμμα, αλλά ένα κόμμα πρέπει να έχει το δάχτυλό του στον σφυγμό της κοινωνίας.
Νομίζω ότι αυτές οι ταμπέλες έχουν πολύ λιγότερη σημασία. Θέλω να σας θυμίσω ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην ιδρυτική του διακήρυξη μίλησε για την ανάγκη να ξεφύγουμε από τις ταμπέλες της δεξιάς, του κέντρου και της αριστεράς. Το είδε αυτό το 1974, συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας.
Αλλά και γι’ αυτούς τους συμπολίτες μας οι οποίοι μπορεί να έχουν πιο, θα έλεγα, πατριωτικές ανησυχίες, για δείτε πού είναι η Ελλάδα σήμερα, πού είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας σήμερα, πού ήταν πριν από τέσσερα χρόνια. Η μόνη χώρα η οποία παρουσίασε στην Ευρώπη ως παράδειγμα επιτυχίας τη διαχείριση του προσφυγικού. Ήρθε η Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σοσιαλίστρια, και μας έδωσε τα εύσημα γι΄ αυτό το οποίο κάνουμε.
*Γιώργος Κουβαράς:* Εννοείτε προχθές που πήγατε μαζί στο Υπουργείο Μετανάστευσης.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Ναι, γι΄ αυτό το οποίο κάναμε. Και, εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι όλοι είμαστε με τον τρόπο μας πατριώτες. Και όλοι νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε αλλά όταν η χώρα πηγαίνει καλά κι όταν αναγνωρίζεται στο εξωτερικό νομίζω ότι όλοι πρέπει να αισθανόμαστε κάποια τουλάχιστον ικανοποίηση.
Ευρωεκλογές: Θέλουμε να καταρτίσουμε ψηφοδέλτια με κριτήριο τα πρόσωπα να μπορούν να είναι σε θέση να επιτελέσουν τον σημαντικό ρόλο ως Έλληνες ευρωβουλευτές. Αυτό είναι, θα έλεγα, το αποκλειστικό μου κριτήριο: ποιοι μπορούν να κάνουν καλά τη δουλειά την επόμενη μέρα και από αυτό το κριτήριο απορρέουν όλες οι επιλογές μου.
Δεν θα είναι «ψηφοδέλτιο lifestyle». Αυτό, εξάλλου, νομίζω το έχω αποδείξει και από τις επιλογές που έκανα, παραδείγματος χάρη, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Θα είναι άνθρωποι οι οποίοι θα μπορούν να υπηρετήσουν και να σταθούν, με αξιοπρέπεια και αποτελεσματικότητα και πειθώ, σε ένα δύσκολο βήμα όπως το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου και να εκπροσωπήσουν τελικά την Ελλάδα, την παράταξη αλλά και την Ελλάδα, επάξια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου