Προσφάτως, σε εκπομπή αφιερωμένη στις Ένοπλες Δυνάμεις, ένας ΕΣΕΑ της Ζ΄ ΜΑΚ ανέφερε, όταν ρωτήθηκε, ότι μπορεί να βρει στόχο στα 1.500 μέτρα. Η επίδοση, δεν σχετίζεται τόσο με το επίπεδο εκπαιδεύσεώς του, το οποίο προκύπτει από την παρακολούθηση σχετικών σχολείων του Ελληνικού Στρατού και στο εξωτερικό, όσο από το ειδικό τυφέκιο που χρησιμοποιεί για να φέρει εις πέρας την αποστολή του.
Ενώ ο Ελληνικός Στρατός έχει καθιερώσει σχολείο εκπαιδεύσεως Ελευθέρων Σκοπευτών από το 2000, που λειτουργεί στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ανορθοδόξου Πολέμου (ΚΕΑΠ), συμπληρώθηκε 20ετία χωρίς να έχει γίνει προμήθεια ειδικών τυφεκίων ελευθέρου σκοπευτού για τις μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων. Αν και το ΓΕΕΘΑ προσδιόρισε την συγκεκριμένη προμήθεια ως κορυφαία προτεραιότητα, μετά και την συγκρότηση της Διακλαδικής Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) το 2012, τελικώς μόλις το 2020 προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός υπ. αριθ. 03/2020 για την προμήθεια 119 συνολικώς τυφεκίων με εκτιμώμενο ανώτατο συνολικό ποσό τα 6.124.360 €.
Στο μεταξύ όμως, προς κάλυψη επειγουσών αναγκών οι οποίες απέρρεαν από την πρόθεση επιχειρησιακής αξιολογήσεως των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων από το ΝΑΤΟ, το 2021 έγινε έκτακτη προμήθεια μικρού αριθμού τυφεκίων SSG M1 διαμετρήματος 0,338 Lapua Magnum, της αυστριακής Steyr Mannlicher, με τα οποία εφοδιάστηκε το ΕΤΑ. Ακολούθησε ανάλογη προμήθεια για τις λοιπές μονάδες της τότε 13 Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων (13 ΔΕΕ) που όμως αφορούσε τυφέκια AXMC ιδίου διαμετρήματος και AX των 7,62 mm, της βρετανικής Accuracy International.
Αυτό σημαίνει πρακτικώς, ότι ένας πολύ μικρός αριθμός από τους Ελεύθερους Σκοπευτές Ειδικών Αποστολών (ΕΣΕΑ) των μονάδων, είναι εφοδιασμένος με ειδικά τυφέκια που επιτρέπουν την εκτέλεση της αποστολής υπό προϋποθέσεις μεγιστοποιημένων πιθανοτήτων επιτυχίας. Η πλειοψηφία, εξακολουθεί να επιχειρεί με το ανεπαρκές τυφέκιο M16A3 των 5,56 mm και βαρέα τυφέκια ειδικών εφαρμογών M82A1M των 12,7 mm, που όμως προορίζονται κατά μείζονα λόγο για βολές εναντίον οχημάτων κι άλλων “σκληρών” στόχων.
Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την προμήθεια εξειδικευμένων τυφεκίων ελευθέρου σκοπευτού, οι ΕΣΕΑ του Ελληνικού Στρατού συμμετείχαν σε διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες, στις οποίες διακρίθηκαν.
Έπειτα από διάφορες φάσεις, ο διαγωνισμός 03/2020 οδήγησε στον περιορισμό των τελικών υποψηφιοτήτων σε δύο μόνο εταιρείες: την βρετανική STEEL CORE DESIGNS με το τυφέκιο Cyclone και την διάσημη φινλανδική SAKO με το TRG M10.
Όπως έγραψε ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, το περασμένο φθινόπωρο επρόκειτο να διεξαχθούν οι τελικές βολές αξιολογήσεως των δύο τυφεκίων. Αυτό όντως πραγματοποιήθηκε και κατά την διαδικασία αυτή το Cyclone απέτυχε σε δοκιμές που εθεωρούντο “απαράβατες” προϋποθέσεις επιλογής. Έτσι, το TRG M10 της SAKO, παρουσιάζεται να προκρίνεται ως επιλογή. Υπ’ όψιν ότι το πρόγραμμα βολών εκτελέσθηκε από προσωπικό των δύο εταιρειών, προς επίδειξη των μέγιστων δυνατοτήτων των όπλων.
Εφόσον από πλευράς Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες, ακολούθως η υπόθεση εξελίχθηκε από την ΓΔΑΕΕ για τους περαιτέρω χειρισμούς, εν αναμονή τελικών αποτελεσμάτων και αναθέσεως συμβάσεως. Οι εξελίξεις παρουσιάζουν κάποια καθυστέρηση, λόγω της διαδικασίας επαναπροσδιορισμού των προτεραιοτήτων στα εξοπλιστικά προγράμματα που ζήτησε ο ΥΕΘΑ από τα τέλη του περασμένου έτους.
ΠΗΓΗ https://doureios.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου