Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ρωσία: «Στρατιωτικοί στόχοι ενδέχεται να γίνουν αεροδρόμια της Πολωνίας, Ρουμανίας, Μολδαβίας»


Μάρτιος 29, 2024. Ελλάδα.

Η Ρωσία θεωρεί νόμιμο στόχο τα αεροδρόμια από τα οποία θα απογειώνονται τα F-16 και θα δρουν στην Ουκρανία.

Αυτό δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Εκτός από την ίδια την Ουκρανία, αυτά τα αεροσκάφη ενδέχεται να καταλήξουν στο έδαφος της Πολωνίας και της Ρουμανίας.

Οι ειδικοί δεν αποκλείουν επίσης την επιλογή χρήσης των αεροδρομίων της Μολδαβίας, η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ώστε να μην συγκρουστεί άμεσα η Συμμαχία με τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι εάν μαχητικά F-16 συμμετάσχουν στη σύγκρουση στην Ουκρανία, τα οποία απογειώνονται από αεροδρόμια τρίτων χωρών, τότε τέτοια αεροδρόμια θα γίνουν νόμιμος στόχος για τον ρωσικό στρατό.

Οι δηλώσεις του αρχηγού του κράτους έγιναν κατά τη διάρκεια συνομιλίας με στρατιωτικούς πιλότους σε ταξίδι – επίσκεψη εργασίας στην περιοχή Τβερ.

Ο Πούτιν είπε ότι πιθανές παραδόσεις F-16 στην Ουκρανία δεν θα αλλάξουν την κατάσταση στο πεδίο της μάχης.

«Θα καταστρέψουμε τα αεροσκάφη τους όπως ακριβώς καταστρέφουμε τα άρματα μάχης, τα τεθωρακισμένα οχήματα και τον άλλο εξοπλισμό τους σήμερα, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών συστημάτων πυραύλων εκτόξευσης», είπε ο πρόεδρος, υπενθυμίζοντας ότι τα F-16 είναι φορείς πυρηνικών όπλων και υποσχέθηκε να το λάβει υπόψη στον πολεμικό σχεδιασμό.

Όπως σημειώνεται ορισμένες δυτικές χώρες σχεδιάζουν να μεταφέρουν στην Ουκρανία αμερικανικά μαχητικά F-16, τα οποία λειτουργούν σε περισσότερες από είκοσι χώρες. Τον Φεβρουάριο, ο επικεφαλής του Υπουργείου Άμυνας της Δανίας, Troels Lund Poulsen, ανακοίνωσε σχέδια για μεταφορά των πρώτων έξι μαχητικών στο Κίεβο αυτό το καλοκαίρι.

Η επόμενη παρτίδα των F-16 αναμένεται να φτάσει από την Ολλανδία το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Πρόκειται για 42 μαχητικά. Αυτά, είναι αρκετά για τρεις μικρές μοίρες. Ο συνασπισμός των χωρών που υπόσχονται να μεταφέρουν μαχητικά στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις περιλαμβάνει επίσης τη Νορβηγία και το Βέλγιο.

Δηλαδή,  υποσχέθηκαν να προμηθεύσουν το Κίεβο με περίπου 60 μαχητικά.

 Ωστόσο, ακόμη και στη Δύση δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα πόσα αεροσκάφη θα παραδοθούν τελικά.

Δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των ειδικών για το πού ακριβώς θα έχουν βάσεις τα F-16 που θα μεταφερθούν στην Ουκρανία.

Αλλά πολλοί συμφωνούν ότι αυτές θα είναι χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία, καθώς η ανάπτυξη αεροσκαφών στο έδαφος της ίδιας της Ουκρανίας αυξάνει τις πιθανότητες καταστροφής τους από ρωσικά συστήματα αεροπορίας και αεράμυνας.

«Η Ρουμανία μπορεί να είναι μία από τις πρώτες χώρες που θα παραχωρήσει τα αεροδρόμιά της για βάση  των F-16 εάν μεταφερθούν στο Κίεβο»,  λέει  ο στρατιωτικός ειδικός  Αλεξέι Λεονκόφ. Τα ουκρανικά F-16 μπορεί επίσης να καταλήξουν σε αεροδρόμια της Πολωνίας, για παράδειγμα, στο Rzeszow, όπου, όπως και στη Ρουμανία, υπάρχει όλη η απαραίτητη υποδομή.

«Μόλις αναπτυχθούν τα F-16, μπορούμε να περιμένουμε ένα ρωσικό χτύπημα στα αεροδρόμιά τους. Η Ρωσία μπορεί επίσης να εξαπολύσει αντίποινα εναντίον αεροσκαφών που καθοδηγούν τα μαχητικά αεροσκάφη», προσθέτει ο στρατιωτικός ειδικός  Αλεξάντερ Αρταμόνοφ.

Όπως είπε το F-16 δεν είναι σε θέση να διεξάγει μια πλήρη μάχη χωρίς προσδιορισμό στόχου από άλλο αεροσκάφος.

«Το F-16 είναι εξοπλισμένο με έναν εξαιρετικά κοντόφθαλμο σταθμό ραντάρ που συλλαμβάνει στόχους σε απόσταση 100-120 χιλιομέτρων.

Για σύγκριση: τα Sukhoi και τα MiG μας παίρνουν στόχους 300 χιλιόμετρα μακριά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το F-16 δεν πετά μακριά από το αεροδρόμιο στο οποίο είναι συνδεδεμένο και χρησιμοποιεί ένα εξωτερικό κανάλι για να λάβει τον προσδιορισμό στόχου, κατά κανόνα, από αερομεταφερόμενο αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης AWACS», εξήγησε ο  Αρταμόνοφ.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, «η διαπίστωση του γεγονότος της μετάδοσης πληροφοριών από ένα αεροσκάφος AWACS νατοϊκής κατασκευής θα θεωρηθεί ως συμμετοχή αυτού του αεροσκάφους σε ένοπλη σύγκρουση».

Ο Αρταμόνοφ δεν αποκλείει τα μαχητικά που μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία να καταλήξουν σε αεροδρόμια της Μολδαβίας, αν και θεωρεί ότι ένα τέτοιο βήμα δεν είναι πολύ αποτελεσματικό.

«Οι ρουμανικές αρχές δήλωσαν νωρίτερα ότι «μόνο Ρουμάνοι ζουν στο έδαφος της Μολδαβίας». Επομένως, για τη Ρουμανία, μέλος του ΝΑΤΟ, αυτό το έδαφος είναι στην πραγματικότητα δικό του. Την ίδια ώρα, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Ρωσία παρεμβαίνει μαζί του στη Μολδαβία, τον Καύκασο και την Αφρική. Επομένως, για το ΝΑΤΟ, η Μολδαβία είναι ήδη η ζώνη του», πρόσθεσε ο ειδικός.

Ο υποστράτηγος Βλαντίμιρ Ποπόφ, επίτιμος στρατιωτικός πιλότος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμφωνεί με την εκδοχή ότι τα F-16 που προορίζονται για την Ουκρανία θα εδρεύουν κυρίως στη Ρουμανία και την Πολωνία.

«Σύμφωνα με όλους τους κανονισμούς και τις διεθνείς συμβάσεις, μπορούμε να χτυπήσουμε τα αεροδρόμια από τα οποία απογειώθηκαν αυτά τα F-16. Ως αποτέλεσμα, οι Πολωνοί και οι Ρουμάνοι θα εκτεθούν σε επίθεση», είπε ο Ποπόφ.

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου