Κορυφώνεται η ένταση σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, με τη βία να εξαπλώνεται στα πιο απομακρυσμένα σημεία της περιοχής και τις διπλωματικές προσπάθειες να κινούνται σε πυρετώδεις ρυθμούς.
Το Ιράν εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στο Πακιστάν, προφανώς με στόχο μια σουνιτική μαχητική ομάδα. Υποπτεύεται άλλωστε εδώ και καιρό το Σουνιτικό Πακιστάν ότι φιλοξενεί αντάρτες και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι επιδρομές είχαν στόχο την Jaish al-Adl, μια ομάδα που έχει αναλάβει την ευθύνη βομβιστικών επιθέσεων και απαγωγές Ιρανών συνοριοφυλάκων στο παρελθόν.
Η κυβέρνηση του Πακιστάν δήλωσε ότι οι επιθέσεις σκότωσαν δύο παιδιά και τραυμάτισαν άλλα τρία, περιγράφοντας την επίθεση ως «απρόκλητη παραβίαση» του εναέριου χώρου του.
Τα πλήγματα στο Πακιστάν έγιναν λιγότερο από μία ημέρα αφότου οι ιρανικοί πύραυλοι έπληξαν στόχους στη Συρία και το Ιράκ, σε κάτι που έχει θεωρηθεί ως αντίποινα μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη Κερμάν στις 3 Ιανουαρίου, η οποία σκότωσε περισσότερους από 80 Ιρανούς.
Το Ιράκ έχει δεσμευτεί να πάει το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τα πλήγματα της Δευτέρας, τα οποία η Τεχεράνη ισχυρίζεται ότι είχαν στόχο το ισραηλινό «αρχηγείο κατασκοπείας» στη βόρεια πόλη Ερμπίλ.
Σε ρόλο «πυροσβέστη» το Πεκίνο στις τεταμένες σχέσεις Ιράν – Πακιστάν
«Ρόλο πυροσβέστη» στις τεταμένες σχέσεις Ιράν – Πακιστάν επιδιώκει να παίξει η Κίνα. Το Πεκίνο, που διατηρεί προνομιακές σχέσεις με το Ισλαμαμπάντ και την Τεχεράνη, δηλώνει διατεθειμένο να “διαδραματίσει έναν ρόλο” για την άμβλυνση των εντάσεων ανάμεσα των δύο γειτονικών χωρών, μετά τα πλήγματα της μιας χώρας στο έδαφος της άλλης, ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική διπλωματία.
“Στην περίπτωση που το χρειαστούν οι δύο πλευρές, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να διαδραματίσουμε εποικοδομητικό ρόλο για να ηρεμήσει η κατάσταση”, δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ.
Η Κίνα “ελπίζει ειλικρινά ότι οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί κλιμάκωση των εντάσεων”, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.
Το Ιράν και το Πακιστάν αλληλοκατηγορούνται συχνά ότι επιτρέπουν σε ανταρτικές οργανώσεις να επιχειρούν από το έδαφος των χωρών τους για να εξαπολύουν επιθέσεις, αλλά σπάνια υπάρχει εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεών τους.
Ερυθρά Θάλασσα και Υεμένη
Ο αμερικανικός στρατός προχώρησε σε νέους βομβαρδισμούς στην Υεμένη, αυτή τη φορά εναντίον εγκατάστασης από όπου οι Χούθι, που απειλούν την κίνηση των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν τέσσερις πυραύλους.
Η τελευταία επίθεση στη ναυτιλία της Ερυθράς Θάλασσας είδε τους Χούθι να χτυπούν ένα ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο με πύραυλο στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης καθώς κατευθυνόταν προς τη διώρυγα του Σουέζ.
Την περασμένη Πέμπτη, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έπληξαν για πρώτη φορά περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι, ως απάντηση στις συνεχιζόμενες επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.
Σε ξεχωριστή επιχείρηση, βατραχάνθρωποι του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού κατέσχεσαν όπλα ιρανικής κατασκευής με προορισμό τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης σε επιδρομή σε πλοίο στην Αραβική Θάλασσα.
«Μαύρες λίστες»
Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέθεσε στη μαύρη λίστα των «τρομοκρατών» το όνομα του Γιαχία Σινουάρ, ηγέτη της Χαμάς, που θεωρείται ο ενορχηστρωτής των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.
Μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου και αξιωματούχο της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, οι ΗΠΑ προσθέτουν στον κατάλογο των «τρομοκρατικών» οργανώσεων τους Χούθι· σε αυτόν βρισκόταν ήδη η Χαμάς. Αυτή η τελευταία χαρακτηρίζεται επίσης «τρομοκρατική οργάνωση» από την ΕΕ και το Ισραήλ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου