Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

ΚΥΣΕΑ: Ικανότατοι αρχηγοί - Ποια είναι η νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Mε αποκλειστικά κριτήρια την αξιοκρατία και τα πραγματικά ξεχωριστά βιογραφικά έγινε χθες από το ΚΥΣΕΑ (που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη) η επιλογή των νέων αρχηγών των Γενικών Επιτελείων (ΓΕΕΘΑ-ΓΕΣ-ΓΕΝ και ΓΕΑ).

Ο υπογράφων είχε επισημάνει εδώ και καιρό ότι η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων χρειάζεται ένα «φρεσκάρισμα» με την τοποθέτηση νέων προσώπων που να έχουν ισχυρά βιογραφικά σημειώματα, να χαίρουν εκτίμησης και να έχουν αποκτήσει ευρύτερες εμπειρίες. Συνεπώς η αποστρατεία των μέχρι τώρα αρχηγών εκτιμάται ως θετική και με βάση το πνεύμα και τις θέσεις του αξιοκράτη και σοβαρού υπουργού Αμυνας, Νίκου Δένδια.

Οι επιλογές του ΚΥΣΕΑ ήσαν μετά από αρκετά χρόνια ξεχωριστές και οι επιλεχθέντες και για τα 4 επιτελεία είναι αξιωματικοί που έχουν προσφέρει και κοσμούν τον ευαίσθητο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ανάληψη καθηκόντων ως Α/ΓΕΕΘΑ από τον μέχρι τώρα επικεφαλής της ΔΕΠ και πριν έναν χρόνο διατελέσαντα διοικητή της ΑΣΔΕΝ (με ζώνη ευθύνης τα νησιά μας), που έχει υπηρετήσει στην Κω (80 ΑΔΤΕ), ως και στη Ρόδο (95ΑΔΤΕ), καθώς και στη διοίκηση της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, ενώ υπήρξε και επικεφαλής του Κλάδου Πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγου Δημητρίου Χούπη, έχει τύχει τεράστιας αποδοχής. Ο υπογράφων από πέρυσι είχε ταχθεί υπέρ του συγκεκριμένου αξιωματικού που διαθέτει εντυπωσιακό και πλούσιο βιογραφικό (σε στρατιωτικά προσόντα αλλά και πληθώρα πτυχίων από πολυτεχνεία κ.ά.). Ο νέος Α/ΓΕΕΘΑ είναι επίσης ο αρχηγός της τάξης 87 της ΣΣΕ, ενώ έχει υπηρετήσει στη στρατιωτική αντιπροσωπεία μας στο ΝΑΤΟ με ιδιαίτερα θετικά και ευμενή σχόλια.

Η παρουσία του ως Α/ΓΕΕΘΑ γίνεται σε μια περίοδο έντονων, πολυδιάστατων και δραματικών εξελίξεων στο γεωγραφικό τόξο από τα ουκρανορωσικά σύνορα μέχρι τη πολυμετωπική Μέση Ανατολή. Επιπλέον μετά από αρκετά χρόνια το Οπλο των Διαβιβάσεων καταλαμβάνει την ανώτατη θέση. Επιπλέον ο στρατηγός Δημήτριος Χούπης θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην προσεχή Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη-Πέμπτη υπό την προεδρία του Ολλανδού ναυάρχου Ρόμπερτ Μπάουερ στις Βρυξέλλες.

Ο νέος Α/ΓΕΣ, αντιστράτηγος Γιώργος Κωστίδης, είναι επίσης ένας πολύ καλός αξιωματικός. Εχει υπηρετήσει πέραν των εσωτερικών θέσεων στη λεγόμενη Ταξιαρχία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης SEEBRIG, στην ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο, ενώ όπως και ο νέος Α/ΓΕΕΘΑ είναι απόφοιτος της Σχολής Αμυνας του ΝΑΤΟ στη Ρώμη NADEFCOL. Το τελευταίο χρόνο ήταν επικεφαλής της ΑΣΔΥΣ στο στρατόπεδο «Ζορμπάς» στου Γουδή.

Αρχηγός τάξης από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων είναι και ο νέος Α/ΓΕΝ, αντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας Π.Ν. Γνωρίζει πολύ καλά τα πολεμικά μας πλοία -ειδικά τις φρεγάτες- και έχει παρακολουθήσει με επιτυχία όλα τα σχολεία του κλάδου και όχι μόνο. Μέχρι σήμερα ήταν ο αρχηγός του στόλου, ενώ το 2014 ήταν στην επιχείρηση απεγκλώβισης αμάχων από τη χαοτική/μετακανταφική/εμφυλιοπολεμική Λιβύη. Τέλος ο νέος Α/ΓΕΑ, αντιπτέραρχος (!) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, πριν την προαγωγή σε αρχηγό, ήταν ο διοικητής της ΔΑΥ/Αεροπορική Υποστήριξη στην Ελευσίνα. Εχει χιλιάδες ώρες πτήσης και στο παρελθόν συμμετείχε στα σχετικά με τις συμφωνίες του DAYTON στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ως και στον ΟΑΣΕ.

Συμπερασματικά έχουμε 4 νέους ικανότατους αρχηγούς με έμφαση στην παραγωγική εργασία η οποία πρέπει να είναι η επικυρίαρχη και λιγότερο σε επικοινωνιακά και εμφανισιακά μοντέλα στρατιωτικού.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου