Η αναλογία 80% / 20% που θέλει η Αθήνα να διατηρεί μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας.
Διονύσης Αντωνέλλος
Προφανώς, ευνοείται η ουκρανική υπόθεση, είτε αφορά το F-16 Block 30, αλλά και τα ελληνικά Mirage 2000-5, ειδικά αφού ένας τέτοιος στόλος θα αποτελούσε επαρκή όγκο», σημειώνει το γαλλικό meta-defence.fr.
Όπως και με τους γαλλικους Caesars ή τους σλοβακικούς Zuzanas, «είναι πιθανό να σχηματιστεί ένας συνασπισμός δυτικών χωρών γύρω από την Αθήνα, για να χρηματοδοτήσει τη συναλλαγή και να μεταφέρει στο Κίεβο, αυτές τις συσκευές που σίγουρα θα επιβάρυναν την ισορροπία δυνάμεων στην Ουκρανία», τονίζεται.
Να σημειωθεί πως μετά από δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια, η Αθήνα σκοπεύει να πουλήσει αρκετές δεκάδες F-16 C/D Block 30, και ειδικά τα 20 Mirage 2000-5 «που εξακολουθούν να διασφαλίζουν την άμυνα του ελληνικού ουρανού και σήμερα».
Rafale: Έξι επιπλέον γαλλικά μαχητικά για την Ελλάδα και τα Mirage 2000-5 στην Ουκρανία;
Όπως τα Mirage 2000-9 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έτσι και τα ελληνικά 2000-5 φέρουν ραντάρ RDY-2, καθώς και τους πολύ αποτελεσματικούς πυραύλους Mica IR/EM, SCALP-ER και AM-39 Exocet, καθιστώντας τα αποτελεσματικά και ευέλικτα, σημειώνεται.
«Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε, στην ίδια συνέντευξη, ότι η Αθήνα σκοπεύει τώρα να παραγγείλει ξανά 6 επιπλέον Rafale, για να φέρει τον ελληνικό στόλο σε 30 αεροσκάφη ή δύο μοίρες των 15 μαχητικών. Με τον τρόπο αυτό, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα διατηρήσει την αναλογία 80%/20% μεταξύ αμερικανικών και γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών, που έχει σήμερα με τα F-4, F-16 και Mirage 2000», τονίζεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου