Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Φωτιά στο Μάτι: Από μηδενική βάση η δίκη στο Εφετείο – Πότε ξεκινά, ποιους αφορά


«Καλό παράδεισο. Θα είστε πάντα στη σκέψη μας» γράφει το σημείωμα στην ανθοδέσμη (φωτ.: EUROKINISSI / Λυδία Σιώρη)

Η εισαγγελική έφεση στέλνει ξανά την υπόθεση στη δικαστική αίθουσα – Κίνδυνος παραγραφής ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών

Στις 8 Ιουλίου θα ξεκινήσει η δευτεροβάθμια δίκη για την τραγωδία στο Μάτι· η εισαγγελική έφεση κατά των αθωωτικών αποφάσεων του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου φέρνει ξανά στο εδώλιο όλους τους τότε υπεύθυνους –κυρίως από την Πυροσβεστική, την Περιφέρεια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση–, οι οποίοι αθωώθηκαν ομόφωνα σε πρώτο βαθμό.

Η εκδίκαση της δίκης ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων προσδιορίστηκε ταχύτατα, καθώς πάνω από τη δικογραφία για τη μεγαλύτερη τραγωδία που έπληξε τη χώρα το 2018 επικρέμαται ο κίνδυνος παραγραφής ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών, αφού η υπόθεση πρέπει να έχει κριθεί αμετάκλητα –δηλαδή και από τον Άρειο Πάγο– έως το 2026.

Στο εδώλιο του Εφετείου θα καθίσουν οι πέντε πρωτοδίκως καταδικασθέντες από την Πυροσβεστική, αλλά και οι 15 ομόφωνα αθωωθέντες με βάση την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, για τους οποίους η εισαγγελική έφεση ζητά να επανακριθούν.

Οι κατηγορίες που βαρύνουν τους 20 –τότε επιτελικούς των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων– αφορούν 102 ανθρωποκτονίες από αμέλεια και 32 σωματικές βλάβες από αμέλεια σχετικά με τους εγκαυματίες που παραστάθηκαν στη δίκη. Σημειώνεται ότι μεταξύ των 102 νεκρών είναι και οι εννέα που πνίγηκαν στη θάλασσα ενώ προσπαθούσαν να σωθούν από τις φλόγες και τον πυκνό καπνό που είχε κυκλώσει το Μάτι.

Η εισαγγελική έφεση που ασκήθηκε από την Εισαγγελία δεν αφορά τον 21ο κατηγορούμενο στην υπόθεση, κάτοικο στο Νταού Πεντέλης, ο οοποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών για την πρόκληση της φωτιάς – έχει ασκήσει έφεση και θα δικαστεί με ζητούμενο τη μείωση της ποινής του.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο θα κρίνει από την αρχή την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς που άφησε πίσω της εκατόμβη νεκρών, πολυτραυματίες που ακόμη ταλαιπωρούνται και τεράστιες καταστροφές.

Οι εφέτες θα αξιολογήσουν εάν ορθώς το Τριμελές Πλημμελειοδικείο μετά από διαδικασία σχεδόν 18 μηνών προχώρησε στην αθώωση των 15 από τους 21 κατηγορούμενους, αν ορθώς αναγνώρισε ελαφρυντικά σε τέσσερα πρώην στελέχη της Πυροσβεστικής και τελικά αν ορθώς επέβαλε τις ποινές που επέλεξε στους καταδικασθέντες αξιωματικούς.

Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στην κοινωνία και την πολιτική, ένοχοι (πλην του κατοίκου) κρίθηκαν οι τότε επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος, Σωτήρης Τερζούδης, Βασίλης Ματθαιόπουλος, Ιωάννης Φωστιέρης, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χαράλαμπος Χιόνης, στους οποίους η τελική εκτιτέα ποινή ορίστηκε στα πέντε έτη που μετατράπηκαν σε χρηματική ποινή.

Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής, Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης και ο τότε αξιωματικός στα εναέρια μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης.

Επίσης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι, Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

• Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Τζ. Βινιεράτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου