Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

Bloomberg: Ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την 13η δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας


Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει συζητήσεις για ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που σκοπεύει να εγκρίνει έως τις 24 Φεβρουαρίου - όταν θα συμπληρώνονται δύο χρόνια από την εισβολή στην Ουκρανία. 

Τα πιθανά μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και νέα περιοριστικά μέτρα κατά Ρώσων πολιτών και οντοτήτων, περισσότερους εμπορικούς περιορισμούς και νέες πρωτοβουλίες για να περιοριστεί η ικανότητα της Μόσχας να παρακάμπτει τις κυρώσεις του μπλοκ, τόσο μέσω τρίτων χωρών, όσο και εταιρειών εντός της Ε.Ε. μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο άτομα που με γνώση της υπόθεσης.

Οι πιθανές κυρώσεις συζητήθηκαν την Τετάρτη σε μια συνάντηση των πρεσβευτών του μπλοκ, όπου τα κράτη μέλη εξέτασαν πώς να στηρίξουν καλύτερα το Κίεβο μακροπρόθεσμα. Αλλά η επίτευξη συμφωνίας για τον 13ο γύρο κυρώσεων μέχρι τον επόμενο μήνα δεν θα είναι εύκολη, καθώς ο προηγούμενος γύρος απαίτησε πολλές εβδομάδες διαπραγματεύσεων.

Συνεχίζονται επίσης οι συζητήσεις σχετικά με τα σχέδια για τη δημιουργία ενός νέου ταμείου για την στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας, το οποίο ορισμένα κράτη της Ε.Ε. θέλουν να χρησιμοποιήσουν ως τρόπο ανανέωσης του τρέχοντος μηχανισμού χρηματοδότησης, γνωστό ως Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για την Ειρήνη.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για την Ειρήνη είναι ένα μέσο εκτός προϋπολογισμού που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ικανότητας της ΕΕ να προλαμβάνει συγκρούσεις, να οικοδομεί την ειρήνη και να ενισχύει τη διεθνή ασφάλεια. Στο πλαίσιο του Μηχανισμού, τα κράτη μέλη αποζημιώνονται για τα όπλα που στέλνουν στην Ουκρανία. Το μέγεθος του Μηχανισμού έχει επεκταθεί αρκετές φορές, αλλά οι αποφάσεις για τη διάθεση και την εκταμίευση κεφαλαίων απαιτούν ομόφωνη υποστήριξη από τα κράτη μέλη. Στην πράξη, αυτό επέτρεψε στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν να καθυστερήσει ή να ασκήσει βέτο στη βοήθεια προς την Ουκρανία.

Ο βραχίονας εξωτερικών υποθέσεων του μπλοκ, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, πρότεινε να δοθεί στο ταμείο ετήσιος προϋπολογισμός περίπου 5 δισ. ευρώ, αλλά αυτό δεν κατάφερε να οδηγήσει σε συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών. Οι αξιωματούχοι θα παρουσιάσουν σύντομα στα κράτη μέλη ένα νέο έγγραφο επιλογών, αναφέρουν οι πηγές. 

Η στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία θα συζητηθεί από τους υπουργούς Άμυνας της ΕΕ αργότερα αυτόν τον μήνα και ενδέχεται να προστεθεί στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο, προσθέτουν οι ίδιες πηγές. 

Ο κύριος στόχος αυτής της Συνόδου Κορυφής θα είναι να ξεκλειδώσει η πολυετής οικονομική βοήθεια 50 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία, αφού η Ουγγαρία άσκησε βέτο στη στήριξη τον Δεκέμβριο.

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου