Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

Τουρκικό υπ. Άμυνας: «Η συστατική επιστολή του Μπάιντεν προς το Κογκρέσο για τα F-16 είναι ένα θετικό βήμα»


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Στην πρώτη επίσημη αντίδραση η τουρκική κυβέρνηση χαρακτηρίζει θετικό βήμα την επιστολή Μπάιντεν στο Κογκρέσο για πώληση F-16 στην Τουρκία.

«Θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν έστειλε συστατική επιστολή στο Κογκρέσο για να εγκρίνει την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία μέσω του Κογκρέσου. Αναμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία θετικώς», ανέφερε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, αντιναύαρχος Ζεκί Ακτούρκ.

«Σχετικά με την προμήθεια των F-16, οι αιτήσεις για την προμήθεια 40 F-16 Block-70 και εκσυγχρονισμού Viper για 79 αεροσκάφη στο πλαίσιο των επειγουσών επιχειρησιακών αναγκών της Διοίκησης της Πολεμικής μας Αεροπορίας υποβλήθηκαν αρχικά στο Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας των ΗΠΑ στις 30 Σεπτεμβρίου 2021. Επί του παρόντος, οι ΗΠΑ αναμένεται να ξεκινήσουν την επίσημη διαδικασία έγκρισης του Κογκρέσου για τις επιστολές προσφοράς και έγκρισης και των δύο έργων. Θεωρούμε θετικό βήμα το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν απέστειλε συστατική επιστολή στο Κογκρέσο για να εγκρίνει την πώληση. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να σταλεί ένα αίτημα στο συνέδριο και να ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία μέσω του Κογκρέσου. Εκφράζουμε για άλλη μια φορά την προσδοκία μας για τη θετική έκβαση της διαδικασίας», πρόσθεσε.

Μη επανδρωμένα ναυτικά οχήματα

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν νέα μη επανδρωμένα ναυτικά οχήματα θα συμπεριληφθούν σύντομα στον κατάλογο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι τα οπλικά συστήματα της εγχώριας και της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας αυξάνουν τις δυνατότητες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων μέρα με τη μέρα. Στο πλαίσιο αυτό, οι πηγές ανέφεραν ότι το πολεμικό ναυτικό συνεχίζει να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα στη «Γαλάζια Πατρίδα» αυξάνοντας τη δύναμή της με τις νέες πλατφόρμες και δυνατότητες που αποκτά μέρα με τη μέρα και πρόσθεσε: «Θέλουμε να καταφέρουμε τις επιτυχίες των UAV/UCAV που επιτεύχθηκαν από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στον αέρα και στη θάλασσα. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για μελέτες εννοιών για την αποτελεσματική χρήση μη επανδρωμένων ναυτικών οχημάτων, καθώς και την προσθήκη στο απόθεμα μη επανδρωμένων ναυτικών οχημάτων με διαφορετικές δυνατότητες».

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου