Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

Αμερικανικές υπηρεσίες: Αντέχει η Χαμάς, φτωχά τα ισραηλινά αποτελέσματα


Ανάλυση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ δείχνει ότι η οργάνωση μπορεί να συνεχίσει να πολεμά για μήνες στη Γάζα. Επανεμφανίζεται στα σημεία από τα οποία αποχωρούν οι Ισραηλινοί.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει το 20% έως 30% των μαχητών της Χαμάς, εκτιμούν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, αριθμός που υπολείπεται του στόχου του Ισραήλ να καταστρέψει την οργάνωση και δείχνει την ανθεκτικότητά της μετά από μήνες πολέμου που κατέστρεψαν ολόκληρες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.

Η αμερικανική εκτίμηση, σύμφωνα με την Wall Street Journal είναι ότι η Χαμάς έχει ακόμα αρκετά πυρομαχικά για να συνεχίσει να πολεμά το Ισραήλ για μήνες.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι, παρά την τεράστια εκστρατεία εντός της Γάζας που έχει σκοτώσει χιλιάδες αμάχους, δεν έχουν επιτύχει τον στόχο τους να καταστρέψουν τη Χαμάς. Οι μαχητές της ομάδας έχουν προσαρμόσει τις τακτικές τους, επιχειρούν σε μικρότερες ομάδες και στήνουν ενέδρες στα ισραηλινά στρατεύματα.

Το Ισραήλ έχει αποσύρει χιλιάδες στρατιώτες από τη Γάζα μετά την πίεση των ΗΠΑ για μετάβαση σε μια πιο «χειρουργική» φάση του πολέμου κατά της Χαμάς, αλλά στρατιωτικοί αξιωματούχοι λένε ότι ο πόλεμος μπορεί να συνεχιστεί για πολλούς ακόμη μήνες. Η επιβίωση της Χαμάς έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν το Ισραήλ μπορεί να επιτύχει τους πολεμικούς του στόχους, γράφει η εφημερίδα.

Αν και η Χαμάς έχει χάσει χιλιάδες άνδρες, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ, στοχεύει απλώς να επιβιώσει από αυτή τη σύγκρουση, δήλωσαν νυν και πρώην ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι. «Δεν χρειάζεται να κερδίσεις, απλά πρέπει να μην χάσεις», είπε ένας ανώτερος ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος για τον στόχο της Χαμάς.

Οι ΗΠΑ υπολόγισαν ότι η ομάδα διέθετε μεταξύ 25.000 και 30.000 μαχητές πριν από τον πόλεμο, εκτός από χιλιάδες αστυνομικούς και άλλες δυνάμεις. Το Ισραήλ υπολόγισε επίσης ότι η ομάδα είχε 30.000 ή περισσότερους μαχητές.

Η εκτίμηση των ΗΠΑ, που συμπεριλήφθηκε σε απόρρητη έκθεση νωρίτερα αυτόν τον μήνα, προήλθε από επικοινωνίες που υπεκλάπησαν, ανάλυση των ερειπίων στη Γάζα, παρακολούθηση της περιοχής με drone και πληροφορίες που παρείχαν οι Ισραηλινοί.

Ο ισραηλινός στρατός έχει ελαφρώς υψηλότερη εκτίμηση: Έχει υπολογίσει ότι έχει σκοτώσει περίπου 9.000 μαχητές της Χαμάς στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου μαζί με περισσότερους από 1.000 κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, αριθμοί που αντιστοιχούν περίπου στο 30% της συνολικής μαχητικής δύναμης της ομάδας. Και η εκτίμηση του Ισραήλ για τον αριθμό των τραυματιών μαχητών της Χαμάς που απομακρύνθηκαν οριστικά από τον αγώνα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των ΗΠΑ.

Στο στρατιωτικό δόγμα των ΗΠΑ, μια συμβατική δύναμη που χάνει το 25%-30% των μαχητικών της θα θεωρούνταν αναποτελεσματική από άποψη μάχης. Αλλά η Χαμάς είναι μια δύναμη που διεξάγει αμυντικό πόλεμο σε ένα πυκνό αστικό περιβάλλον και έχει πρόσβαση σε σήραγγες εκατοντάδων μιλίων κάτω από τη Γάζα. Έχει δείξει ότι μπορεί ακόμα να πολεμήσει, αλλά οι απώλειες «συνεχίζουν να ασκούν μεγαλύτερη πίεση στο δίκτυο της Χαμάς», είπε ο απόστρατος στρατηγός Τζόζεφ Βοτέλ, ο οποίος διοικούσε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

«Ένα άτομο μπορεί τώρα να χρειαστεί να κάνει δύο ή τρεις δουλειές», είπε.

Σε ένα άλλο σημάδι της ανθεκτικότητας της ομάδας, στο βορρά, όπου μεγάλο μέρος της πόλης της Γάζας και άλλες περιοχές έχουν καταστραφεί από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και μάχες, η Χαμάς προσπαθεί να επιβεβαιώσει εκ νέου την εξουσία της βάζοντας μικρές ομάδες αστυνομίας και υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης να περιπολούν στους δρόμους, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους και Παλαιστίνιους κατοίκους. Κάτοικοι στην πόλη της Γάζας είπαν ότι η παρουσία της αστυνομίας ήταν ελάχιστη και ότι η πόλη εξακολουθεί να στερείται σε μεγάλο βαθμό την πολιτική τάξη.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Χαμάς εκτόξευσε ένα μπαράζ ρουκετών στο Ισραήλ από μια περιοχή της κεντρικής Γάζας όπου επιχειρούσαν οι ισραηλινές δυνάμεις μια μέρα νωρίτερα, υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες ορισμένων στο Ισραήλ ότι η Χαμάς απλώς θα επαναδραστηριοποιηθεί σε όποιες περιοχές δεν ελέγχονται από τις ισραηλινές δυνάμεις.


ΠΗΓΗ https://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου