Σκίτσο του Αρκά
του Τάκη Θεοδωρόπουλου
Στο αµερικανικό πανεπιστήμιο όπου διδάσκει ο Ρον Χάσνερ, μετά την 7η Οκτωβρίου, το 80% των φοιτητών υποστήριζε το σύνθημα «Από τη θάλασσα ώς τον ποταμό». Οταν τους ρώτησε ποια θάλασσα και ποιον ποταμό εννοούσαν, δεν ήξεραν να απαντήσουν.
Τους έδειξε ένα χάρτη εξηγώντας τους ότι το σύνθημα σημαίνει ότι πρέπει να εξαφανιστεί το Ισραήλ, που βρίσκεται ανάμεσα στη Μεσόγειο Θάλασσα και στον Ιορδάνη ποταμό. Οταν το συνειδητοποίησαν, το 75% άλλαξε γνώμη και έπαψε να υποστηρίζει το σύνθημα. Ο Αλαν Μπλουμ, ήδη από το 1987, στο έργο «Η αφοπλισμένη ψυχή» είχε προβλέψει ότι η εισβολή του πολιτισμικού σχετικισμού στο πανεπιστήμιο, χώρο έρευνας για την αλήθεια, δεν μπορεί παρά να έχει καταστροφική εξέλιξη. Στο όνομα της δικαίωσης των πρώην αποικιοκρατούμενων πληθυσμών, υποβαθμίζεται ή και καταργείται η πορεία του δυτικού πολιτισμού και η εμμονή του στην έρευνα και τη διερώτηση με στόχο την αναζήτηση της αλήθειας. Το αποτέλεσμα του πολιτισμικού σχετικισμού είναι ο «γουοκισμός», που εδραιώνεται στην άγνοια και την αμορφωσιά, για την ακρίβεια στην υποκατάσταση του ερευνητικού πνεύματος και της αναζήτησης της αλήθειας από τη στράτευση σε μια ιδεολογία που λειτουργεί όπως η μεθαδόνη στην ιδεολογική στέρηση της Αριστεράς. Εχασε τον μαρξισμό-λενινισμό και έκτοτε ψάχνει στέγη σε όποια έμπνευση διεγείρει τον λυρισμό της κατά του καπιταλισμού, βλέπε τον δυτικό πολιτισμό. Η ταύτιση του «γουοκισμού» με την κοινή, κοινότατη άγνοια και την κραυγαλέα αμορφωσιά αναδεικνύεται και στις αντιφάσεις που χαρακτηρίζουν τη συμπεριφορά των ζηλωτών του. Οι νεο-φεμινίστριες που παθαίνουν κρίσεις όταν κάποιο αρσενικό κοιτάξει επίμονα ένα θηλυκό –αλήθεια, πώς δεν έχει απαγορευθεί ο τίτλος της ταινίας του Γκοντάρ «Αρσενικό-θηλυκό»;– διατήρησαν την ψυχραιμία τους με τους βιασμούς γυναικών από τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ. Είναι διαφορετικός ο πολιτισμός τους, οπότε δεν τους κρίνουμε με τα ίδια κριτήρια με τα οποία κρίνουμε τον δικό μας.
Οταν η πραγματικότητα σε εκβιάζει, όπως στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς, οι φαντασιώσεις εξατμίζονται. Και ο «γουοκισμός» είναι μια συλλογική φαντασίωση της δυτικής κοινωνίας, γεροντική θα έλεγα. Τον περασμένο Φεβρουάριο, μια ομάδα ακτιβιστών τρανς επιτέθηκε στη συγγραφέα του Χάρι Πότερ, Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, με αφορμή ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι. Οι πωλήσεις του, μετά την επίθεση, αυξήθηκαν κατά 256%. Ο «γουοκισμός» σε υστερική κρίση: όσο χάνει έδαφος, τόσο υψώνει τη φωνή του. Το χρηματοκιβώτιο της δικής μας κοινωνίας έχει προστασία χρονοκαθυστέρησης. Και μέχρι στιγμής ο «γουοκισμός» δεν έχει παρέμβει στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αν εξαιρέσω τον κ. Κασσελάκη, ο οποίος όμως δεν μετράει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου