Αυτό που με απόλυτη βεβαιότητα λεγόταν και γραφόταν ήταν ότι ο Πούτιν θα επικρατούσε συντριπτικά(!) στις εκλογές, εγκαινιάζοντας άλλα έξι χρόνια ως πρόεδρος της Ρωσίας (υπό κανονικές συνθήκες…).
Οι ισχυρότερες ενδείξεις ήρθαν στην προ ημερών ομιλία του Πούτιν για την κατάσταση του έθνους. Αυτή δεν είναι κενή προπαγάνδα, αλλά αντανάκλαση σχεδίων για ιδεολογική επέκταση, εξαγωγή του εκκεντρικού «πουτινισμού» σε δυτικές χώρες, ενεργό αποσταθεροποιητική δουλειά με πιθανούς «φίλους» (ακροδεξιούς και ακροαριστερούς). Με άλλα λόγια, το γεωπολιτικό πεδίο μάχης για τις αξίες μετακινείται για άλλη μια φορά σε δυτικό έδαφος. Οι ορίζοντες αυτού του «ιερού πολέμου» (πουτινικής μορφής) έχουν πλέον διευρυνθεί.
1 Ο πόλεμος δεν θα τελειώσει
Πάνω από δύο χρόνια μετά τη μαζική εισβολή στην Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αυτήν τη στιγμή οριακή δυναμική, στηριζόμενες στη κατάληψη της βιομηχανικής πόλης Avdiyivka Το κόστος, όσον αφορά τους Ρώσους στρατιώτες και εξοπλισμό, είναι σε μια κλίμακα που δεν έχει παρατηρηθεί από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με πάνω από 320.000 στρατιώτες (νεκρούς τραυματίες και αγνοούμενους) ως και χιλιάδες όπλα, τανκς, οχήματα και οπλικά συστήματα να έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με δυτικούς υπολογισμούς. Συνεπώς συνέχιση και επέκταση του πολέμου.
2 Περισσότερα όπλα, λιγότερο βούτυρο
Η οικονομία της Ρωσίας έχει μεταμορφωθεί και έχει τεθεί σε πολεμική βάση. Η τεράστια βιομηχανική βάση της χώρας έχει χρησιμοποιηθεί για να παράγει τα όπλα που απαιτούνται για να συμβαδίσει με την καταστροφή τους από την Ουκρανία. Τα δύο πρώτα χρόνια, το Κρεμλίνο διέθεσε περισσότερα από 30 τρισεκατομμύρια ρούβλια (325 δισεκατομμύρια δολάρια) για την πολεμική προσπάθεια και οι ειδικοί εκτιμούν ότι το μερίδιο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος που καταλαμβάνεται από τις στρατιωτικές δαπάνες και τις δαπάνες ασφαλείας θα ξεπεράσει το 8% φέτος.
3 Αλλαγή φρουράς
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πούτιν αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία μιας νέας εθνικής ελίτ. Μεταξύ της τρέχουσας «ελίτ» είναι οι σύμβουλοι του Πούτιν -οι έμπιστοι του εσωτερικού κύκλου, η ισχυρή προεδρική διοίκηση, η ευρύτερη κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν-, μια ομάδα που ήταν σχετικά σταθερή τα τελευταία χρόνια. Μερικοί από τους έμπιστούς του ηλικιακά γερνούν σε στρατό, μυστικές υπηρεσίες κ.λπ. Αρα προσεχώς έρχονται αλλαγές μέσα στον κλειστό κύκλο του.
4 Συνέχεια σκληροπυρηνικής στάσης με τη Δύση.
Η εγχώρια δημοτικότητα του Πούτιν έχει υποστηριχθεί από την «ευημερία» που απολαμβάνει μια αυξανόμενη μεσαία τάξη ξεκινώντας από το 2000, καθώς και από την εικόνα του ως σφιχτού ηγέτη μετά από μια ταραχώδη δεκαετία του Μπόρις Γιέλτσιν. Αυτό περιλαμβάνει το να αντισταθεί στη Δύση, στο ΝΑΤΟ και ειδικότερα τις ΗΠΑ, τις οποίες το Κρεμλίνο αντιλαμβάνεται ως υπαρξιακή απειλή. Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες και γνωστοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα δοκιμάσει απευθείας το ΝΑΤΟ, για να δει πώς η Συμμαχία θα απαντήσει στη Μόσχα.
5 Η διαφωνία δεν θα είναι ανεκτή
Τέλος, από το 2012, όταν ο Πούτιν επέστρεψε στην προεδρία, η κυβέρνηση έχει στριμώξει την κοινωνία των πολιτών, ΜΚΟ, ομάδες δικαιωμάτων, ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και άλλα. Δεκάδες άτομα και οργανώσεις έχουν μπει σε μαύρη λίστα, απειλούνται με δίωξη, χρεοκόπησαν ή εκδιώχθηκαν από τη χώρα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιτάχυνε περαιτέρω την κίνηση προς τις πολιτικές του αστυνομικού κράτους, με τους νομοθέτες να ποινικοποιούν όποιον αμφισβητεί τον πόλεμο. Τον περασμένο μήνα, η «πολιορκημένη αντιπολίτευση» υπέστη ένα πλήγμα όταν ο Αλεξέι Ναβάλνι, «ο σταυροφόρος κατά της διαφθοράς», έσβησε σε μια φυλακή της Αρκτικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου