Η χώρα μας επιδιώκει να παραλάβει την έκδοση Block 4 του F-35, η οποία όπως λένε οι Αμερικανοί, ξεχωρίζει για τις δυνατότητες του στον ηλεκτρονικό πόλεμο. Πηγή: Lockheed Martin
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα
Η αεροπορική βάση της Ανδραβίδας «κληρώθηκε» να φιλοξενήσει την μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ «Ramstein Flag» τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Έως τότε, οτιδήποτε σχετίζεται με τα μελλοντικά έργα μετατροπής της βάσης σε «φωλιά» των F-35, όπως εξηγούν επιτελείς, θα είναι επιπέδου καταγραφής αναγκών και αυτοψίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και εργολάβους που ενδεχομένως θ’ αναλάβουν τμήματα των εργασιών.
- Μετά την ολοκλήρωση της ΝΑΤΟϊκής άσκησης, δεν αποκλείεται να μπουν στην 117 Πτέρυγα Μάχης τα πρώτα μηχανήματα έργου ώστε να διαμορφώσουν τους χώρους μέσα στους οποίους θα ξεκινήσουν οι εργασίες, κομμάτι- κομμάτι.
- Στόχος είναι η έναρξη εργασιών να γίνει με τέτοιο τρόπο που δεν θα επηρεάσει την επιχειρησιακή δύναμη που εδρεύει εκεί, δηλαδή τις πτήσεις των F-4 Phantom.
Η αεροπορική βάση της Ανδραβίδας είναι από τις παλαιότερες της πολεμικής αεροπορίας και απαιτούνται εκτεταμένες εργασίες, πολλές αλλαγές και νέες εγκαταστάσεις.
Από τον διάδρομο από-προσγειώσεων, τ’ αεροβοηθήματα, τα σέλτερ που θα φιλοξενούν τα μαχητικά, νέα συστήματα στον πύργο ελέγχου, οπτικές ίνες, περιμετρική ασφάλεια κ.ο.κ.
Πάντως ο Αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας τόσο στον δημόσιο λόγο, όσο και στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τους Αμερικανούς, ξεκαθαρίζει ότι η HAF επιδιώκει να έχει τον πιο εξελιγμένο τύπο του F-35, απαλλαγμένο από οποιοδήποτε πρόβλημα ανακύπτει στους τύπους που ήδη είναι σε χρήση.
Στο γραφείο υπουργού ο stealth φάκελος
Στο γραφείο του Νίκου Δένδια βρίσκεται ο φάκελος των αεροσκαφών 5ης γενιάς. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ο υπουργός Εθνικής άμυνας αναμένει την ολοκλήρωση των πρώτων συνομιλιών με τους Αμερικανούς, ώστε στην Βουλή να φτάσει, καταθέτοντας όχι έναν αλλά δυο φακέλους, με τον δεύτερο ν’ αφορά τις μονάδες επιφανείας της επόμενης δεκαετίας, κλάσης Constellation.
Αυτό θα είναι το επόμενο εξελικτικό βήμα που αφορά δυο σημαντικά προγράμματα, όπου το ένα έχει ορίζοντα υλοποίησης από το 2030, καθώς τότε τα πρώτα F-35, θα προσγειώνονται στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας.
Το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι να οριστικοποιηθούν συμφωνίες μέσω των συνομιλιών, ώστε να δημιουργηθεί το αρχικό χρονοδιάγραμμα, βάσει του οποίου θα υπολογίσουν στο πολεμικό ναυτικό την ολοκλήρωση της μελλοντικής ενίσχυσης τους στόλου.
Είναι σαφές πάντως ότι οι επιτελείς παρακολουθούν κάθε εξέλιξη σχετικά με το πρόγραμμα Constellation και ζητούν ενημέρωση ακόμη και για όσα αποτυπώνονται σε επίπεδο πληροφοριών στον διεθνή Τύπο που εξειδικεύεται σε θέματα ναυτικού και άμυνας.
Και είναι εύλογο από το «στόχαστρο» του ναυτικού να μην έχουν ξεφύγει οι αναφορές εκείνες από τον λεγόμενο και φύλακα του Κογκρέσου. Το γραφείο λογοδοσίας δηλαδή της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που καταγράφει και επίσημα την επιπλέον 3ετή καθυστέρηση στο πρόγραμμα κατασκευής, λόγω ημιτελούς σχεδίασης.
Ο Μητσοτάκης στην 117 Πτέρυγα Μάχης
Πάντως η αεροπορική βάση της Ανδραβίδας και το μέλλον της τοποθετήθηκε στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Πύργο της Ηλείας. Και είναι η δεύτερη φορά, η προηγούμενη ήταν στις Εθνικές εκλογές, όπου ο πρωθυπουργός ανεβάζει προεκλογικά θέματα που εντάσσονται στην λεγόμενη «εθνική ατζέντα».
«{…} θα επισκεφθώ τη βάση της Ανδραβίδας, η οποία και θα φιλοξενήσει τα υπερσύγχρονα F-35, τα οποία θα έχουμε παραλάβει πριν το τέλος του 2029. Εκεί θα γίνουν πολύ σημαντικές επενδύσεις, όπως έχουν ήδη γίνει επενδύσεις υποδομής, έτσι ώστε να μετατρέψουμε την Ανδραβίδα πραγματικά σε ένα υπερσύγχρονο αεροδρόμιο, καλύπτοντας και ανάγκες που έχουν να κάνουν με το ραντάρ της, ώστε να μπορούμε να έχουμε και περισσότερες πτήσεις τσάρτερ, όχι μόνο στην περιοχή εδώ. Να ενισχύσουμε τον Άραξο, να μπορέσουμε να έχουμε πτήσεις τσάρτερ και στον Άραξο, να διευκολύνουμε το αεροδρόμιο της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς. Όλες αυτές, λοιπόν, είναι επενδύσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν, σχετίζονται με την άμυνα, αλλά έχουν και ένα ευρύτερο αποτύπωμα.»
- Αμέσως μετά την ομιλία στον Πύργο, ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε στην μελλοντική «φωλιά» της 5ης γενιάς αεροσκαφών.
Στην 338 Μοίρα «Άρης» τον υποδέχτηκε ο Αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, για τον οποίο ο κος. Μητσοτάκης ανέφερε ενώπιο ιπταμένων και μηχανικών των F-4 Phantom, ότι ήταν νεαρός Υποσμηναγός της 346 Μοίρας «Ιάσων», όταν ο πρωθυπουργός υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία στην Αγχίαλο.
Πλησιάζουν οι υπογραφές
Βέβαιο ωστόσο θεωρείται ότι το F-35 για την Ελλάδα θα «κλειδώσει» μέσω υπογραφών αρκετά πριν τα τέλη Ιουλίου. Πηγές από το αεροπορικό επιτελείο τονίζουν ότι εφόσον οι παραδόσεις και το χρονοδιάγραμμα τηρηθεί κατά γράμμα, πριν προσγειωθούν στην Ανδραβίδα τα τελευταία stealth μαχητικά της πρώτης παραγγελίας, θα εκκινήσουν οι συνομιλίες για την 2η μοίρα των F-35.
Στις υφιστάμενες συνομιλίες ανάμεσα στο «τρίγωνο», πολεμικής αεροπορίας, γενικής διεύθυνσης εξοπλισμών και επενδύσεων, κατασκευάστριας εταιρείας των F-35, υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις ακόμη και για τον τρόπο αποπληρωμής των αεροσκαφών.
Οι Αμερικανοί φέρονται να εμφανίζονται θετικοί σ’ ένα οικονομικό οπισθοβαρές «πακέτο» με ισόποσες δόσεις, αρχής γενομένης από το 2027-2028, όταν δηλαδή τα πρώτα F-35 θα φορέσουν το ελληνικό εθνόσημο και με αυτά θα εκπαιδεύονται οι ιπτάμενοι και οι μηχανικοί στις ΗΠΑ.
Τα 20 F-35 θα κοστίσουν στον Έλληνα φορολογούμενο 3,47 δισεκατομμύρια ευρώ, στην έκδοση Block 4. Τα stealth αεροσκάφη θα συνοδεύονται από δυο επιπλέον κινητήρες, εξομοιωτές, μετέπειτα τεχνική υποστήριξη και την τουλάχιστον 2ετή εκπαίδευση ιπταμένων και μηχανικών στις ΗΠΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου