Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

Τα νεότερα από το μέτωπο της OPG και τα καθ’ ημάς παραμύθια με … δράκους και …φίδια που μας πουλάνε γνωστά και λιγότερο γνωστά ΜΜΕ


«Η OPG έχει αμυντικό χαρακτήρα. Οτιδήποτε συμβαίνει εκτός της αμυντικής πτυχής αυτής της επιχείρησης είναι μια εντελώς διαφορετική επιχείρηση»

«Η επιχειρησιακή ιδέα εδώ… είναι ότι παίζουμε άμυνα ζώνης, σε αντίθεση με έναν εναντίον ενός»

Ας δούμε τα νεότερα από το μέτωπο της επιχειρήσεων (09 Ιανουαρίου 2024).

Καθώς η ναυτιλιακή κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα συνεχίζεται το 2024, η γνωστή μας τρομοκρατική ομάδα Ansar Allah (Houthi) που εδρεύει στην ΝΔ Υεμένη, έχει επιδείξει αυξημένη ικανότητα επιχειρώντας ένα μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας (USV) σε επιχείρηση επίθεσης αυτοκτονίας για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ως απάντηση στη συνεχιζόμενη, εξελισσόμενη απειλή, η ναυτική παρουσία της διεθνούς κοινότητας συνεχίζει να αυξάνεται, με πέντε πλοία να παρέχουν πλέον μόνιμη και επίμονη παρουσία στη νότια Ερυθρά Θάλασσα.

Η επίθεση του USV (4 Ιανουαρίου 2024) απέτυχε: το σκάφος ανατινάχθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα σε πολύ μεγάλη απόσταση από οποιοδήποτε πλοίο. Ωστόσο, αποτελεί μια εξέλιξη στην απειλή των Χούθι, είπε ο αντιναύαρχος Μπραντ Κούπερ (ο τριπλοδιοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, του Πέμπτου Στόλου των ΗΠΑ και του Συνασπισμού θαλάσσιας ασφάλειας των Συνδυασμένων Ναυτικών Δυνάμεων (CMF) με έδρα το Μπαχρέιν.

«Θα χαρακτήριζα το περιστατικό με το USV ως χρήση μιας νέας ικανότητας», είπε ο Αντιναύαρχος Κούπερ.

Το USV, περιεγράφηκε ως σκάφος χαμηλού προφίλ και αναπτύχθηκε από εδάφη που ελέγχονται από τους Χούθι στην Υεμένη. Διέσχισε περίπου 15 μίλια σε διεθνείς ναυτιλιακές λωρίδες και ανατινάχθηκε πολλά μίλια από οποιοδήποτε πλοίο.

Οι Χούθι έχουν χρησιμοποιήσει πλοία με μικρά πλήρωμα και χωρίς πλήρωμα για επιθέσεις αυτοκτονίας τα τελευταία χρόνια, στον Κόλπο του Άντεν. Ωστόσο, αυτή ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε μια τέτοια ικανότητα κατά την παρενόχληση των Χούθι στην εμπορική ναυτιλία στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.

Αυτή η νέα ικανότητα δείχνει ότι η απειλή των Χούθι συνεχίζεται. «Σίγουρα έχουμε επίγνωση της συνεχιζόμενης απειλής και αναμένουμε ότι οι επιθέσεις των Χούθι μπορεί να συνεχιστούν», «25 επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν κατά εμπορικών πλοίων που διέρχονται από τον Κόλπο του Άντεν και τη νότια Ερυθρά Θάλασσα μεταξύ 18 Νοεμβρίου και 4 Ιανουαρίου».

Πλοία του Αμερικανικού Ναυτικού (USN) που επιχειρούν στην περιοχή έχουν καταρρίψει 61 UAV, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων (ASBM), δήλωσε ο Αντιναύαρχος Κούπερ.

Αυτή η αμυντική απάντηση αντικατοπτρίζει τη συλλογική απάντηση της διεθνούς κοινότητας, που ιδρύθηκε επίσημα στο πλαίσιο της Επιχείρησης Prosperity Guardian (OPG) στις 18 Δεκεμβρίου. Από τότε που ξεκίνησε η OPG, τα συνεισφέροντα πλοία έχουν καταρρίψει 11 UAV, δύο πυραύλους κρουζ και έξι ASBM, καθώς και τρία μικρά σκάφη. «Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό οι ενέργειές μας σε αυτήν την αμυντική επιχείρηση να μην γίνονται μόνο με λόγια αλλά με πράξεις», είπε ο ναύαρχος.

«Είναι ένας πολύ ενεργός αμυντικός ρόλος», πρόσθεσε. Ο Αντιναύαρχος Cooper ανέφερε ότι πέντε πλοία παρέχουν τώρα μόνιμη παρουσία OPG στη νότια Ερυθρά Θάλασσα. «Επιχειρησιακά, αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία παρέχουν την πλειονότητα τα πλοίων αυτών».

Τα πλοία του Ελληνικού Ναυτικού και του Βασιλικού Ναυτικού της Δανίας θα προστεθούν τις επόμενες εβδομάδες, είπε. Επιπλέον, υπάρχουν αεροσκάφη θαλάσσιας αναγνώρισης-επιτήρησης με πλήρωμα και χωρίς πλήρωμα, μαζί με αεροσκάφη από την ομάδα κρούσης αεροσκαφών του αεροπλανοφόρου USS Dwight D Eisenhower του USN.

«Τώρα έχουμε τη μεγαλύτερη επιφανειακή και εναέρια παρουσία στη νότια Ερυθρά Θάλασσα εδώ και χρόνια», είπε ο Αντιναύαρχος Κούπερ.

Η OPG έχει αναδειχθεί ως μια πιο εστιασμένη αμυντική επιχείρηση για την αποτροπή απειλών για τη ναυτιλία στην περιοχή: από την έναρξή της, περίπου 1.500 εμπορικά πλοία έχουν διέλθει με ασφάλεια από τα στενά.

Η OPG ιδρύθηκε υπό την ηγεσία του USN, 39 μελών CMF, και διοικείται από την Combined Task Force (CTF) με επίκεντρο το USN της CMF 153. «Οι εταίροι της CMF με τους οποίους συνεργαζόμαστε έχουν ήδη πραγματοποιήσει πολλές πολυεθνικές ασκήσεις υπό την CTF 153, αλλά το σημερινό περιβάλλον απαιτεί μια νέα, αποκλειστική λειτουργία», δήλωσε ο Αντιναύαρχος Κούπερ. «Η δομή και η οργάνωση υπήρχαν, αλλά προτού οι Χούθι αρχίσουν να πυροβολούν αδιάκριτα και να επιτίθενται απερίσκεπτα σε εμπορικά πλοία, δεν υπήρχε ανάγκη για διαρκή παρουσία». Η αλλαγή στην απειλή, άλλαξε την εξίσωση, φέρνοντας την ανάγκη για μόνιμη και επίμονη παρουσία.

Ο Αντιναύαρχος Κούπερ επανέλαβε και εξήρε την αμυντική και επικεντρωμένη στην αποτροπή μορφή της επιχείρησης OPG. «Οι διεθνείς δυνάμεις περιπολούν τη νότια Ερυθρά Θάλασσα και τον δυτικό Κόλπο του Άντεν σε μεγαλύτερους αριθμούς και με επίμονη παρουσία για να κάνουν ουσιαστικά δύο πράγματα: να αποτρέψουν την παράνομη δραστηριότητα και, συνεπώς, να αυξήσουν τη συνολική αποτρεπτική στάση και να παρέχει διασφάλιση στη ναυτιλία».

 «Η επιχειρησιακή ιδέα εδώ… είναι ότι παίζουμε άμυνα ζώνης, σε αντίθεση με έναν εναντίον ενός».

«Έχουμε πλοία σε συγκεκριμένες περιοχές σε όλο το μήκος της νότιας Ερυθράς Θάλασσας…. Είναι πολύ ενεργά, μπορούν να περιπολούν και να υπερασπίζονται μια μεγάλη ομάδα εμπορικών πλοίων που διέρχονται», εξήγησε. «Μερικές φορές, θα στραφούμε… στη συνοδεία ή κοντά σε μια ομάδα πλοίων για εξαιρετικά στενή παρακολούθηση».

Ενώ οι συμμετέχοντες της OPG συνεχίζουν να αυξάνονται – με 22 χώρες να συμμετέχουν τώρα και με αυτούς τους εταίρους να συνεισφέρουν πλοία, αεροσκάφη, προσωπικό ή άλλη υποστήριξη, η εντολή της επιχείρησης παραμένει αμυντική και βασισμένη στην αποτροπή.

Όταν 14 χώρες (Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Μπαχρέιν, Βέλγιο, Καναδάς, Δανία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Δημοκρατία της Κορέας, Σιγκαπούρη και Ηνωμένο Βασίλειο), εξέδωσαν κοινή δήλωση (3 Ιανουαρίου), προειδοποιώντας τους Χούθι περί πιθανών αντίποινων για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις, ο Αντιναύαρχος Κούπερ επανέλαβε ότι η OPG θα παραμείνει αμυντική. «Σε σχέση με την ανακοίνωση, αυτό είναι ανεξάρτητο από την OPG», είπε.

«Η OPG έχει αμυντικό χαρακτήρα. Οτιδήποτε συμβαίνει εκτός της αμυντικής πτυχής αυτής της επιχείρησης είναι μια εντελώς διαφορετική επιχείρηση».

Ας δούμε και τα καθ’ ημάς τώρα,,,, παραμύθια με … δράκους και …φίδια που μας πουλάνε γνωστά και λιγότερο γνωστά ΜΜΕ.

Με κυνισμό και αδίστακτο τρόπο ο πρωθυπουργός και η στρατιωτική ηγεσία στέλνουν στο θάνατο ναύτες και στελέχη της Φρεγάτας που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα drone!

Παιδιά, χαλαρώστε, κανείς ναύτης στρατευμένης θητείας δεν θα επιβαίνει της Φρεγάτας και ναι, η Φρεγάτα μας θα μπορεί να αντιμετωπίσει και drone, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα κινδυνεύει. Ούτως ή αλλιώς τα πολεμικά πλοία φτιάχτηκαν για να κινδυνεύουν, δεν είναι κρουαζιερόπλοια.



Είναι Υποχρεωτική η συμμετοχή του προσωπικού της Φρεγάτας που θα σταλεί στην Ερυθρά Θάλασσα.

Καμία αποστολή πολεμικού πλοίου δεν είναι υποχρεωτική. Απλά είναι επαγγελματική, που σημαίνει αυτό ακριβώς: άλλο τουρίστας στο κρουαζιερόπλοιο και άλλο επαγγελματίας σε πολεμικό πλοίο. Όποιος δεν θέλει, κατεβαίνει και όποιος κατέβει απλά δεν είναι επαγγελματίας στρατιωτικός, μπορεί να είναι όμως καλός αγρότης ή καλός γιδοβοσκός ή κάτι άλλο.

Η Prosperity Guardian στρέφεται εναντίον του Ιράν. Για αυτό και μια σειρά ευρωπαϊκά κράτη, υπολογίζοντας τους κινδύνους κλιμάκωσης και τους πολεμικούς τυχοδιωκτικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, δεν στέλνουν τα πολεμικά τους πλοία υπό την "ομπρέλα" των Αμερικανών.

Είναι γνωστό ότι δεν στρέφεται εναντίον του Ιράν αλλά εναντίων των Χούθι. Μια σειρά ευρωπαϊκά κράτη το σκέφτονται γιατί ήδη έχουν ναυτικές τους δυνάμεις στην περιοχή, μαζί με ναυτικές δυνάμεις κρατών εκτός Ευρώπης, που λαμβάνουν μέρος στην αντιπειρατική επιχείρηση Αταλάντα και άλλες επιχειρήσεις του USN.


Η αποστολή αποσκοπεί στην προστασία των εφοπλιστών και στην όποια αναβάθμιση του στρατηγικού ρόλου του ελληνικού αστικού κόσμου.

Αυτά που κουβαλάνε τα πλοιαράκια των εφοπλιστών ,μας επηρεάζουν όλους μας άμεσα και έμμεσα. Από καύσιμα μέχρι χριστουγεννιάτικα στολίδια. Δεν θα σχολιάσουμε τα περί αναβάθμισης κλπ καθόσον τα θεωρούμε λαϊκισμό της χειρότερης μορφής.

Οι Χούθι πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον πλοίων που θεωρούν ότι «συνδέονται με το Ισραήλ» σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, που πολιορκείται και βομβαρδίζεται από τον ισραηλινό στρατό.

Οι Χούθι και κάθε Χούθι που νομίζουν ότι είναι δικαστές Ντρέντ, στην ουσία είναι κοινοί τρομοκράτες. Και για τους τρομοκράτες είναι λογικό και ισχύει: μάχαιραν έδωκες, μάχαιραν θα λάβεις. Συγχωροχάρτι για τρομοκρατικές ενέργειες λόγω αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, δεν δικαιούται κανείς. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι εκτός από την βία και την τρομοκρατία.

Οι πεπαλαιωμένες Φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού δεν έχουν την υποδομή να αντιμετωπίσουν επίθεση drone! Για αυτό φυσικά ξοδεύουν τόσα δις ευρώ για αγορές γαλλικών φρεγατών, ώστε να λαμβάνουν μέρος σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και αποστολές. Prosperity Guardian: Το προσωπικό της Φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού είναι θύτες και θύματα της αποστολής αυτοκτονίας καθώς είτε στείλουν τη Φρεγάτα ΎΔΡΑ, είτε τη Φρεγάτα ΨΑΡΑ, κανένα πλοίο μας δεν μπορεί να αμυνθεί σε επίθεση drone.

Ναι, οι πεπαλαιωμένες Φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού μας όπως και κάθε άλλο πλοίο που θα λάβει μέρος στην αποστολή αυτή, δεν είναι φτιαγμένες για να αντιμετωπίζουν από μόνες τους επίθεση  drone. Σε συνεργασία όμως αλλά και με ενίσχυση των αισθητήρων τους με πρόσθετα συστήματα, μπορούν να αντιμετωπίζουν και επίθεση  drone. Οι γαλλικές φρεγάτες, μας χρειάζονται για την δική μας στοιχειώδη άμυνα και δεν μας φτάνουν κιόλας. Τα περί θυτών, θυμάτων και αποστολής αυτοκτονίας είναι πιασάρικες λέξεις που τραβάνε την προσοχή γαργαλώντας μάτια και αυτιά, τίποτε άλλο.

Υπάρχουν ειδικά ραντάρ για παρακολούθηση πουλιών!

Το ραντάρ των Φρεγατών "δεν πιάνει" τα drone καθώς είναι πολύ μικρά και κινούνται με μικρή ταχύτητα. Ο χειριστής του ραντάρ εξαιτίας των χαρακτηριστικών των drone που αναφέραμε τα περνά για πουλιά!

Δεν είναι ακριβώς έτσι. Το πρόβλημα είναι ότι ο εντοπισμός των drone με τα συστήματα των τωρινών φρεγατών (και της δικιάς μας), γίνεται σε μικρές αποστάσεις. Τα νέα σύγχρονα ραντάρ τα πιάνουν σε πιο μακρές αποστάσεις παρέχοντας έτσι περισσότερο χρόνο αντίδρασης.

Οι Φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού είναι ναυπηγημένες πριν από 30-40 χρόνια και φέρουν οπλικά συστήματα μια άλλης εποχής πολεμικών αναμετρήσεων.

Για την εποχή που τις ναυπηγήσαμε ήταν ότι το καλύτερο, απλά τώρα δεν είναι το καλύτερο αλλά μπορούν να πολεμήσουν και να σκοτώσουν αν χρειαστεί.

Η Άμυνα των Φρεγατών είναι στοχοπροσηλωμένη στην αντιμετώπιση πολεμικών αεροσκαφών και πυραύλων, που γίνονται αντιληπτά από τα Ραντάρ λόγω μεγέθους και ταχύτητας.

Σωστό.


Με πολύ αδίστακτο τρόπο, πηγές του Πενταγώνου και εγκάθετοι δημοσιογράφοι, κυκλοφόρησαν με πολύ ανεύθυνο τρόπο, πληροφορίες ότι δήθεν το σύστημα PHALANX είναι σύστημα αντιντρόν.

Το PHALANX είναι Αντιαεροπορικό αυτόνομο πυροβόλο εγγύς προστασίας, δηλαδή για πολύ κοντινές αποστάσεις. Και ναι, το PHALANX μπορεί να χτυπήσει και όποιο  γλάρο πετάει έως 1,5 μίλια από το πλοίο, αλλά και όποιο drone πετάει ως τα 1,5 μίλια.

Το PHALANX, εκτός από τις άλλες αδυναμίες, εξαρτάται από το Ραντάρ.

Σωστά, αλλά από το δικό του ραντάρ που τα βλέπει όλα ως τα 5 μίλια.

Όμως ακριβώς για τους ίδιους λόγους οι Φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού αδυνατούν να αντιμετωπίσουν και τα υποβρύχια drone.

Σωστό. Για το λόγο αυτό, την περιοχή θα την σαρώνουν υποβρύχια του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ.

Τον πραγματικό ρόλο που θα παίξει η Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και ο κίνδυνος ελληνικής συμμετοχής-εμπλοκής στους σχεδιασμούς επίθεσης αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων εναντίον επίγειων θέσεων των ανταρτών Χούθι με χερσαίες δυνάμεις αποκαλύπτουν οι προετοιμασίες του ΓΕΝ με βασικούς άξονες:

1.       προετοιμασία του πλοίου,

2.       του οργανικού ελικοπτέρου S-70 Αegean Hawk,

3.       των πληρωμάτων,

4.       της ενισχυμένης Ομάδας των κομάντος Ειδικών Επιχειρήσεων που θα βρίσκονται πάνω στη φρεγάτα.

Στα πλαίσια των συνηθισμένων προετοιμασιών όπως κάθε αποστολή πολεμικού μας πλοίου στο εξωτερικό. Κανείς Έλληνας κομάντο δεν πρόκειται να επιχειρήσει στην ξηρά στα πλαίσια αυτής της επιχείρησης. Η συμμετοχή σε νηοψίες και επιχειρήσεις αποτροπής είναι τα μόνα αντικείμενα της δράσης των κομάντο μας παράλληλα βέβαια με την φυσική φύλαξη του πλοίου μας εν πλώ και εν όρμω.


Η Ελληνική Φρεγάτα θα είναι το πιο γερασμένο πλοίο που θα συμμετάσχει στην επιχείρηση Prosperity Guardian και το πλέον απροστάτευτο.

Θα είναι κάποια ναρκαλιευτικά του Ηνωμένου Βασιλείου τα πιο γερασμένα πλοία.

Όλα τα άλλα πλοία βασίζουν την άμυνα τους σε πυραυλικά συστήματα ενώ το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με τα γερασμένα πλοία του έχει μείνει στην εποχή του "πυροβολικού"!

Καμία σχέση με την πραγματικότητα. Οι φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού μας είναι πολλαπλών ρόλων με δυνατότητα αντιαεροπορικής άμυνας σημείου.

Η ελληνική φρεγάτα μεταφέρει τεχνολογία ηλικίας τεσσάρων δεκαετιών η οποία αφορά κυρίως τα ηλεκτρονικά της συστήματα και τους αισθητήρες.

Ειδικά για την αποστολή αυτή, έχει γίνει γνωστό ότι η φρεγάτα θα φέρει και συστήματα ηλεκτρονικής παραπλάνησης καθώς και άλλα ηλεκτρονικά βοηθήματα που δεν είναι ανακοινώσιμα.

Ειδικά, εάν δεχθεί επίθεση κορεσμού από πολυάριθμα drones, θα χρειαστούν αρκετοί από τους συνολικά 16 ESSM που διαθέτει στα κελιά της κάθε φρεγάτα ΜΕΚΟ.

Σωστό. Η πιο δυσμενής περίπτωση για την φρεγάτα μας αλλά και για κάθε άλλο πλοίο της εν λόγω επιχείρησης, είναι να δεχτούνε επίθεση κορεσμού. Σε αυτή την περίπτωση μόνο με αλληλοκαλύψεις αυξάνεις την περίπτωση να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις.

Ως τελευταία προσπάθεια να καθησυχάσουν το προσωπικό που επιδιώκει να αποφύγει την αποστολή καθώς αισθάνεται "πρόβατο σε σφαγή" αναφέρουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα επιδιώξει ως χώρο δράσης της ελληνικής φρεγάτας σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση από την Υεμένη και τις περιοχές από τις οποίες απογειώνονται τα drones των Χούθι.

Το προσωπικό αποτελείται από επαγγελματίες και δεν επιδιώκει να αποφύγει την αποστολή, το αντίθετο μάλιστα συμβαίνει. Ο χώρος δράσης της ελληνικής φρεγάτας θα καθοριστεί από το επιτελείο της αποστολής, στο οποίο συμμετέχει και το Πολεμικό Ναυτικό μας. Όλα τα πλοία θα βρίσκονται μόνιμα κάτω από ομπρέλες αλληλοκάλυψης όταν θα επιχειρούν.


ΥΓ: Ευχόμαστε καλό ταξίδι, καλή επιτυχία και καλή επιστροφή στην φρεγάτα μας με το πλήρωμά της
.

 ΠΗΓΗ https://hellenicdefencenet.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου