Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Αποκάλυψη New York Times: Η CIA έχει 12 μυστικές βάσεις στην Ουκρανία


Τι ρόλο παίζουν οι μυστικές βάσεις της CIA στην Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία

Μυστικές στρατιωτικές βάσεις στην Ουκρανία φέρεται να διαθέτει η CIA, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα των New York Times.

Οι βάσεις φέρονται να είναι 12, ενώ όπως γράφει η εφημερίδα, ο επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς επισκέφθηκε για 10η φορά από την έναρξη του πολέμου την Ουκρανία, με σκοπό να καθησυχάσει τους φόβους των Ουκρανών ότι θα σταματήσει η στήριξη από τις μυστικές υπηρεσίες, λόγω του γεγονότος ότι το Κογκρέσο καθυστερεί την έγκριση της βοήθεας προς την Ουκρανία. Πολλές φορές οι βάσεις αυτές είναι υπόγειες σε καταφύγια που έχουν χτιστεί μέσα στο δάσος.

Αυτή όμως δεν είναι η μόνη αποκάλυψη. Κάποιες βάσεις χρηματοδοτούνται σχεδόν πλήρως και εν μέρει εξοπλίζονται από τη CΙΑ.

Από το 2014 η παρουσία της CIA

H αποκάλυψη έρχεται μετά από 200 συνεντεύξεις με αξιωματούχους και πρώην αξιωματούχους στην Ουκρανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι επιχειρήσεις της CIA στην Ουκρανία χρονολογούνται από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2014, μετά την απόδραση του προέδρου της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, και κατέστησαν δυνατή, μεταξύ άλλων, την εκπαίδευση πολλών ειδικών των μυστικών υπηρεσιών στις τάξεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών ασφαλείας: ένας από αυτούς θα ήταν ο Κίριλο Μπουντάνοφ, σήμερα επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας.

Όλα άρχισαν πριν από τον πόλεμο, όταν οι Ουκρανοί απέδειξαν την αξία τους στους Αμερικανούς συλλέγοντας υποκλοπές που βοήθησαν να αποδειχθεί η εμπλοκή της Ρωσίας στην κατάρριψη ενός εμπορικού αεροσκάφους το 2014, της πτήσης 17 της Malaysia Airlines. Οι Ουκρανοί βοήθησαν επίσης τους Αμερικανούς να κυνηγήσουν τους Ρώσους πράκτορες που παρενέβησαν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, γύρω στο 2016 η CIA άρχισε να εκπαιδεύει μια ειδική μονάδα των ουκρανικών δυνάμεων, γνωστή ως «Μονάδα 2245», με αποστολή να επιχειρεί πέρα από τα σύνορα και να παίρνει στην κατοχή της ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και στρατιωτικά συστήματα επικοινωνίας για να τα παραδώσει σε τεχνικούς της CIA για δραστηριότητες αποκρυπτογράφησης.

Ο Μπουντάνοφ επρόκειτο να υπηρετήσει ακριβώς σε αυτή τη μονάδα. Η CIA φέρεται επίσης να βοήθησε στην εκπαίδευση «μιας νέας γενιάς Ουκρανών κατασκόπων που εργάζονταν στη Ρωσία, σε όλη την Ευρώπη, στην Κούβα και σε άλλα μέρη όπου η Ρωσία διατηρεί σημαντική παρουσία».

Οι λεπτομέρειες της συνεργασίας μεταξύ των αμερικανικών και των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών λέγεται ότι είναι «ένα καλά φυλασσόμενο μυστικό εδώ και μια δεκαετία» και η αποτυχία του Κογκρέσου να αναχρηματοδοτήσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία θα μπορούσε να «αναγκάσει τη CIA να μειώσει κάποιες από αυτές τις δραστηριότητες».

Μάλιστα αξιωματικοί της CIA παρέμειναν σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία στη δυτική Ουκρανία όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν εκκένωσε το αμερικανικό προσωπικό τις εβδομάδες πριν από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022. Κατά τη διάρκεια της εισβολής, οι αξιωματικοί μετέφεραν κρίσιμες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των σημείων όπου η Ρωσία σχεδίαζε χτυπήματα και ποια οπλικά συστήματα θα χρησιμοποιούσε.

«Χωρίς αυτούς, δεν θα υπήρχε τρόπος να αντισταθούμε στους Ρώσους ή να τους νικήσουμε», δήλωσε ο Ιβάν Μπακάνοφ, ο οποίος ήταν τότε επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών της Ουκρανίας, της S.B.U.

Ο ρόλος του Πούτιν

Όπως σημειώνουν οι NYT ήταν ο ίδιος ο Πούτιν που έφερε τη CIA στην Ουκρανία. Έχοντας εμμονή με το να «χάσει» την Ουκρανία από τη Δύση, ο Πούτιν παρενέβαινε τακτικά στο πολιτικό σύστημα της Ουκρανίας, επιλέγοντας ηγέτες που πίστευε ότι θα κρατούσαν την Ουκρανία στην τροχιά της Ρωσίας χωρίς αποτέλεσμα.

Προς τα τέλη του 2021, σύμφωνα με ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο κ. Πούτιν ζύγιζε αν θα ξεκινήσει την εισβολή του σε πλήρη κλίμακα όταν συναντήθηκε με τον επικεφαλής μιας από τις κύριες ρωσικές κατασκοπευτικές υπηρεσίες, ο οποίος του είπε ότι η CIA, μαζί με τη βρετανική MI6, ελέγχουν την Ουκρανία και τη μετατρέπουν σε προγεφύρωμα για επιχειρήσεις κατά της Μόσχας.

Αλλά η έρευνα των Times διαπίστωσε ότι ο Πούτιν και οι σύμβουλοί του παρερμήνευσαν τα γεγονότα. Η CIA δεν πίεσε την είσοδό της στην Ουκρανία. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν συχνά απρόθυμοι να εμπλακούν πλήρως, φοβούμενοι ότι οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν μπορούσαν να είναι αξιόπιστοι και ανησυχώντας μήπως προκαλέσουν το Κρεμλίνο.

Ωστόσο, ένας στενός κύκλος αξιωματούχων των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών άνοιξε δίαυλο επικοινωνίας με τη CIA και σταδιακά έγινε ζωτικής σημασίας για τους Αμερικανούς. Το 2015, ο στρατηγός Βαλερί Κοντρατιούκ, τότε επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, έφτασε σε μια συνάντηση με τον αναπληρωτή σταθμάρχη της CIA και χωρίς προειδοποίηση παρέδωσε μια στοίβα άκρως απόρρητων αρχείων.

Αυτή η αρχική δόση περιείχε μυστικά σχετικά με τον Βόρειο Στόλο του ρωσικού Ναυτικού, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με τα τελευταία σχέδια ρωσικών πυρηνικών υποβρυχίων. Σε λίγο καιρό, ομάδες αξιωματικών της CIA. έφευγαν τακτικά από το γραφείο του με σακίδια γεμάτα έγγραφα.

Αυτή ήταν η αρχή. Ωστόσο η CIA είχε κόκκινες γραμμές δεν θα βοηθούσε τους Ουκρανούς να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις. Ωστόσο οι Ουκρανοί εκμεταλλευόμενοι την εκπαίδευση που είχαν από τους Αμερικανούς πήραν την κατάσταση στα χέρια τους.

ΠΗΓΗ https://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου