Ισραηλινοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η Χαμάς λαμβάνει από οκτώ έως δώδεκα εκατ. δολάρια μηνιαίως μέσω διαδικτυακών δωρεών, μεγάλο μέρος των οποίων μέσω οργανώσεων, που παριστάνουν ότι είναι φιλανθρωπικές με στόχο την αποστολή βοήθειας στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας.
Αυτό ισοδυναμεί με πολλαπλάσια αύξηση της διαδικτυακής χρηματοδότησης της Χαμάς σε σύγκριση με αυτή που λάμβανε εξαπολύσει την επίθεση στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο Bloomberg αρκετοί αξιωματούχοι του Εθνικού Γραφείου του Ισραήλ για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Αλλά και η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι η Χαμάς λαμβάνει σημαντική χρηματοδότηση από ιστότοπους διαδικτυακών δωρεών και είναι αποφασισμένη να βοηθήσει το Ισραήλ να τερματίσει την πρακτική αυτή, σύμφωνα με Αμερικανό ανώτερο αξιωματούχο.
Όλοι οι αξιωματούχοι δήλωσαν, όπως αναφέρει το πρακτορείο, ότι είναι δύσκολη η παρακολούθηση και η ποσοτικοποίηση της συγκέντρωσης κεφαλαίων της Χαμάς, επειδή η εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση διαθέτει πολυετή εμπειρία αναφορικά με την παράκαμψη των οικονομικών κυρώσεων και άλλα εργαλεία που έχουν σχεδιαστεί για να βάλουν θηλειά ή να περιορίσουν την πρόσβασή της σε χρήματα.
Ο «οικονομικός τζιχάντ» της Χαμάς
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει μια απότομη αύξηση των νόμιμων και παράνομων φιλανθρωπικών δωρεών προς τους Παλαιστίνιους στον απόηχο των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο Μάθιου Λέβιτ, συνεργάτης του Ινστιτούτου Πολιτικής για την Εγγύς Ανατολή της Ουάσιγκτον, ο οποίος έχει περάσει χρόνια παρακολουθώντας τη δράση οργανώσεων όπως η Χαμάς, μεταξύ άλλων και όταν εργαζόταν στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
Αξιωματούχοι της Χαμάς έχουν απευθύνει δημοσίως εκκλήσεις για δωρεές σε μετρητά για τον πόλεμό της κατά του Ισραήλ. «Δεν πρόκειται απλώς για ένα ανθρωπιστικό ζήτημα, παρά την τεράστια σημασία του και την ανάγκη της Λωρίδας της Γάζας για οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να λάβει», δήλωσε τον Ιανουάριο ο Ισμαήλ Χανίγια, πολιτικός ηγέτης της Χαμάς. «Πρόκειται για οικονομικό τζιχάντ».
Το Ισραήλ έχει εντείνει τις προσπάθειες με τους συμμάχους του για να αντιμετωπίσει τη συγκέντρωση κεφαλαίων της Χαμάς. Οι προσπάθειες εντάσσονται στο πλαίσιο της δράσης μιας ειδικής ομάδας 16 κρατών που συγκροτήθηκε μετά την έναρξη του πολέμου για να εντοπίσει τις οικονομικές δραστηριότητες της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης Άλλα μέλη περιλαμβάνουν τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά.
Η ισραηλινή κυβέρνηση ενημερώνει επίσης συνεχώς μια λίστα με εκστρατείες crowd-funding που λέει ότι διεξάγονται από τη Χαμάς και ωθεί τις χώρες να τις περιορίσουν. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν περισσότερες οικονομικές κυρώσεις στη Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου και πίεσαν τα αραβικά κράτη του Κόλπου και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Όλα αυτά τα κράτη αρνούνται ότι αποτελούν κόμβους συγκέντρωσης κεφαλαίων για τη Χαμάς και λένε ότι έχουν εντείνει τις προσπάθειες για τον περιορισμό του ξεπλύματος χρήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου