Σήμερα, περισσότερο από 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, απευθύνουμε και εμείς στην Κύπρο, προς κάθε κατεύθυνση, το μήνυμα ότι συνεχίζουμε την προσπάθεια προς τον αδιαπραγμάτευτο προορισμό μας για μια έντιμη, αξιοπρεπή και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε χαιρετισμό του τη Δευτέρα σε δεξίωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 στην οικία του Έλληνα Πρέσβη στην Κύπρο, Ιωάννη Παπαμελετίου.
«Δεν συμβιβαζόμαστε, δεν ξεχνάμε, δεν εφησυχάζουμε. Η σημερινή κατάσταση πραγμάτων που διαιωνίζει την κατοχή και δημιουργεί νέα τετελεσμένα, δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας, δεν μπορεί να είναι το μέλλον των παιδιών μας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Είπε πως η έντονή μας ανησυχία και ο πόθος μας για επανένωση, μας οδηγεί στην ανάληψη συγκεκριμένων και στοχευμένων πρωτοβουλιών που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, με μοναδικό στόχο την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και των αρχών και αξιών της ΕΕ.
«Είναι υποχρέωσή μας, αλλά και εθνική αναγκαιότητα, να απελευθερώσουμε τον τόπο μας, να δοθεί, το συντομότερο, ένα τέλος στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων», υπογράμμισε.
Ένα τέλος, συνέχισε, που θα τερματίζει την κατοχή, θα απαλλάσσει την πατρίδα μας από εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα και θα διασφαλίζει τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, Ευρωπαίων πολιτών.
Λύση λειτουργική και βιώσιμη, η οποία θα επανενώνει ουσιαστικά τον λαό και τον τόπο μας και θα μας επιτρέπει να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.
«Μια επανένωση που να διασφαλίζει τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, να διαμορφώνει ευκαιρίες ανάπτυξης και ευημερίας, να εξασφαλίζει σταθερότητα στην Κύπρο και την περιοχή και να επιτρέπει στην πατρίδα μας να αξιοποιήσει στην ολότητά της τις δυνατότητές της. Δυνατότητες που, όπως αποδεικνύεται μέσα και από την πρωτοβουλία μας για τη δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα, μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην προσπάθεια για επικράτηση συνθηκών ασφάλειας και συνεργασίας», ανέφερε.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι ο διορισμός της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ως αναγνώριση της πολιτικής μας βούλησης, ως αποτέλεσμα των δικών μας επίμονων προσπαθειών σε συνεργασία πάντα με την Ελλάδα, με τους εταίρους μας στην ΕΕ, «το προσωπικό ενδιαφέρον του ιδίου του Γενικού Γραμματέα, όπως είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω πρόσφατα με τη συνάντηση που είχαμε στις Βρυξέλλες, και το αυξημένο ενδιαφέρον από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της διεθνούς κοινότητας, αποτελούν δεδομένα που δύνανται να μας βοηθήσουν στο σπάσιμο του αδιεξόδου και την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών».
Δεν έχουμε άλλη επιλογή, ανέφερε, από την απελευθέρωση, τον τερματισμό της κατοχής, την επανένωση. «Έχουμε χρέος και υποχρέωση να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια Κύπρο χωρίς συρματοπλέγματα και διαχωριστικές γραμμές, χωρίς αβεβαιότητα και ανησυχίες για την επόμενη μέρα, για το μέλλον των παιδιών μας», επεσήμανε.
Αυτό είναι το χρέος και η υποχρέωσή μας, αλλά και η ουσιαστική απόδοση τιμής στην πιο κορυφαία εθνική επέτειο του Ελληνισμού, των απανταχού Ελλήνων, δήλωσε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η Ελληνική Επανάσταση του 1821 αντανακλά το πάθος ενός λαού που είχε επίγνωση της βαριάς εθνικής του κληρονομιάς, που τα 400 χρόνια σκλαβιάς δεν ήταν αρκετά για να αφομοιωθεί. Όχι μόνο σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες διατήρησε αλλά ενίσχυσε την εθνική του ταυτότητα, την αυθεντικότητά του και αψηφώντας κάθε κίνδυνο επιδόθηκε σε έναν αγώνα άνισο, έναν αγώνα όμοιο του οποίου σπάνια καταγράφει η Ιστορία των λαών, πρόσθεσε.
Η Ελλάδα, συνέχισε, πάντοτε ήταν το πρότυπο των Κυπρίων αγωνιστών. «Εξ ου και το γεγονός ότι η Κύπρος συμμετείχε σε όλους τους αγώνες του ελληνικού λαού, από την Επανάσταση του 1821, στους Βαλκανικούς και Μακεδονικούς Αγώνες, στη Μικρασιατική Εκστρατεία, στον Α’ και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι ενδεικτική αλλά και συνάμα συγκλονιστική η στατιστική για τον αριθμό των Κυπρίων που έλαβαν μέρος εθελοντικά στους εθνικούς αγώνες της Ελλάδας. Έστω κι αν το πλήρωναν ακριβά, όποιο και αν ήταν το τίμημα, όπως τον Ιούλιο του 1821, με τον απαγχονισμό του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, του Εθνομάρτυρα της Ρωμιοσύνης», επεσήμανε.
Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ του 1955-‘59, ο πιο αγνός αγώνας του Κυπριακού Ελληνισμού, του οποίου την επέτειο τιμούμε σε μερικές ημέρες, αναπτύχθηκε και στηρίχθηκε πάνω στο όραμα και το παράδειγμα της Ελληνικής Επανάστασης. Οι αγωνιστές και ήρωες της ΕΟΚΑ, είπε, είχαν ως πρότυπο και την έντονη πεποίθηση ότι αναβίωναν το ηρωικό έπος της Ελληνικής Επανάστασης, εξ ου και τα ψευδώνυμά τους ήταν σχεδόν όλα ηρώων του 1821.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου