Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές στα Σκόπια: Πώς θα επηρεάσουν τις σχέσεις με την Αθήνα


Αλεξία Τασούλη

Οι διεθνείς παρατηρητές έχουν καταγράψει ότι θα επιστρέψει το κόμμα του VMRO καθώς προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Σε τροχιά και της επίσημης προκελογικής περιόδου εισέρχονται από την επόμενη εβδομάδα τα Σκόπια καθώς αναμένεται να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, να οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση εν όψει των βουλευτικών εκλογών που έχουν οριστεί για τις 8 Μαιου.

Οι διεθνείς παρατηρητές έχουν καταγράψει ότι θα επιστρέψει το κόμμα του VMRO καθώς προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Ο ηγέτης του VMRO είναι ο Χρίστγιαν Μίτσκοσκι καθηγητήςπανεπιστημίου και αντίθετος με τη συμφωνία των Πρεσπών. Εάν και εφόσον κερδίσει έχει μπροστά του -μεταξύ άλλων- και το θέμα της τροποποίησης του Συντάγματος για την κατοχύρωση του βουλγαρικού λαού μεταξύ των εθνοτικών ομάδων της χώρας.

Τα Σκόπια πιέζονται για το θέμα αυτό καθώς αν δεν αλλάξουν το Σύνταγμα, οι Βρυξέλλες δεν πρόκειται να αρθεί το βέτο που έχει θέσει η Βουλγαρία για το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων.

Ο Αλι Αχμέτι είναι επικεφαλής του αλβανικού κόμματος DUI και μέχρι σήμερα συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό. Οι Αλβανοί άλλωστε αποτελούν το 25% του πληθυσμού της χώρας .

Αν λοιπόν η νέα κυβέρνηση υπερψηφίσει την τροποποίηση, ο κυβερνητικός συνασπισμός θα απειληθεί με κατάρρευση καθώς το αλβανικό κόμμα που ex oficio συμμετέχει σε κάθε κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι θα αντιταχθεί στην καταψήφιση με δεδομένο ότι για τους Αλβανούς της χώρας, ύψιστη προτεραιότητα αποτελεί η ένταξη στην Ευρωπαική Ενωση.

Η διεθνής κοινότητα πιέζει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, όμως ο Μιτσκόσκι έχει το επιχείρημα ότι και η Ελλάδα παρά το γεγονός ότι υπέγραψε τη συμφωνία των Πρεσπών, δεν έχει επικυρώσει ακόμη τρια βασικά μνημόνια, όπως έχει δεσμευτεί. Οι παρατηρητές λοιπόν εκτιμούν ότι και μετεκλογικά το VMROθα παίξει καθυστερήσεις και ενώ ήδη οι κυβερνώντες στο δημόσιο λόγο του χρησιμοποιούν το όρο σκέτο «Μακεδονία».

Ο νυν πρωθυπουργός Κοβατσέφκσι, που διαδέχτηκε τον Ζόραν Ζααεφ στην ηγεσία του κόμματος , πληρώνει τη δυσαρέσκεια από την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών . Αλλωστε 5 χρόνια μετά την υπογραφή , η υλοποίηση της συμφωνίας έχει επί της ουσίας βαλτώσει.

Διότι δεν είναι μόνο η ΝΔ που δεν θέλει να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου σε μια διαδικασία στη Βουλή που θα βρει και εδώ αντίθετο τον Αντώνη Σαμαρά αλλά και άλλους βουλευτές, Το θέμα είναι ότι δεν εφαρμόζεται η αλλαγή του ονόματος ή του επιθέτου στο κράτος και στους δημόσιους οργανισμούς ή τους οργανισμούς δημοσίου δικαίου στα Σκόπια,

Οι γείτονες εμφανίζονται εξαιρετικά απρόθυμοι και κινητοποιούνται μόνο όταν υπήρχε στο πρόγραμμα κάποια ελληνική επίσημη επίσκεψη. Π.χ. στην Ακαδημία των Τεχνών και Επιστημών δεν υπάρχει, ακόμα και σήμερα, καμία αλλαγή ονόματος. Εξακολουθεί να ονομάζεται «Μακεδονική».

ΠΗΓΗ https://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου