Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

Αναβάθμιση M113: πάλι είχε απευθείας ανάδοχο η ΓΔΑΕΕ;


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Μεταξύ των προσφάτων αποφάσεων του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου (ΑΣΣ) ήταν η έγκριση μελέτης προγράμματος εκσυγχρονισμού των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού M113.

Η πραγματική είδηση, δεν άργησε να έλθει: χωρίς να χάσει καθόλου χρόνου, η ΓΔΑΕΕ απευθύνθηκε στην ισραηλινή διεύθυνση εξοπλισμών SIBAT, ζητώντας προτάσεις! Όταν οι Ισραηλινοί είδαν το αίτημα, μετά βίας συγκρατήθηκαν να μην βάλουν τα γέλια. Γιατί οι εταιρείες τους δεν ασχολούνται πλέον με αυτό το όχημα. Πέρασαν δεκαετίες από την εποχή που εφάρμοζαν πακέτα αναβαθμίσεως M113. Φυσικά επειδή δεν είναι κουτοί, όταν διαβλέπουν μία “έτοιμη” δουλειά, δεν θα χάσουν την ευκαιρία.

Το ενδιαφέρον είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες, το ΓΕΣ δεν έχει προδιαγράψει ακόμη τί θέλει συγκεκριμένα ως παρεμβάσεις, στο όχημα. Όμως η ΓΔΑΕΕ έσπευσε κι ας μην μπορεί ακόμη να απαντήσει τί ακριβώς επιθυμεί το ΓΕΣ.

Η περίπτωση θυμίζει το συγκινητικό ενδιαφέρον της ΓΔΑΕΕ στις αρχές του 2022, όταν έσπευσε να ζητήσει προσφορά για το πυραυλικό σύστημα SPIKE NLOS, όχι από την κατασκευάστρια εταιρεία Rafael, αλλά από την ισραηλινή Plasan, κατασκευάστρια οχημάτων. Όλως τυχαίως, η Plasan, συμμετείχε στο νέο σχήμα που είχε εξαγοράσει από το Ελληνικό Δημόσιο την ΕΛΒΟ και επί τριετία δεν έχει αναπτύξει βιομηχανική δραστηριότητα… Ήταν η εποχή που είχε ακυρώσει ο πρωθυπουργός το “εθνικό όχημα”.

Η περίπτωση είχε προκαλέσει τότε την αυτονόητη δυσαρέσκεια της Rafael, η οποία αντέδρασε με έντονες παραστάσεις, όπως και η SIBAT, για την μεθόδευση. Η Ελλάδα έγινε ρεζίλι και ο τότε ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος, αφού ζήτησε από την ΓΔΑΕΕ κι αυτή έστειλε δεύτερο αίτημα προσφοράς στην Rafael, στην επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ προσπαθούσε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Ο πρωθυπουργός και ο ΥΕΘΑ, ανέχθηκαν την κατάσταση και δεν έλαβαν μέτρα.

Και σήμερα, αυτή την φορά με τα M113, η ΓΔΑΕΕ, “ξέχασε” ότι υπάρχει OEM (Original Equipment Manufacturer) η αμερικανική BAE Systems. Γιατί δεν απευθύνθηκε σε αυτήν ανάλογο αίτημα;

Η ΓΔΑΕΕ “ξέχασε” επίσης, ότι υπάρχει μία ελληνική εταιρεία, η οποία έχει παρουσιάσει εδώ και καιρό, προτάσεις για συνολικές προσεγγίσεις αναβαθμίσεως, M113 HEL και ΛΕΩΝΙΔΑΣ 300, στον Ελληνικό Στρατό. Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, δεν θα έπρεπε να είναι το πρώτο που θα ερχόταν στις σκέψεις των αρμοδίων σε τέτοιες περιπτώσεις;

Το “ωραίο” στην προκειμένη περίπτωση, είναι ότι η ελληνική EODH, είναι η μόνη που έχει προτείνει ήδη ολοκληρωμένες λύσεις πακέτων αναβαθμίσεως, δηλαδή έχει ήδη επεξεργαστεί τις απαιτήσεις που μπορεί να διαβλέψει από πλευράς επιχειρησιακού χρήστη. Και αυτό επειδή η πολύχρονη στενή επαφή της με τον χώρο των αρμάτων και τεθωρακισμένων, της επιτρέπει να έχει άριστη εικόνα για το “οικοσύστημα” διαθέσιμων λύσεων στους επιμέρους τομείς και μπορούν να προσφερθούν. Και μάλιστα με κατάταξη κόστους, ώστε να επιτυγχάνεται η βέλτιστη σχέση κόστους προς απόδοση.

Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα και στρατό, μία εγχώρια πρόταση θα αντιμετωπιζόταν ευνοϊκότερα.

Έχουν κάτι ελκυστικότερο “κάτω από το τραπέζι” οι ξένες προσφορές, που το αγνοούν οι κοινοί θνητοί;

Έχουν κάποιοι αρμόδιοι συγκεκριμένη προσωπική “ατζέντα”, και προεπιλέγουν τον ανάδοχο κάθε φορά;

Είναι πάντα καλύτερες οι διακρατικές συμφωνίες με απευθείας αναθέσεις από μία εγχώρια ανάθεση;

Οι προϊστάμενοι πολιτικοί αρμόδιοι, δεν έχουν καταλάβει τίποτα ή δεν βρίσκουν κάτι σε αυτά τα περίεργα που δεν είναι εχέγγυο διαφάνειας και διασφαλίσεως του δημοσίου χρήματος ενώ εκθέτουν την χώρα διεθνώς;

ΠΗΓΗ https://doureios.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου