ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ EUROKINISSI / ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Το πράσινο φως για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση «Aspides» με τη φρεγάτα «Ύδρα» του Πολεμικού Ναυτικού έδωσε το ΚΥΣΕΑ, κατά τη σημερινή συνεδρίασή του, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά από σχετική πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια.
Η φρεγάτα πρόκειται να αποπλεύσει προς την περιοχή τις επόμενες ημέρες, με στόχο την προστασία των εμπορικών πλοίων από τους αντάρτες Χούθι.
Νωρίτερα, τη φρεγάτα «Ύδρα» επισκέφθηκε ο Νίκος Δένδιας.
Η φρεγάτα «Ύδρα» καθελκύθηκε στο Αμβούργο τον Ιούνιο του 1991 και παραδόθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό τον Οκτώβριο του 1992. Έχει μήκος 117 μέτρα, εκτόπισμα 3.350 τόνους και μέγιστη ταχύτητα 30 κόμβους. Ο οπλισμός της περιλαμβάνει ένα πυροβόλο 5 ιντσών/54, δύο συστήματα εγγύς προστασίας Phalanx, οχτώ Κ/Β Ε/Ε Harpoon, 16 Κ/Β Ε/Α ESSM (Envolved Sea Sparrow Missile), δύο τριπλούς Τ/Λ Mk32, εκτοξευτή ΗΝ αντιμέτρων και ανάλογο ΗΝ εξοπλισμό. Επίσης έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει ελικόπτερο S-70B-6 Aegean Hawk.
Μείωση μεταναστευτικών ροών
Στο τραπέζι του ΚΥΣΕΑ βρέθηκε και το μεταναστευτικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, καταγράφεται σημαντική μείωση των ροών. Η μείωση των ροών αφορά στο θαλάσσιο σύνορο κυρίως στο νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου παρατηρείται πολύ μεγάλη βελτίωση, ενώ στο χερσαίο σύνορο στον Έβρο οι ροές έχουν ελαχιστοποιηθεί.
Πηγές του ΚΥΣΕΑ υπογράμμιζαν ότι το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου παρακολουθεί με προσοχή την ροή που έχει παρατηρηθεί από τη νοτιοανατολική ακτή της Λιβύης. Πεποίθηση είναι ότι η αντιμετώπιση των παράνομων ροών περνά μέσα από: α. την αυστηρή φύλαξη των συνόρων, β. την καλύτερη συνεργασία με τις χώρες διέλευσης όπως η Τουρκία αλλά και με τις χώρες προέλευσης όπως η Αίγυπτος, γ. τη γρήγορη επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου (η Ελλάδα καταγράφει από τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ευρώπη), δ. την επιτάχυνση των επιστροφών και σε αυτό θα συμβάλλει ο επικείμενος διορισμός του προσφάτως θεσμοθετημένου Εθνικού Συντονιστή Επιστροφών, και ε. τη στενότερη δυνατή ευρωπαϊκή συνεργασία και σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο.
Δήλωση Παύλου Μαρινάκη
Σε ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου σημειώνεται χαρακτηριστικά σε σχέση με τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ:
«Υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συνεδρίασε, σήμερα, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).
Κατά τη συνεδρίαση εγκρίθηκε, μετά από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, η συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση «Aspides» για την προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.
Μετά από πρόταση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστου Στυλιανίδη, αποφασίστηκε η παράταση για ένα έτος, της θητείας του εν ενεργεία Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχου Λ.Σ. Γεώργιου Αλεξανδράκη.
Το ΚΥΣΕΑ ενημερώθηκε από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη, σχετικά με την πορεία του μεταναστευτικού, τη μεγάλη μείωση των μεταναστευτικών ροών και τη σταδιακή αποσυμφόρηση του Εθνικού Συστήματος Υποδοχής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Καιρίδης οι διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου έχουν μειωθεί πάνω από 25% σε σχέση με τις αρχές Ιανουαρίου.
Μετά από πρόταση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, αποφασίστηκε η τροποποίηση του Σχεδίου «Αιγίς», για την προμήθεια 300 νέων οχημάτων για τις δασικές υπηρεσίες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου