Για το Ισλαμικό Κράτος όλοι είναι εχθροί που πρέπει να εξαφανιστούν από προσώπου γης
Μπορεί η Δύση να αντιμετωπίζει με επιφύλαξη και σκεπτικισμό δυνάμεις όπως η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν, καθώς οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Γάζα πυροδοτούν τους παγκόσμιους ανταγωνισμούς, αλλά για το Ισλαμικό Κράτος, είναι όλοι εχθροί της μουσουλμανικής πίστης που πρέπει να εκμηδενιστούν, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της, η Wall Street Journal.
Η επίθεση της Παρασκευής σε αίθουσα συναυλιών έξω από τη Μόσχα που σκότωσε τουλάχιστον 133 ανθρώπους, η χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία εδώ και δεκαετίες, το επιβεβαίωσε.
Πριν από δύο μήνες, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το πιο φονικό χτύπημα στο Ιράν εδώ και δεκαετίες, μια βομβιστική επίθεση στην πόλη Κερμάν που σκότωσε περισσότερους από 80 ανθρώπους.
Οι μεγάλες επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στη Δύση κορυφώθηκαν το 2017, αν και οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ανέλαβαν από τότε θανατηφόρα μαχαιρώματα και πυροβολισμούς στο Βέλγιο, τη Γαλλία και την Αυστρία.
Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο του Ισλαμικού Κράτους, Amaq, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Μόσχα, λέγοντας ότι είναι μέρος ενός ευρύτερου «πολέμου μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και των χωρών που πολεμούν το Ισλάμ».
Η σφαγή στη Μόσχα, λένε οι αναλυτές της τρομοκρατίας, καταδεικνύει την ικανότητα της ομάδας να ανασυγκροτηθεί ως ένα ισχυρό παγκόσμιο δίκτυο ικανό να ενεργοποιήσει υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο .
Η βία του Ισλαμικού Κράτους στη Ρωσία «ακολουθεί με την πρόσφατη αύξηση των συνωμοσιών που αποτράπηκαν σε ολόκληρη τη Δύση και την ανανεωμένη εστίασή του σε εξωτερικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο Λούκας Γουέμπερ, συνιδρυτής του Militant Wire, ενός ανεξάρτητου μέσου που παρακολουθεί την παγκόσμια μαχητική δράση.
Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας απέτρεψαν πολλές προγραμματισμένες επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους τους τελευταίους μήνες, ορισμένες από τις οποίες είχαν προγραμματιστεί από μετανάστες από την Κεντρική Ασία, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Γιατί είναι «στόχος» η Ρωσία
Η Ρωσία βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους. Η ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση του 2015 που σκότωσε 224 άτομα σε ρωσικό επιβατικό αεροπλάνο που έφευγε από την Αίγυπτο και το 2022 πραγματοποίησε μια επίθεση που σκότωσε δύο Ρώσους διπλωμάτες και τέσσερις Αφγανούς στη Ρωσική Πρεσβεία στην Καμπούλ.
Τα παράπονα των ισλαμιστών κατά της Μόσχας περιλαμβάνουν την αιματηρή κατοχή του Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980 και την καταστολή της αυτονομίας της Τσετσενίας στα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ακόμη πιο σημαντική, ωστόσο, είναι η απαραίτητη υποστήριξη που η Ρωσία - μαζί με το Ιράν, μια σιιτική Ισλαμική Δημοκρατία - συνεχίζει να παρέχει στο καθεστώς του Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία. Η ρωσική παραστρατιωτική ομάδα Βάγκνερ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από τη συριακή πόλη Παλμύρα το 2017.
Αν και το Ισλαμικό Κράτος δεν διευκρίνισε ποιο παρακλάδι του ήταν πίσω από τη σφαγή της Παρασκευής στη Ρωσία, Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν το Ισλαμικό Κράτος- Επαρχία Χορασάν ή το ISIS-K της οργάνωσης.
Το Χορασάν είναι ένας αρχαίος ισλαμικός όρος για τα εδάφη που περιλαμβάνουν το σημερινό Αφγανιστάν και τις χώρες της Κεντρικής Ασίας που κάποτε ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης.
Σε μια από τις πιο θανατηφόρες θηριωδίες από τότε που εξαρθρώθηκε το αυτοαποκαλούμενο χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ το 2017, το ISIS-K πραγματοποίησε την επίθεση του 2021 στο αεροδρόμιο της Καμπούλ που σκότωσε 13 μέλη του αμερικανικού στρατού και τουλάχιστον 170 Αφγανούς που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τη χώρα.
Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι τέσσερις δράστες της σφαγής της Παρασκευής στη Μόσχα φαίνεται να είναι ιθαγενείς του Τατζικιστάν, του φτωχότερου κράτους της Κεντρικής Ασίας.
Αρκετά εκατομμύρια φιλοξενούμενοι εργαζόμενοι που έχουν μετακομίσει στη Ρωσία από την Κεντρική Ασία, ιδιαίτερα το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν, έχουν από καιρό δημιουργήσει μια δεξαμενή στρατολογήσεων για ισλαμιστικές μαχητικές ομάδες. Πολλοί μαχητές της Κεντρικής Ασίας που αιχμαλωτίστηκαν στη Συρία και το Ιράκ κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του Ισλαμικού Κράτους εκεί είπαν ότι είχαν εκτεθεί σε ριζοσπάστες κήρυκες σε εργοτάξια και εργατικούς κοιτώνες σε ρωσικές πόλεις.
Ο αριθμός των εργατών της Κεντρικής Ασίας στη Ρωσία αυξάνεται τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι άνδρες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν και πολλοί άλλοι υπηρετούν ως στρατιώτες.
Οι μετανάστες από την Κεντρική Ασία συχνά μιλούν ελάχιστα ή καθόλου ρωσικά και είναι ευάλωτοι στην κακοποίηση. Η ρωσική αστυνομία κάνει τακτικές επιδρομές στους κοιτώνες και τους χώρους εργασίας τους, συχνά πιέζοντάς τους να ενταχθούν στον ρωσικό στρατό.
Το ISIS-K είναι μια από τις σημαντικότερες εναπομείνασες θυγατρικές του Ισλαμικού Κράτους, παράλληλα με ένα κεφάλαιο στη Δυτική Αφρική όπου κατέχει έδαφος και όπου οι Ρώσοι μισθοφόροι διαδραματίζουν εξέχοντα ρόλο στη στήριξη των πολεμικών κυβερνήσεων εθνών όπως το Μάλι. Η άνοδος του ISIS-K σηματοδοτεί την απομάκρυνση της τρομοκρατικής οργάνωσης από το λίκνο της, τη Συρία και το Ιράκ, όπου έχει ηττηθεί ολοκληρωτικά.
Το ISIS-K εμφανίστηκε αρχικά το 2015 στο ανατολικό Αφγανιστάν, όπου κάποτε κρύφτηκε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, αφού αντάρτες που προηγουμένως συνδέονταν με το Αφγανιστάν και τους Πακιστανούς Ταλιμπάν ορκίστηκαν πίστη στον αυτοαποκαλούμενο χαλίφη του Ισλαμικού Κράτους, Abu Bakr al-Baghdadi.
Αριθμώντας περίπου 2.000 μαχητές εκείνη την εποχή, το ISIS-K προσέλκυσε νεοσύλλεκτους από τις δυσαρεστημένες τάξεις των Πακιστανών Ταλιμπάν, αποστάτες από τους Αφγανούς Ταλιμπάν και επιζώντες της καταπατημένης Αλ Κάιντα. Κέρδισε επίσης υποστήριξη από τους εξτρεμιστές Σαλαφίτες στο ανατολικό Αφγανιστάν, τους σουνίτες μαχητές από το Ισλαμικό Κίνημα του Ουζμπεκιστάν και τους Ουιγούρους μαχητές που κατάγονται από την περιοχή Xinjiang της Κίνας. Το 2022, η ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις με όπλα στην κινεζική πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ και σε ένα ξενοδοχείο που φιλοξενούσε Κινέζους επισκέπτες στην Καμπούλ.
Οι στόχοι του ISIS-K ήταν σε μεγάλο βαθμό τοπικοί στην αρχή. Στοχεύει τη σιιτική κοινότητα του Αφγανιστάν, την οποία θεωρεί αιρετική, και τους Ταλιμπάν, τους οποίους επέκρινε ότι συμμετείχαν σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ
Όπως και στο Ιράκ, όπου πραγματοποιήθηκαν μερικές από τις χειρότερες επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους εναντίον Σιιτών, το ISIS-K σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους από τις σιιτικές κοινότητες του Αφγανιστάν και του Πακιστάν, πραγματοποιώντας βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας σε τζαμιά και σχολεία.
Η ομάδα εξαπέλυσε επίσης πολλαπλές επιθέσεις κατά του Ιράν, το οποίο για δεκαετίες χρηματοδοτούσε σιιτικές πολιτοφυλακές σε όλη τη Μέση Ανατολή. Το Ιράν στρατολόγησε μεταξύ Αφγανών Σιιτών για να σχηματίσει την Ταξιαρχία Fatemiyoun, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ.
Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021, ο πρωταρχικός στόχος του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν ήταν να «καθαρίσει» τη χώρα από τη νέα κυβέρνηση. Ενισχυμένο από μαχητές της Κεντρικής Ασίας, των Ουιγούρων και των Τσετσένων που είχαν επιστρέψει από τη Συρία, το ISIS-K διεξάγει μια εξέγερση χαμηλού επιπέδου, ενισχυμένη από τη δυσαρέσκεια μεταξύ των Τατζίκων και των Ουζμπέκων του Αφγανιστάν εναντίον του καθεστώτος των Ταλιμπάν, που είναι σχεδόν αποκλειστικά Παστούν.
Στον απόηχο της επίθεσης του Ιανουαρίου στο Ιράν, ο εκπρόσωπος του Ισλαμικού Κράτους δημοσίευσε μια ομιλία μέσω ενός από τα κύρια μέσα ενημέρωσης του, του al-Furqan, καλώντας για μια παγκόσμια μαχητική εκστρατεία εναντίον των Εβραίων, των απίστων και των δυτικών σταυροφόρων. Η 34λεπτη ομιλία με τίτλο «Σκοτώστε τους όπου κι αν τους βρείτε», ήταν η πιο άμεση έκκληση προς τους Μουσουλμάνους να διεξάγουν τον παγκόσμιο πόλεμο που εκδόθηκε από την ομάδα εδώ και χρόνια.
Μετά την επίθεση του Ιανουαρίου στο Κερμάν, οι ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών αναγνώρισαν ότι ένας από τους δράστες ήταν ένας 24χρονος υπήκοος Τατζικιστάν, ο οποίος είχε λάβει εκπαίδευση σε στρατόπεδα στην αφγανική επαρχία Badakhshan, η οποία συνορεύει με το Τατζικιστάν.
Από το 2022, το Ισλαμικό Κράτος επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία για να στρατολογήσει μέλη, καλώντας συγκεκριμένα τους Τσετσένους που πολεμούν για τη Ρωσία και τους Τάταρους και Τσετσένους της Κριμαίας που πολεμούν στην ουκρανική πλευρά να μην εμπλακούν στον πόλεμο μεταξύ «απίστων» και να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος. Υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για αυτό.
«Η στρατηγική του Ισλαμικού Κράτους είναι να πραγματοποιεί λιγότερες αλλά πιο θεαματικές επιθέσεις», δήλωσε ο Riccardo Valle, διευθυντής ερευνών του Khorasan Diary, μιας μη κομματικής πλατφόρμας που παρακολουθεί τζιχαντιστικές ομάδες με έδρα το Ισλαμαμπάντ.
Προσελκύοντας την παγκόσμια προσοχή μέσω μεγάλων επιθέσεων, η ομάδα επιδιώκει να διαδώσει μια εικόνα ανθεκτικότητας και δύναμης στους πιθανούς οπαδούς, είπε. «Το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να βρει την κατάλληλη στιγμή για τις επιθέσεις του και να περιμένει υπομονετικά την κατάλληλη ευκαιρία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου