Συνεχίζονται οι προσπάθειες της Λευκωσίας για προώθηση της πρωτοβουλίας για δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα, μια πρωτοβουλία την οποία εξετάζουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα και με δημοσίευμα του POLITICO.
To αμερικανικό περιοδικό, σε δημοσίευμά του, αναφέρεται στην πρωτοβουλία της Λευκωσίας για δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα καθώς και στο γεγονός πως οι ΗΠΑ εξετάζουν την εν λόγω επιλογή, στο πλαίσιο των αυξανόμενων αναγκών που έχουν δημιουργηθεί για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.
Σχολιάζοντας το εν λόγω δημοσίευμα, από το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρθηκε στο philenews ότι «οι επαφές συνεχίζονται και θα συνεχιστούν τόσο με τις ΗΠΑ, όσο και με άλλους παράγοντες, με σκοπό να συμβάλουμε στην προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, στη βάση και της αναλυτικής προεργασίας, που έχει προηγηθεί για το ζήτημα».
Σημειώνεται ότι το αμερικανικό περιοδικό αναφέρει ότι «η κυβέρνηση Μπάιντεν κοιτάζει προς τη θάλασσα, καθώς προσπαθεί να σπρώξει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους στη Γάζα – μια εξέλιξη που υπογραμμίζει τις αυξανόμενες εντάσεις των ΗΠΑ με το Ισραήλ».
Αφού γίνεται αναφορά στην πρώτη επιχείρηση ρίψης βοήθειας, που πραγματοποίησαν από αέρος οι ΗΠΑ τις προηγούμενες μέρες, ακολούθως σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν έθεσε τη θαλάσσια επιλογή τις τελευταίες ημέρες στο τραπέζι, καθώς η παροχή βοήθεια από αέρος αποτελεί μια διαδικασία, που επιτρέπει μόνο περιορισμένες παραδόσεις κάθε φορά.
Σημειώνεται ακόμη ότι τη Δευτέρα κορυφαίοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ συζήτησαν την προσπάθεια για τη δημιουργίας ενός διαδρόμου μέσω θαλάσσης, για την αύξηση της διανομής.
«Είμαστε σε συζητήσεις με αρκετούς εταίρους, σχετικά με αυτήν την πρωτοβουλία και ενώ βρίσκεται ακόμη στη φάση ανάπτυξης, είμαστε αισιόδοξοι για τις δυνατότητές της να συμπληρώσει τις αεροπορικές και χερσαίες προσπάθειές μας. Είναι ένα θέμα που διερευνούμε με εμπορικούς εταίρους, καθώς και με άλλους εταίρους στην περιοχή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.
Το POLITICO διευκρινίζει ότι η θαλάσσια επιλογή, όπως αναφέρουν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, είναι ουσιαστικά αυτό που πρότεινε περύσι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ επισημαίνεται ότι την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιβεβαίωσε ότι η Κύπρος, η οποία βρίσκεται περίπου 230 μίλια μακριά από τη Γάζα δια θαλάσσης, βρίσκεται σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τη δημιουργία της διαδρομής.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος σχολίασε ότι «το συζητάμε με τις ΗΠΑ και ελπίζω ότι σύντομα θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε κάτι συγκεκριμένο», ενώ επικαλείται και τις δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία τη Δευτέρα ανέφερε ότι η ΕΕ θα υποστηρίξει την πρωτοβουλία της Κύπρου, αναγράφοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «χρειάζεται γρήγορη δράση στη Γάζα».
Σημειώνεται ακόμη ότι το γεγονός πως οι ΗΠΑ εξετάζουν την παροχή βοήθειας δια θαλάσσης στη Γάζα, η οποία διαθέτει περιορισμένη λιμενική υποδομή, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον ελλιμενισμό των πλοίων, καταδεικνύει πόσο τρομερή έχει γίνει η ανθρωπιστική κατάσταση για τα 2,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους, που έχουν παγιδευτεί εκεί εν μέσω της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ, για την εξάλειψη των μαχητών της Χαμάς.
Υποστηρίζεται επίσης ότι η παράδοση τροφίμων μέσω θαλάσσης και αέρα υπογραμμίζει την απογοήτευση των ΗΠΑ με το Ισραήλ και υποδηλώνει επίσης ότι οι προσπάθειες των Αμερικανών να χρησιμοποιήσουν τις προσωπικές εκκλήσεις για να πείσουν τους Ισραηλινούς ηγέτες να προβούν σε περαιτέρω ενέργειες για να βοηθήσουν τους Παλαιστίνιους αμάχους απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό .
Επισημαίνεται ακόμη ότι παρόλο που η ισραηλινή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου επέτρεψε σε φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας να εισέλθουν στη Γάζα, μέσω των χερσαίων συνόρων, οι αριθμοί είναι πολύ χαμηλότεροι από αυτούς που υποστηρίζουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και πολλοί Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη τροφίμων.
Γίνεται επίσης αναφορά στο γεγονός ότι εκπρόσωπος της ισραηλινής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με τα σχέδια των ΗΠΑ, ενώ η επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ, Σαμάνθα Πάουερ σημείωσε τη Δευτέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά από συνομιλίες με εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, ότι «είναι ανάγκη το Ισραήλ να κάνει πολύ περισσότερα για να παρέχει βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται απεγνωσμένα», μια εκτίμηση με την οποία συμφώνησε κι ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.
Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω δημοσίευμα ακολουθεί σχετικές αναφορές του πρακτορείου Reuters, ενώ για το ζήτημα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η αναφορά στη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου για την παροχή μεγαλύτερων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας στην Παλαιστίνη στηρίζεται σε συζητήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου