Σάββας Ιακωβίδης
Οι διακηρύξεις Χριστοδουλίδη για ετοιμότητα διαπραγμάτευσης «ακόμα και αύριο», χωρίς πολιτική, διπλωματική και αμυντική ισχύ, μέσα σε ένα ζοφερό, ασταθές και επικίνδυνο τοπικό, περιφερειακό και διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον, που μεταβάλλεται διαρκώς και όπου η ισχύς επιβάλλει τους κανόνες, φαντάζουν ως παιδικά πυροτεχνήματα προς εντυπωσιασμόν αφελών.
Ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι και αυτός ο Πρόεδρος φαίνεται πως δεν έχει σχέδιο Β’ για αντιμετώπιση παντός πολιτικού ή στρατιωτικού ενδεχομένου
Οι πολιτικές εξαγγελίες επικοινωνιακού χαρακτήρα συντρίβονται πάντα στον γρανίτη της σκληρής πραγματικότητας. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επιμένει να αιθεροβατεί. Δεν περνά ημέρα χωρίς να δηλώνει ότι είναι έτοιμος για συνομιλίες «από εκεί μου μείναμε, στο Crans Montana», «ακόμα και αύριο»! Μετά από νέα συνάντηση του Ν. Χριστοδουλίδη με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ο Κυβ. Εκπρόσωπος, Κ. Λετυμπιώτης, σε δηλώσεις του είπε: «Έχουμε μεταφέρει τη δική μας ετοιμότητα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν, είμαστε έτοιμοι να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ακόμα και αύριο, εντός του συμφωνημένου πλαισίου, από το σημείο που έχουν διακοπεί, και αυτό το οποίο έχει σημασία είναι ότι όλοι είμαστε δεσμευμένοι από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ».
Ο Κύπριος Πρόεδρος εκφράζει καθημερινά την ετοιμότητά του να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό. Οι δηλώσεις του στοχεύουν, πρώτον, να βεβαιώσουν τρίτους παρεμβαλλόμενους ότι η Λευκωσία είναι πανέτοιμη να παρακαθίσει στο τραπέζι του διαλόγου και να διαπραγματευτεί λύση του προβλήματος στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Δεύτερον, να καταδείξουν ότι η τουρκική πλευρά είναι αδιάλλακτη και δεν συναινεί σε επανέναρξη συνομιλιών «από εκεί που μείναμε». Τρίτον, ο Ν. Χριστοδουλίδης είναι επίσης έτοιμος να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να ευοδωθούν οι συνομιλίες, αν κάποτε επαναρχίσουν. Η επιμονή του για επανέναρξη διαπραγματεύσεων είναι αιτιολογημένη επειδή ο χρόνος λειτουργεί σε βάρος της ελληνικής πλευράς. Μόνο που ο Κύπριος Πρόεδρος καμώνεται να ξεχνά τον… Τούρκο ξενοδόχο και τις ανένδοτες θέσεις που προτάσσει για λύση δύο κρατών.
Το λεγόμενο «συμφωνημένο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», που έγινε η απελπισμένη πλην ολέθρια παντιέρα της ελληνικής πλευράς, έχει απορριφθεί και ενταφιαστεί από την τουρκική πλευρά εδώ και τρία χρόνια! Οι Τούρκοι επιμένουν και ο Τ/κ κατοχικός ηγέτης, Τατάρ, το επανέλαβε ξανά στην προσωπική απεσταλμένη του Γκουτέρες: «Οποιαδήποτε νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό θα πρέπει να βασίζεται στην αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος της τουρκοκυπριακής πλευράς». Μιλώντας (2/3/2024) στο 3ο Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας, που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Ερντογάν και φιλοξενήθηκε από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ο Τατάρ διαμήνυσε για πολλοστή φορά ότι η τ/κ πλευρά δεν θα επενδύσει σε ένα «εξαντλημένο και νεκρό μοντέλο λύσης», δηλαδή τη διζωνική ομοσπονδία. Πρόσθεσε ότι «νέες και επίσημες διαπραγματεύσεις δεν θα ξεκινήσουν έως ότου επιβεβαιωθεί η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς» των Τ/κ.
Ο εκλεκτός συνάδελφος, Κώστας Βενιζέλος, σε ανάλυσή του (4/2/2024, στον «Φιλελεύθερο») επισημαίνει ότι οι Τούρκοι θεωρούν ως σημείο εκκίνησης πιθανών νέων συνομιλιών την άτυπη πενταμερή, που πραγματοποιήθηκε 27-29 Απριλίου 2021, στη Γενεύη. Στη Γενεύη, γράφει ο συνάδελφος, ο Ερσίν Τατάρ κατέθεσε έγγραφο έξι σημείων, στο οποίο τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως «οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στη μελλοντική σχέση μεταξύ των δύο ανεξάρτητων κρατών. Το περιουσιακό, την ασφάλεια, την αναπροσαρμογή των συνόρων, καθώς και στις σχέσεις με την Ε.Ε.». Σημειώνεται ακόμα πως «τα δύο κράτη θα αναγνωρίσουν αμοιβαία το ένα το άλλο και οι τρεις εγγυήτριες χώρες θα τα υποστηρίξουν». Πέραν αυτών των θέσεων, οι Τούρκοι είχαν κλιμακώσει τις παραβιάσεις και καταλήψεις τμημάτων της «νεκρής ζώνης».
Τον περ. Δεκέμβριο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έστειλε επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ και υπογράμμισε ότι «αυτές οι κλιμακούμενες παραβιάσεις από τις Τουρκικές Δυνάμεις μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρή κρίση». Αντί να αξιοποιήσει την κρίση και να καταγγείλει την κατοχική Τουρκία ή και να την προειδοποιήσει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα εμποδίσει την ενταξιακή πορεία της, ο Ν. Χριστοδουλίδης εξήγγειλε 14 μονομερή ΜΟΕ για τους Τ/κ, εμφανώς για να τους καλοπιάσει. Παράλληλα, υποστήριξε ξανά τη διασύνδεση των Ευρωτουρκικών και Ελληνοτουρκικών με το Κυπριακό, υποβάλλοντας πως, βελτίωση σε αυτούς τους δύο σημαντικούς τομείς θα είχε, αντανακλαστικά, και θετικές επιπτώσεις στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Ο Κύπριος Πρόεδρος, όπως και ο προκάτοχος και μέντοράς του, Ν. Αναστασιάδης, δίνει την εντύπωση ότι γνωρίζει καλύτερα από τους Τούρκους ποια είναι τα εθνικά συμφέροντά τους στην Κύπρο.
Αλλ’ οι Τούρκοι δεν καταλαβαίνουν μια τέτοια… υψηλή πολιτική. Μετά τα Στροβίλια, προωθήθηκαν και ο κατοχικός στρατός επέκτεινε τον έλεγχό του στην Αυλώνα, στο γήπεδο της Τσετίνγκαγια, στην περιοχή δυτικά του ξενοδοχείου Λήδρα Πάλας συμπεριλαμβανομένης της οδού Ερεχθείου, στη Λευκωσία και, φυσικά, στην Πύλα, όπου δημιούργησαν νέα τετελεσμένα με την αρπαγή της μισής τουλάχιστον νεκρής ζώνης. Η πόλη της Λάρνακας, το Διεθνές Αεροδρόμιό της και η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου είναι πλέον έρμαιο στις αρπακτικές, επιθετικές διαθέσεις του Αττίλα. Το κατεχόμενο αεροδρόμιο Λευκονοίκου, που κατασκευάστηκε με ΝΑΤΟϊκές προδιαγραφές, φιλοξενεί σμήνος drones μπαϊρακτάρ, ενώ σχεδιάζεται μεγάλη ναυτική βάση για μόνιμη μεταστάθμευση σκαφών του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Μετά τη μεταφορά νερού από την Τουρκία, πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε και ηλεκτρική διασύνδεση της Τουρκίας με τα κατεχόμενα, όπου τα πάντα τουρκοποιούνται και ισλαμοποιούνται.
Η κατάσταση στην Κύπρο δεν είναι απλώς κρίσιμη. Είναι εφιαλτική. Ο Αττίλας, με δύναμη πέραν των 45.000 ανδρών, βρίσκεται επί 24ώρου βάσεως σε επιθετική διάταξη και εξοπλίζεται συνεχώς, ενώ η Εθνική Φρουρά ακόμα να αναβαθμιστεί οπλικά και τεχνολογικά, αφού και ο νυν Πρόεδρος, παρά τις προεκλογικές διαβεβαιώσεις του, αφαιρεί αντί να προσθέτει χρήματα για την άμυνα της Κύπρου. Το χειρότερο και εθνικά οδυνηρό: Είναι διάχυτη η πεποίθηση μεταξύ των Ελλήνων ότι ακόμα περισσότερο η Κύπρος κείται μακράν της Ελλάδος, αφού η Αθήνα φαίνεται να προωθεί και να εστιάζει στον διάλογο με την Τουρκία, η οποία αναμένει να παραλάβει τα F-16 και παράλληλα επεκτείνει τις νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες της στην Αφρική, στην Ασία και στη Ν. Αμερική. Η αθηναϊκή «ελίτ» αρνείται να κατανοήσει ότι απώλεια της Κύπρου θα συρρικνώσει την Ελλάδα.
Οι διακηρύξεις Χριστοδουλίδη για ετοιμότητα διαπραγμάτευσης «ακόμα και αύριο», χωρίς πολιτική, διπλωματική και αμυντική ισχύ, μέσα σε ένα ζοφερό, ασταθές και επικίνδυνο τοπικό, περιφερειακό και διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον, που μεταβάλλεται διαρκώς και όπου η ισχύς επιβάλλει τους κανόνες, φαντάζουν ως παιδικά πυροτεχνήματα προς εντυπωσιασμόν αφελών. Ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι και αυτός ο Πρόεδρος φαίνεται πως δεν έχει σχέδιο Β’ για αντιμετώπιση παντός πολιτικού ή στρατιωτικού ενδεχομένου, σε περίπτωση -βέβαιου-αδιεξόδου, ενώ επιταχύνεται η ισλαμοποίηση-τουρκοποίηση των κατεχομένων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου