Οι τελευταίες δυο εβδομάδες του Ιανουαρίου τηρούν αρκετές προϋποθέσεις να μείνουν στην οικονομική ιστορία της χώρας. Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις λόγοι γι’ αυτό.
Ο πρώτος έχει να κάνει με την επιτυχία του 10ετούς ομολόγου που εξέδωσε η Ελλάδα.
Ο δεύτερος, η επιτυχία που σημείωσε η δημόσια εγγραφή και η είσοδος του Αεροδρομίου Αθηνών στο χρηματιστήριο.
Και ο τρίτος, με τις προβλέψεις της διοίκησης της ΔΕΗ πως μέχρι το 2030 τα λειτουργικά της κέρδη θα φτάσουν τα 3 δισ. ευρώ.
Χαμηλότερα από ΗΠΑ και ΗΒ
Η Ελλάδα την εβδομάδα που πέρασε βγήκε στις αγορές με ένα δεκαετές ομόλογο και δανείστηκε 4 δισ. ευρώ με επιτόκιο περί το 3,37%. Το επιτόκιο αυτό είναι χαμηλότερο από το επιτόκιο με το οποίο δανείζονται χώρες όπως η Ιταλία, το Η.Β. και οι ΗΠΑ.
Επιπλέον, η Ελλάδα ζητούσε 4 δισ. ευρώ και οι προσφορές των διεθνών επενδυτών έφτασαν τα 35 δισ. ευρώ.
Επίσης, 10ετές ομόλογο σημαίνει πως οι δανειστές θα εισπράξουν τα κεφάλαια που δάνεισαν την Ελλάδα το 2034, ήτοι δυο χρόνια μετά τη λήξη του μορατόριουμ που υπάρχει σε σχέση με το χρέος της χώρας.
Τούτο σημαίνει πως οι διεθνείς αγορές πιστεύουν πως η Ελλάδα, το 2033 θα εξέλθει ομαλά από την "θερμοκοιτίδα" προστασίας που βρίσκονται τα 2/3 του υπέρογκου χρέους της. Όπως είναι γνωστό τα 2/3 του ελληνικού χρέους βρίσκονται "κλειδωμένα" στα θησαυροφυλάκια των Ευρωπαίων εταίρων με χαριστικά πλέον επιτόκια περί το 1,5%. Τα τοκογλυφικά των αντιμνημονιακών της περασμένης δεκαετίας τελικά αποδεικνύονται χαριστικά.
Το αεροδρόμιο
Αν χρειαζόταν μία επιπλέον απόδειξη ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει δυναμικά, αυτή την έδωσε η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή (IPO) εταιρείας στη χώρα εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες, ανέφερε πριν λίγες μέρες το Bloomberg.
Το δημοσίευμα αφορούσε τη διάθεση του 30% των μετοχών του αεροδρομίου "Ελ. Βενιζέλος" στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η συνολική ζήτηση, που εκδηλώθηκε από διεθνείς και Έλληνες επενδυτές στην Τιμή Διάθεσης, ξεπέρασε τα 8 δισ., σημειώνοντας υπερκάλυψη περίπου 12 φορές για το σύνολο της Συνδυασμένης Προσφοράς.
"H οικονομία της Ελλάδας σημείωσε καλύτερες επιδόσεις από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες πέρυσι, καθιστώντας την οικονομική κρίση της χώρας πριν από περισσότερα από 10 χρόνια μια μακρινή ανάμνηση" σημειώνει το δημοσίευμα του Bloomberg.
Τέτοια σχόλια για την Ελλάδα έχουμε να τα διαβάσουμε από τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 όταν η οικονομία αναπτυσσόταν ταχύτερα από αυτή της Ιαπωνίας.
Η επιστροφή του "ασώτου"
Η ΔΕΗ μέχρι το 2019 ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας με τους συνδικαλιστές που είχαν ορίσει για διοίκηση οι ιθύνοντες της προηγούμενης κυβέρνησης να έχουν εκφωνήσει ήδη τους επικήδειους.
Κανένας δεν πίστευε πως αυτή η εταιρεία με τις υποχρεώσεις να ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ θα μπορούσε να αποφύγει τη χρεοκοπία και την εν λειτουργία εκκαθάριση προκειμένου να μην μείνει η χώρα χωρίς ρεύμα.
Το πιθανότερο σενάριο που διαφαινόταν πριν το 2019 ήταν πως τα "διαμάντια του στέμματος", όπως τα υδροηλεκτρικά και οι μονάδες φυσικού αερίου, θα εκποιούνταν σε κάποιους ιδιώτες αντί πινακίου φακής με τις τράπεζες, το κράτος και τους φορολογούμενους να φορτώνονται τη ζημιά αρκετών δισ. ευρώ.
Αυτό ήταν η κατάληξη του σχεδίου των κρατιστών της αριστεράς.
Τα πράγματα όμως εξελίχθηκαν εντελώς αντίθετα.
Πριν από λίγες μέρες η διοίκηση της ιδιωτικής πλέον ΔΕΗ, αφού η κρατική συμμετοχή έχει πέσει κάτω από το 50%, ανακοίνωσε πως μετά την εξαγορά στη Ρουμανία, σχεδιάζει εξαγορά και στη Βουλγαρία δημιουργώντας έναν ενεργειακό διάδρομο με άξονα την Ελλάδα. Τούτο αυξάνει σημαντικά τη γεωπολιτική επιρροή και σημασία της Ελλάδας στην περιοχή.
Αναλυτικά, η διοίκηση σε παρουσίαση σε διεθνείς επενδυτές στο Λονδίνο ανέφερε πως μεταξύ 2024 και 2026 η ΔEΗ στοχεύει σε:
- Αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας με το EBITDA του ομίλου να αναμένεται να φτάσει τα 2,3 δισ. το 2026 (μια αύξηση της τάξης του 35% σε σχέση με τα 1,7 δισ. που ήταν ο παλαιότερος στόχος για το 2026). Για το 2030, ο Όμιλος στοχεύει σε EBITDA 3 δισ. περίπου.
- Αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος κατά 18% σε ετήσια βάση παρά την παράλληλη απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2026.
- Αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ, οι οποίες θα αποτελούν παραπάνω από τα 2/3 της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος το 2026 από 43% σήμερα και επενδύσεις σε σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας. Ο Όμιλος ΔEΗ στοχεύει να έχει 8,9 GW εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ το 2026.
Συνολικές επενδύσεις 9 δισ. στην τριετία, κυρίως σε ΑΠΕ, αναβάθμιση δικτύων και νέες δραστηριότητες, αυξημένες κατά 130% σε σχέση με την τριετία 2021-2023, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν κυρίως από τις λειτουργικές ταμειακές ροές του Ομίλου και δανεισμό, το 80% του οποίου έχει ήδη εξασφαλισθεί.
- Επέκταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και εκμετάλλευση των δυνατοτήτων δημιουργίας αξίας μεταξύ των χωρών, μέσω του ενεργειακού διαδρόμου που δημιουργείται.
- Είσοδος σε νέες συναφείς αγορές, όπως τα δίκτυα οπτικών ινών, και περαιτέρω ανάπτυξη των νέων δραστηριοτήτων που έχουν ήδη ξεκινήσει, όπως η ηλεκτροκίνηση.
Η επάνοδος της ΔΕΗ στο προσκήνιο ίσως πρέπει να αποτελέσει ένα case study για το πως μια χρεοκοπημένη χώρα σαν την Ελλάδα μπορεί να επανακάμψει.
Όλοι πίστευαν πως τα πανίσχυρα κομματοκρατούμενα συνδικάτα που συνδιοικούσαν την εταιρεία θα την έσερναν μαζί τους στον "τάφο". Αντιθέτως, οι εργαζόμενοι με τα σωστά κίνητρα στήριξαν την ιδιωτικοποίηση και αναδιοργάνωση του ομίλου.
Αυτό ενδεχομένως να αποτελεί υπόδειγμα για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του κράτους και κυρίως της οικονομίας.
Οι τρεις παραπάνω ειδήσεις, μεταξύ και αρκετών άλλων, αποτελούν δείγματα πως κάτι αλλάζει στη χώρα.
Οι ξένοι αγοράζουν Ελλάδα σαν "τρελοί" ή έχουν λεφτά για πέταμα ή κάτι βλέπουν.
Όσο σκεπτικιστής και επιφυλακτικός οφείλει να είναι κάποιος (ιδίως δημοσιογράφος) αυτό οφείλει να το αναγνωρίσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου